WOMAN BARBER

Μπορεί οι γυναίκες να μην πρωταγωνιστούν στον χώρο του Barbering, όμως η Χριστιάνα Πανέλα έχει καταφέρει να ξεχωρίσει με τον τρόπο της αφού κάνει αυτό που αγαπάει και, μάλιστα, με μεγάλη μαεστρία. Εμείς, γνωρίσαμε την Θεσσαλονικιά μπαρμπέρισσα και καταλάβαμε πως υπάρχει και ο θηλυκός όρος του κιμπάρη.

 

Από την Ελένη Ρεζοπούλου

Φωτογραφία Σάββας Σαλτσίδης

 

 

Οι λόγοι που αξίζει να ασχοληθεί μια γυναίκα με το barbering είναι το πάθος της για το κούρεμα, η αγάπη για το ξύρισμα και ο σεβασμός της στο ανδρικό φύλο.

 

 

Πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με το barbering;

Το πρότυπο μου ήταν η αδερφή μου, όπως και άλλα μέλη της οικογένειας μου που ανήκαν στο τομέα κομμωτικής αλλά και του barbering. Με αυτό τον τρόπο εξελίχθηκε η αγάπη μου για την κομμωτική, όμως ακόμα περισσότερο για το barbering.

 

Μαθαίνουμε ότι τα προηγούμενα χρόνια εργαζόσουν στο εξωτερικό. Τι σε έκανε να επιστρέψεις στην Ελλάδα;

Η επιστροφή μου οφείλεται στην εξειδίκευση που θέλω να κάνω πάνω στον τομέα του barbering. Θεωρώ ότι έχουμε αρκετά καλή κατάρτιση πάνω στο αντικείμενο, λόγω του ότι κάνουμε διαρκώς έχουμε σεμινάρια όπως και αρκετή ενημέρωση. Ας μην υποβιβάζουμε την ελληνική εκπαίδευση και ας μην έχουμε τόση ξενομανία. Η Ελλάδα έχει να προσφέρει. Έχουμε πολλούς νέους που έχουν καταφέρει πολλά πράγματα και αξίζει να ξεκινήσουμε πρώτα από εδώ. Στην ουσία πρέπει να εξελισσόμαστε με βάση την δική μας νοοτροπία.

 

Συνεργάζεστε μαζί με την αδερφή σου στο κουρείο Tip’S Cut, στην Χαλκιδική. Πως προέκυψε το κοινό ενδιαφέρον για το barbering;

Η συνεργασία μας προέκυψε από την κοινή αγάπη που μοιραζόμαστε για το barbering εδώ και χρόνια.

 

Οι πελάτες σας είναι αποκλειστικά από τα Νέα Μουδανιά, ή σας επισκέπτονται και από άλλες περιοχές;

Το πελατολόγιο μας δεν περιορίζεται μόνο στους ντόπιους. Έχουμε ευρεία ανταπόκριση και από άλλα σημεία της Χαλκιδικής όπως και από την Θεσσαλονίκη.

Τι υπηρεσίες προσφέρει το Tip’S Cut; Τι κλίμα θα συναντήσει κανείς όταν μπει στο κουρείο;

Πέρα από το παραδοσιακό ξύρισμα και κούρεμα, έχουμε αναπτύξει και υπηρεσίες καλλωπισμού όπως spa προσώπου. Το κλίμα που επικρατεί στο Tip’S Cut είναι πάντα ευχάριστο και φιλικό. Συνήθως γινόμαστε όλη μια παρέα κάνοντας μεγάλες συζητήσεις με χιούμορ και πολλά γέλια.

 

Πώς σε αντιμετωπίζουν οι άντρες, πελάτες ή συνάδελφοι; Έχεις αντιμετωπίσει ως τώρα δυσκολίες λόγω φύλου;

Δυστυχώς δεν υπάρχει πάντα θετική και καλή αντιμετώπιση. Υπάρχει πάντα ένα ποσοστό από άτομα που θεωρούν ότι μια γυναίκα μπαρμπέρισσα δεν είναι το ίδιο καλή όπως ένας μπαρμπέρης.  Αυτοί, όμως, δεν είναι η πλειονότητα. Υπάρχουν και από την άλλοι άντρες που εκτιμούν την δουλειά μας, βρίσκουν τις υπηρεσίας μας ενδιαφέρουσες, απολαμβάνουν τον ξύρισμα που τους κάνουμε και μας προτιμούν από τους άντρες μπαρμπέρηδες.

 

Γιατί υπάρχουν τόσο λίγες μπαρμπέρισσες; Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους μια γυναίκα αξίζει να ασχοληθεί με το barbering;

Νομίζω ότι στην Ελλάδα δεν έχουν συνηθίσει να βλέπουν γυναίκες στο μπαρμπέρικο. Είμαστε λίγο πίσω σε αυτό. Δεν έχει καλλιεργηθεί η ιδέα πως είναι ένα επάγγελμα που μπορεί να γίνεται το ίδιο καλά και από τα δύο φύλα.  Στο εξωτερικό, βέβαια, το όλο θέμα αλλάζει και η αντιμετώπιση από τους άντρες προς τις γυναίκες μπαρμπέρισσες, είναι εντελώς διαφορετική. Οι λόγοι που αξίζει να ασχοληθεί μια γυναίκα με το barbering είναι το πάθος της για το κούρεμα, η αγάπη για το ξύρισμα και ο σεβασμός της στο ανδρικό φύλο.

 

Πιστεύεις ότι οι άντρες ή οι γυναίκες είναι πιο απαιτητικοί πελάτες;

Πλέον στην εποχή μας οι άντρες είναι εξίσου απαιτητικοί όσο και οι γυναίκες. Είναι πια ενημερωμένοι και θέλουν το καλύτερο τόσο στο  κούρεμα και την περιποίηση όσο και στις υπόλοιπες υπηρεσίες ή και τα προϊόντα.

 

Ο μπαρμπέρης είναι τελικά αυτός που αναλαμβάνει την περιποίηση ενός άντρα ή λειτουργεί και σαν ψυχαναλυτής; Σου μιλούν οι άντρες για τα προσωπικά τους θέματα;

Πέρα από το κομμάτι της περιποίησης, ναι, σαφώς και λειτουργεί και ως ψυχαναλυτής. Χαίρομαι ιδιαίτερα όταν μου εμπιστεύονται τα προσωπικά τους ζητήματα γιατί αυτό σημαίνει πολλά για εμένα. Όλοι οι χαρακτήρες είναι διαφορετικοί και κατά βάση εσύ σαν κουρέας καταλαβαίνεις πως αισθάνεται ο πελάτης, από τις εκφράσεις του. Σημαντικό είναι να ξέρεις πότε είναι η σωστή ώρα και στιγμή για να ρωτήσεις με τρόπο τί τον προβληματίζει έτσι ώστε να έρθετε σε επικοινωνία.

Μίλησε μας για τα όνειρα και τους στόχους σου.

Ένας από τους στόχους μου είναι να εξελιχθώ και να κατακτήσω όλο και μεγαλύτερους στόχους στο barbering. Όσο για τα όνειρα μου θα ήθελα στο απώτερο μέλλον να διδάσκω και να μεταφέρω γνώσεις.

 

Πες μας το προσωπικό σου motto.

Keep moving forward and dream big.

 

INFO

Tip’S Cut Men’s salon
Θεσσαλονίκης 44, Νέα Μουδανιά
2373 023169
Fb: Tip’s Cut
Written by The B.Mag