BARBER’S TRIVIA!

Ιδού 11 fun facts περί γενιών, που σίγουρα δεν γνώριζες!

  1. Η ετυμολογία της γενειάδας

Η ονομασία «barber» προέρχεται από την λατινική λέξη “barba”, η οποία σημαίνει γενειάδα. Σε παλιότερες εποχές η γενειάδα συμβόλιζε την σοφία, την δύναμη και τον ανδρισμό. Σήμερα, τα πράγματα είναι πιο απλά.

 

  1. «Ξύρισε τα γένια σου Ιεζεκιήλ!»

Φαλτσέτες υπήρχαν και στην Παλαιά Διαθήκη. Συγκεκριμένα, γνωρίζουμε ότι ο Θεός συμβουλεύει τον προφήτη Ιεζεκιήλ να πάρει ένα αιχμηρό σπαθί και να το χρησιμοποιήσει σαν φαλτσέτα κουρέα για να ξυρίσει το κεφάλι και τα γένια του. Προφανώς το στυλ του Ιεζεκιήλ δεν είχε τον θέο του!

 

  1. Είναι από τα πιο αρχαία επαγγέλματα

Το επάγγελμα του κουρέα είναι ένα από τα αρχαιότερα επαγγέλματα στον κόσμο. Μάλιστα, έχουν βρεθεί πολλοί αρχαίοι τάφοι στην Αίγυπτο με τοιχογραφίες που απεικονίζουν κουρείς εν ώρα εργασίας και κειμήλια διάφορα ξυράφια που ξεπερνούν την ηλικία των 6.000 χρόνων.

 

  1. Το Χρυσό Ψαλίδι

Κατά την διάρκεια της Χρυσής Εποχής του Περικλή (500-300 π.Χ) το επάγγελμα του κουρέα από συμβατικό και καθημερινό, αναβαθμίστηκε σε υψηλή τέχνη και οι κουρείς αναγνωρίστηκαν σαν μεγάλοι καλλιτέχνες.

 

  1. Φύγε Δαίμονα!

Στην Αίγυπτο και σε άλλους αρχαίους πολιτισμούς, οι κουρείς ήταν συχνά ιερείς, των οποίων η κύρια δουλειά ήταν να κρατάνε τα κακά πνεύματα μακριά από τους ανθρώπους. Αυτό λοιπόν, το έκαναν με το να κουρεύουν, να στυλιζάρουν και να ξυρίζουν μαλλιά και γένια, καθώς θεωρούνταν ότι  οι τρίχες ήταν η δίοδος των δαιμόνων προς το ανθρώπινο σώμα.

 

  1. Οι χειρούργοι της εποχής

Κατά τον Μεσαίωνα οι κουρείς δεν έκαναν απλά χτενίσματα και ξυρίσματα αλλά επιδίδονταν και σε ιατρικές πράξεις ασχολούμενοι με μικρές εγχειρήσεις ή και με την δημιουργία διαφόρων, θεραπευτικών σκευασμάτων. Αυτό συνέβαινε περίπου μέχρι το 1800. Μετά, η ιατρική εξελίχθηκε αρκετά, οι εγχειρήσεις έγιναν πιο περίπλοκες και κάθε κατεργάρης έμεινε στον πάγκο του. Παρόλα αυτά αξίζει να αναφέρουμε ότι  «Πατέρας της Μοντέρνας Χειρουργικής» θεωρείται ο Ambroise Pare, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του ως κουρέας!

 

  1. Μην το πιείτε, λουστείτε.

Σύμφωνα με το λεξικό της Οξφόρδης, η λέξη «lotium» σήμαινε μπαγιάτικα ούρα, τα οποία χρησιμοποιούνταν από τους κουρείς κουρείς ως σαμπουάν και ως κοσμητικό προϊόν. Ευτυχώς, τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ από τότε και τα σαμπουάν είναι ασφαλή και μοσχοβολιστά για όλους.

 

  1. Ο (σχιζοφρενής) κουρέας με το ψαλίδι

Το 1940 στο Μισισίπι της Αμερικής, υπήρχε ένας άντρας με το όνομα The Phantom Barber. Ο μπαρμπέρης- φάντασμα συνήθιζε να μπαίνει στα σπίτια των ανθρώπων ενώ εκείνοι κοιμόνταν και τους έκοβε τα μαλλιά. Ευτυχώς που δεν κρατούσε πριόνι.

 

  1. Το (πιο )Παλιό Μπαρμπέρικο

Το παλαιότερο κουρείο στον κόσμο, βρίσκεται στην οδό Truefitt και Hill στο Λονδίνο. Άνοιξε το 1805 και πλέον αποτελεί αλυσίδα κουρείων με καταστήματα σε σε 8 χώρες και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Το πρώτο πάντως, αξίζει να το επισκεφτείτε ως αξιοθέατο.

 

  1. Το Barber Pole

Το συμβολικό barber pole λένε ότι απέκτησε τα χρώματα του λόγω του χειρουργικού επαγγέλματος των κουρέων. Το λευκό λένε, ότι αντιπροσωπεύει τους επιδέσμους, το κόκκινο συμβολίζει το αίμα και το μπλέ χρώμα τις φλέβες.

 

  1. Το Παράδοξο του Κουρέα

Σύμφωνα με τον ορισμό του κουρέα, «Κουρέας είναι εκείνος που ξυρίζει όλους εκείνους οι οποίοι δεν ξυρίζουν τον εαυτό τους. Με έναν τρόπο, δηλαδή, ο κουρέας παύει να έχει την ιδιότητα του αν ξυρίσει τον εαυτό του. Αυτό έθεσε σαν πρόβλημα ο μαθηματικός Bertrand Russell, οποίος, φυσικά, είχε περιπαικτική διάθεση και όχι κάποια πρόθεση να  αλλάξει τα standards ενός μπαρμπέρη.

 

 

Written by The B.Mag