Τον παλιό εκείνο τον καιρό

Ο Βασίλης Μοναστηρλής μας ταξιδεύει στο παρελθόν ανακαλύπτοντας κοινά γνωρίσματα εκείνης της εποχής με την σύγχρονη πραγματικότητα.

Ο Βασίλης Μοναστηρλής είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής
του διαγωνισμού GREEK BARBER AWARDS 2018, τα οποία
διοργανώνονται από την HAIRPROF, 4-5 Μαρτίου 2018 στο ΣΕΦ.

 

 

 

Η φαραωνική εποχή  της Αρχαίας Αιγύπτου αρχίζει να φθίνει, υιοθετώντας τις επιρροές από έναν άλλον γείτονα λαό, αυτόν της Αρχαίας Ελλάδας, ο οποίος τους διαδέχεται με την γνωστή σε όλους Μυκηναϊκή Περίοδος.

Οι καθημερινές-πολιτιστικές συνήθειες των ανώτερων κοινωνικών τάξεων, δηλαδή ευγενών πλουσίων και αυλικών, καθώς και της Βασιλικής Αιγυπτιακής Οικογένειας, υιοθετούν διακριτά, εμφανισιακά γνωρίσματα του πολιτισμού Ελλήνων.
Ποιές ήταν, όμως, οι συνήθειες στα μαλλιά των αντρών στην Αρχαία Ελλάδα;

 

Οι Έλληνες συνήθιζαν να μπουκλάρουν τα μαλλιά τους χρησιμοποιώντας μια δική τους κατασκευή, η οποια αποτελούνταν από ένα χάλκινο κύλινδρο που πυρώνονταν σε ένα δοχείο με κάρβουνα. Όλα δείχνουν πως αυτή η συσκευή ήταν ο πρόγονος του σίδερου μαλλιών που όλοι ξέρουμε.

Στην Αρχαία Ελλάδα τα γένια ήταν σημαντικά και είχαν ρόλο. Οι πρεσβύτεροι Φιλόσοφοι, Δικαστές και Νομοθέτες για να δηλώσουν την παλαιότητά τους αλλά και το επαγγελματικό τους κύρος είχαν μακριές και θαμνώδεις γενειάδες, σε σχέση με αυτές των νεότερων συναδέλφων τους που είχαν μικρές και κοντές.

Με τα γένια ασχολήθηκαν και όλοι οι μεγάλοι γλύπτες της εποχής. Τα απίστευτα πολλά και συναγωνιζόμενα μεταξύ τους εργαστήρια μαρμάρου, αποτύπωναν και στα αγάλματα τις υπέροχες γενειάδες. Αριστερόστροφες μπούκλες προς το κέντρο από την δεξιά πλευρά του προσώπου και αντιθέτως από την άλλη. Η αρμονία υπήρχε παντού στα γένια, ακόμα και στα αγάλματα. Για αυτό βάλτε λίγο κεράκι, βάλτε λίγο λαδάκι!

 

Και το μήκος, όμως, των μαλλιών των προγόνων μας είχε ενδιαφέρον. Στην αρχή, ήταν κοντά και για τους νέους και για τους γεροντότερους ενώ κατά την γεωμετρική εποχή,  οι νέοι άνδρες απέκτησαν πιο μακριά μαλλιά, τα οποία συχνά συγκρατούνταν στην κορυφή του μετώπου με μια πλεξούδα μαλλιών που με την πρώτη ματιά έμοιαζε με ύφασμα. Είναι φανερό, ότι η έμπνευση των προγόνων μας, ακόμα και στα μαλλιά, ήταν τεράστια.

Κατά τον 5ο αι π.χ., τα μαλλιά των αντρών μεγαλύτερης ηλικίας άρχισαν να χτενίζονται προς τα μπρος ενώ οι νεώτεροι υιοθετούσαν περισσότερα στυλ και μήκη.

Και επειδή αυτή την στιγμή σε φαντάζομαι μέσα στο κουρείο σου να μιλάς και να αλληλοπειράζεσαι με τους πελάτες, θέλω να σου πω, πώς και αυτό είναι κάτι που συνέβαινε στην αρχαιότητα.

Το 22 π.Χ μας αναφέρει ο Στράβωνας πως τον καιρό του Πλάτωνα (427 π.Χ. – 347 π.Χ.) ένας εκ των Τυράννων των Αθηνών επισκέφθηκε το πλησιέστερο κουρείο για να περιποιηθεί την κόμη του.

Αφού ο κουρέας τον ετοίμασε, τον ρώτησε πώς θα ήθελε να τον κουρέψει.

Και τότε ο Τύραννος αποκρίθηκε με αυστηρότητα – ΣΙΩΠΩΝ ! ! !

Για τον κουρέα δεν μάθαμε ποτέ τι απάντησε. Ραντεβού στο επόμενο τεύχος του Β. και #Σκληρά_Μόνο.

Written by The B.Mag