FOOD: Παντού υπάρχει ένα burger

Ο Χρήστος Πότσιος, εμπνευστής του Φουάρ αλλά και πολλών επιτυχημένων μαγαζιών που πέρασαν από την Αθήνα, μας συστήνει τον Chef του αλλά και την πιο γρήγορη, αλλά καθόλου πρόχειρη, εκδοχή του μενού, το burger.

Από τη Δώρα Μάστορα

Φωτογραφίες Χρήστος Πότσιος

Είναι ωραίο το Φουάρ, είτε κάθεσαι στην μπάρα και απολαμβάνεις ένα cocktail είτε βρίσκεσαι στο αίθριο και έχεις μπροστά σου μερικές από τις πιο απολαυστικές, ασιατικές γεύσεις. Και μπορεί στην αρχή να με παραξένεψε η ύπαρξη των burger στο μενού του αλλά όταν τα δοκίμασα, κατάλαβα ακριβώς τι έκαναν εκεί.  Στην τελική, όλοι είμαστε, ενεργοί ή φιλόδοξοι, ταξιδευτές του κόσμου. Το φαγητό είναι ένας τρόπος για να ενώνουμε τις διαφορές που έχει η Ανατολή με την Δύση.

 

Τα burger είναι μόδα ή καθιερώθηκαν σαν μια ανάγκη που υπάρχει για γρήγορο και χορταστικό φαγητό;

Τα burger πάντα υπήρχαν σαν fast food, street food. Στα εστιατόρια μπήκαν σαν λύση οικονομική, δηλαδή αντικατέστησαν το φιλέτο, ήταν μια ανάγκη κυρίως για οικονομικούς λόγους. Για αυτό πιστεύω ότι έχει γίνει χαμός τα τελευταία χρόνια.

 

Πώς μπορείς να κάνεις ένα burger ενδιαφέρον;

Υπάρχουν χιλιάδες burger. Αν μπει κάποιος στην διαδικασία να βρει συνταγές, θα ανακαλύψει εκατομμύρια συνδυασμούς. Μπορείς να βάλεις τα πάντα σε ένα burger. Όλοι βάζουν και μπέικον και αυγά σε διάφορες μορφές και σαλάτες, όμως αυτή είναι η λογική του fast food. Εμένα δεν μου φαίνεται σαν burger ένα πιάτο που έχει δυο ψωμάκια και μέσα πέντε ορόφους υλικά. Αντίθετα, η λογική του εστιατορίου είναι πλέον να αφαιρείς και όχι να προσθέτεις. Η φιλοσοφία μας είναι τα burger μας να έχουν λίγα συστατικά και ο συνδυασμός τους να είναι ισορροπημένος, δυνατός, έτσι ώστε να προκύπτει μια καθαρή γεύση.

 

Ποιές προτάσεις burger έχει το μενού του Φουάρ και ποιός είναι ο εμπνευστής τους;

Έχουμε 3 κλασικές συνταγές. Τις επιλέξει ο σεφ του Φουάρ, ο Γιώργος Δραμηλαράκης. Σερβίρουμε το Classic Cheeseburger, τo Asian Style και το French Style Burger.

 

Είναι τα burger το best seller πιάτο του μαγαζιού ή οι ασιατικές προτάσεις διεκδικούν το ενδιαφέρον;  

Όχι δεν είναι το best seller. Στο Φουάρ το menu είναι ασιατικό και για αυτόν τον λόγο το δέσαμε με ένα αντίστοιχα Ασιατικό Burger. Το burger είναι λύση και για το εστιατόριο, αλλά και για το κοινό. Εμείς δίνουμε πολλά burger το σαββατοκύριακο, το οποίο το επιλέγουν κυρίως νέοι και το βρίσκουν σαν μια πιο βολική λύση.

 

Με τι συνοδεύεται ιδανικά ένα burger;

Με πατάτες τηγανιτές και κόκα κόλα. Είναι ο τέλειος συνδυασμός.

 

Ποιά είναι τα βασικά υλικά του burger που παρουσιάζουμε και ποιό είναι το όνομα του;

Πρόκειται για το French Style Burger, το οποίο είναι όσο πιο απλό γίνεται. Το μπιφτέκι είναι όσο το δυνατόν λιγότερο δουλεμένο. Δηλαδή είναι 100% μοσχαρίσιος κιμάς από λάπα και σπάλα, με Worcestershire sauce και λίγο αλάτι. Ψημένο medium. Η βάση του είναι μαρμελάδα σύκο, το μπιφτέκι και από πάνω τυρί μπρι που λιώνει στον φούρνο.

 

Εκτός από τα burger τι άλλο πρέπει να δοκιμάσει κάποιος για να έχει μια ολοκληρωμένη άποψη για το φαγητό σας;

 

Τα βασικά πιάτα μας είναι τα noodles και τα κάρυ, είναι η βάση της κουζίνας μας. Αλλά, λόγω σημείου και ποικιλίας των πελατών, υπάρχουν και πιο εμπορικά πιάτα, όπως τα burger, που προτείνουμε.

 

Ανανεώνετε συχνά το μενού σας;

Δεν το ανανεώνουμε ριζικά, συνήθως προσθέτουμε πράγματα. Ανάλογα την ανάγκη της εποχής ή των ημερών. Το Σάββατο και την Κυριακή υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα πιάτα ημέρας.

Αν το Φουάρ ήταν πιάτο ποιό θα ήταν αυτό;

Θα ήταν ένα red carry με πάπια και ανανά, γιατί είναι πικάντικο, γλυκό, καυτερό και έχει εντάσεις.

 


ΣΥΝΤΑΓΗ

French style Burger

  • Δουλεύουμε το μπιφτέκι πολύ απλά με Worcestershire sauce και λίγο αλάτι
  • Το ψήνουμε σε grill, να γίνει medium για να διατηρήσει την υγρασία του
  • Στην συνέχεια, ψήνουμε τα ψωμάκια και στην βάση τους βάζουμε μαρμελάδα σύκο
  • Προσθέτουμε iceberg και το μπιφτέκι και τέλος βάζουμε το τυρί Bree και το αφήνουμε να λιώσει πάνω στο μπιφτέκι.
  • Σερβίρουμε με French fries.

 

Written by The B.Mag