TATTOO: Ο Γιάννης, ο παροξυσμός και η τέχνη

Συναντήσαμε τον Γιάννη Μπαρουξή, aka Paroxysm Tattooz, στο Popeye Loves Olive και μιλήσαμε για αυτό το studio στο οποίο γίνονται πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα, πάντα υπηρετώντας την τέχνη.

Από την Δώρα Μάστορα

Φωτογραφίες Γιώργος Μαλεκάκης

Ο Γιάννης Μπαρουξής είναι ένας από τους πιο γνωστούς tattoo artists, ένας καλλιτέχνης με χρόνια εμπειρίας και ένας υπέροχος άνθρωπος που προασπίζει με κάθε τρόπο τις αξίες του. Ακτιβιστής, vegan και οραματιστής δημιούργησε μαζί με την Erato, σχεδιάστρια κοσμημάτων, ένα μοναδικό studio για να μπορεί να εκφραστεί κάθε είδους μορφής τέχνης. Εμείς απολαύσαμε την συνέντευξη και ανυπομονούμε να χτυπήσουμε εκεί το επόμενο tattoo μας.

 

Γιάννη, γιατί tattoo και όχι κάτι άλλο;

Γιατί σπούδασα ζωγραφική και γραφικές τέχνες στο Deutsches Colleg fur Graphic und Werbung του Μονάχου και δούλεψα σαν γραφίστας & art director για 10 χρόνια σε διάφορες διαφημιστικές εταιρείες. Aυτό σήμαινε πίεση άγχος και πάρα πολλές ώρες εργασίας χωρίς την σχετική ανταμοιβή, με αποτέλεσμα αυτό να με ωθήσει στην αναζήτηση κάποιας άλλης ενασχόλησης πάνω στο σχέδιο (με το χέρι) που μου άρεσε πολύ! Το tattoo ήταν η καλύτερη λύση και δεν το μετάνιωσα ποτέ.

by Costas Ζήσης

Είσαι καλλιτέχνης παλιάς κοπής. Αυτό σημαίνει ότι έχεις μάθει να τα χτυπάς όλα ή αποφάσισες κάποια στιγμή να προχωρήσεις στην εξειδίκευση;

Έχοντας 25 χρόνια στην πλάτη σαν tattoo artist σίγουρα έμαθα να χτυπάω όλα τα στυλ και να προλαβαίνω τις μόδες. Το καλό είναι ότι μπορώ πλέον να επιλέγω τα σχέδια που μου αρέσουν περισσότερο και να τα μεταφέρω στο δέρμα γιατί βασίζομαι στον συνεργάτη μου, που εμπιστεύομαι απόλυτα για όλα τα υπόλοιπα. Λόγω του αρχιτεκτονικού σχεδίου που είχα σπουδάσει έχω καταλήξει να προτιμώ τα γραμμικά, γεωμετρικά, σουρεαλιστικά και abstract σχέδια με πολλή λεπτομέρεια.

 

Πως εμπνέεσαι τα σχέδια σου;

Η έμπνευση έρχεται από τις εικόνες που αποτυπώνονται στο μυαλό μου μετά από ένα ταξίδι, μία ταινία, ένα κόμικ, ένα γκράφιτι ή μία έκθεση ζωγραφικής!

 

 

Έχεις αποτρέψει ποτέ κάποιον να χτυπήσει κάτι γιατί υποψιάστηκες ότι το μόνο κίνητρό του ήταν πως τα tattoo είναι μοδάτα;

Ποτέ δεν θα αποτρέψω κάποιον να κάνει τατού για τέτοιο λόγο – απλά θα προσπαθήσω να τον πείσω να χτυπήσει κάτι που θα το σχεδιάσουμε στο στούντιο πάνω στο θέμα που θέλει, αρκεί να είναι μοναδικό και όχι μία κόπια αυτού που έχει ήδη σε έναν ηθοποιό, τραγουδιστή, celebrity κλπ!

 

Όλη αυτή η μανία με τα tattoo δεν φοβάσαι μην προκαλέσει μια είδους άρνηση απέναντί τους;

Με την διαρκώς ανοδική πορεία που έχει πάρει η βιομηχανία του τατού είναι πολύ δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο. Και αν συμβεί αυτό θα γίνει μετά από πολλά πολλά χρόνια. Οπότε η περίπτωση αυτή θα πρέπει να απασχολήσει τους νέους καλλιτέχνες.

Βρίσκεσαι σε ένα χώρο που είναι πολλά παραπάνω από ένα tattoo studio. Μίλησέ μας για αυτό.

Το Popeye Loves Olive γεννήθηκε πριν 6 χρόνια όταν το Paroxysm tattoos & η Erato Kouloubi στεγάστηκαν στον ίδιο χώρο που βρισκόμαστε τώρα! Κατά τη διάρκεια αυτών των έξι ετών παρουσίας του ο χώρος έγινε γνωστός για τις προκλητικές και underground εκδηλώσεις του, τα πάρτι, τα performances και την προώθηση των πιο καινοτόμων Ελλήνων και διεθνούς φήμης καλλιτεχνών στο χώρο του κοσμήματος. Είναι σημείο συνάντησης για τον κόσμο της τέχνης!

 

by Γιάννης Μπαρουξής

Ποιο θεωρείς ότι είναι το καλύτερο tattoo που έχεις χτυπήσει;

Δύσκολο να ξεχωρίσεις στα τόσα χρόνια ένα μόνο τατού, αλλά θα διαλέξω το μεγάλο tattoo στο πλευρό του φίλου Δημήτρη που έκατσε με πολύ μεγάλη υπομονή να του αποτυπώσω αυτό το σχέδιο (παρμένο από έναν πίνακα ζωγραφικής) με τρελή λεπτομέρεια και με πάνω από 30 ώρες δουλειά συνολικά!

 

Σύστησέ μας τους συνεργάτες σου. Πες μας κάτι για την ομάδα σας και πως χτίστηκε η σχέση σας;

Το team του Popeye Loves Olive απαρτίζεται από: (εμένα) John Μπαρουξής (tattoo artist & ιδρυτής του ParoxysmTattoos το 1997), Costas Ζήσης (tattoo artist, ζωγράφος και μάγος του photoshop), Erato Κουλουμπή (Jewelry artist, επιμελήτρια εκθέσεων, συν-διοργανώτρια του Athens Jewelry Week) και Dima Κουριδάκη (piercing, implants, removal microdermal, body modification).

 

 

Ποιο tattoo που έχεις στο σώμα σου σημαίνει πολλά για σένα;

Κανένα τατού δεν έγινε στο σώμα μου απλά για να γίνει. Όλα έχουν την ιστορία τους. Το τελευταίο όμως που έκανα πριν δύο χρόνια απεικονίζει ένα κοριτσάκι με πολλά πρόσωπα που κρατάει στην αγκαλιά του ένα δελφίνι και εκφράζει την αγάπη που θα έπρεπε να δίνει ο άνθρωπος σε όλα τα ζωντανά πλάσματα στον πλανήτη και τον σεβασμό προς το περιβάλλον και την φύση και όχι να προσπαθεί να επιβιώσει εις βάρος τους. Όντας χορτοφάγους τα τελευταία 28 χρόνια της ζωής μου είμαι αποφασισμένος να μεταφέρω αυτό το μήνυμα σε όσο περισσότερο κόσμο μπορώ. Πραγματικά δεν κατάλαβα ποτέ γιατί θα πρέπει να βασανίζονται όλα αυτά τα ζωάκια για να φάει να ντυθεί και να φτιάξει όλα αυτά τα καλλυντικά και τα φάρμακα ο άνθρωπος μετά από τόσους αιώνες που υποτίθεται ότι έχει εξελιχθεί.

 

Από όσο ξέρουμε δεν σου αρέσει η στασιμότητα. Βλέπεις να εξελίσσεται και με άλλον τρόπο το στούντιο σου;

Το Popeye Loves Olive είναι ήδη γνωστό ως art space! Η Εξέλιξη είναι αναγκαία και ευχάριστη.

 

Αν θέλεις να κάνεις ένα statement για την πολιτική κατάσταση της χώρας τι tattoo θα χτυπούσες;

Θα το κλέψω από το μυθιστόρημα του Τζορτζ Όργουελ, το «1984», που ήταν τόσο πολύ μπροστά από την εποχή του και έλεγε ότι αν θες να οραματιστείς το μέλλον (κάπου κοντά στο «τώρα» δηλαδή) φαντάσου μία στρατιωτική μπότα να συνθλίβει ένα ανθρώπινο κεφάλι.

 

Γιατί λένε ότι είναι vegan το studio; 

Γιατί όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται είναι 100% vegan: μελάνια, κρέμες, σαπούνια, λοσιόν, αντηλιακά. Είμαστε ακτιβιστές και υποστηρικτές των δράσεων κατά τον βασανισμών και εγκλημάτων στα ζώα. Το Popeye Loves Olive είναι το μοναδικό vegan tattoo studio στην Ελλάδα και βρίσκεται στην παγκόσμια λίστα με τα vegan tattoo studios.

 

INFO

POPEYE LOVES OLIVE
Λιμπόνα 5, Πλ. Αγίας Ειρήνης
info@popeyelovesolive.com
popeyelovesolive.com

Written by The B.Mag