Welcome to the Man Salon – Part 2

8 Barbering experts μας φιλοξενούν στον χώρο
τους και μας αποκαλύπτουν τα μυστικά τους.

ΒΑRBERICON

Σοφία Σπύρου

Μπαρμπέρικο και όχι κομμωτήριο. Γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε με το grooming;

Έχοντας πολλά χρόνια εμπειρίας σε διάφορα κομμωτήρια, είχα καταλάβει από νωρίς ότι η τέχνη του αντρικού κουρέματος είναι κάτι που μου άρεσε περισσότερο. Μελετώντας με τα χρόνια το αντρικό κούρεμα αποφάσισα να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα. Να ανοίξω το δικό μου μπαρμπέρικο, όπου ο κάθε άντρας θα έχει την δυνατότητα να αισθάνεται πως έρχεται στο χώρο του για μια κλασική διαδικασία κουρέματος και ένα old fashion ξύρισμα. Όπως παλιά.

Τι είναι αυτό που σας αρέσει περισσότερο στο κουρείο σας;

Αυτό που μου αρέσει πολύ στο BarberIcon, και πιστεύω και στους πελάτες μου, είναι πως όταν μπαίνουν στο μαγαζί, μπαίνουν σε μια άλλη εποχή. Μπαίνουν στην εποχή των παλιών κουρείων, με τις ξύλινες κλασικές καρέκλες, τις φωτογραφίες και σε μια ατμόσφαιρα που σε απομακρύνει το από άγχος.
Έχετε κάποιες υπηρεσίες που κάνουν το κουρείο σας να ξεχωρίζει; Σαν ένα κουρείο παλιάς εποχής, αυτό που ξεχωρίζει στο BarberIcon είναι το κλασικό ξύρισμα με την φαλτσέτα. Η διαδικασία της δημιουργίας του αφρού, το ακόνισμα της φαλτσέτας, η απολύμανση της με την φωτιά, όλα δίνουν μια ξεχωριστή αίσθηση. Ο συνδυασμός της κρύας και ζεστής πετσέτας, πριν και μετά το ξύρισμα, προσφέρει μία απίστευτη αίσθηση ανανέωσης.

Νιώθουν άνετα οι άντρες όταν κρατάτε εσείς το ψαλίδι;

Σαφώς κι υπάρχουν άντρες οι οποίοι αντιμετωπίζουν το όλο εγχείρημα με δυσπιστία, καθώς μπορεί να μη νιώθουν άνετα στην εικόνα μιας γυναίκας με τη φαλτσέτα στο χέρι. Όμως μια δοκιμή είναι αρκετή για να τους πείσει να έρθουν ξανά. Όταν μια γυναίκα γνωρίζει την συγκεκριμένη τέχνη, μπορεί να δει σε έναν άντρα περισσότερα πράγματα που του ταιριάζουν και να τον βοηθήσει, περισσότερο από κάποιον του ίδιου φύλλου.

Πιστεύετε ότι οι άντρες ή οι γυναίκες είναι πιο απαιτητικοί πελάτες;

Η διαφορά των δύο φύλλων είναι ίσως ότι οι άντρες μοιάζουν να ξέρουν περισσότερο τι θέλουν. Και αυτό σας το λέει μια γυναίκα! Ο άντρας τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει και γίνεται ιδιαίτερα απαιτητικός στον τομέα του κουρέματος, μιας και έχει άποψη και ενημερώνεται για τις τάσεις της ομάδας. Αυτό είναι κάτι που εμένα προσωπικά όχι μόνο δεν με ενοχλεί, αλλά με βοηθάει να γίνομαι καλύτερη στη δουλειά μου και να μαθαίνω περισσότερα πάνω στο κούρεμα. Ευτυχώς για όλους μας το κλασικό κούρεμα από το ΙΚΑ έχει πεθάνει και έτσι μπορούμε να γίνουμε ακόμα καλύτεροι και να προσφέρουμε ακόμα καλύτερες υπηρεσίες.

Ο μπαρμπέρης είναι τελικά αυτός που αναλαμβάνει την περιποίηση ενός άντρα ή λειτουργεί κάπως και σαν ψυχαναλυτής;

Στην αρχαιότητα έλεγαν πως ο Βασιλιάς στον μόνο που βγάζει το στέμμα του είναι στον… κουρέα του. Οπότε γίνεται αντιληπτό πως από τα πολύ παλιά χρόνια η σχέση του άντρα με τον κουρέα του πλησιάζει πολύ σε αυτή που έχει με τον ψυχολόγο του. Και στο BarberIcon έχουμε έναν ακόμη λόγο να το πιστεύουμε. Ο χώρος είναι διαμορφωμένος έτσι ώστε να «αγκαλιάζει» τον πελάτη. Για αυτό και οι περισσότεροι νιώθουν την ανάγκη να ανοιχτούν και να συζητήσουν όσα σκέφτονται, ή τους προβληματίζουν. Έτσι, με αισθάνονται και εμένα φίλη τους και όχι απλά κουρέα τους.

Πείτε μας την άποψη σας για την ανάπτυξη των κουρείων σήμερα.

Από την μία θεωρώ πάρα πολύ καλό και σωστό για κάθε άντρα να έχει και πάλι τον δικό του χώρο. Ο χρόνος του κουρέματος και του ξυρίσματος για έναν άντρα είναι ιερός. Είναι η στιγμή που χαλαρώνει και αποβάλλει όλα όσα τον ταλαιπωρούν. Από την άλλη, όμως, ελλοχεύει ο κίνδυνος της μόδας. Δηλαδή, μπορεί τα τόσα κουρεία που ανοίγουν να είναι αποτέλεσμα μιας τάσης της εποχής και όχι μια απόφαση αγάπης για το επάγγελμα και της τέχνης του κουρέματος.

Μιλήστε μας για τα όνειρα και τους στόχους σας τα επόμενα χρόνια.

Ο μεγάλος μου στόχος δεν είναι άλλος από το να συνεχίσω να διατηρώ την εμπιστοσύνη των πελατών μου. Όσοι έχουν έρθει στο BarberIcon συνεχίζουν και ανανεώνουν διαρκώς το ραντεβού τους και αυτό είναι κάτι που με γεμίζει δύναμη, με ικανοποιεί γιατί κάνω σωστά την δουλειά μου και παράλληλα μου φτιάχνει την ψυχολογία για το επόμενο πρωί που θα βρεθώ και πάλι στο μαγαζί για τα επόμενα κουρέματα. Σε μια εποχή που σχεδόν οι περισσότεροι Έλληνες και τα περισσότερα επαγγέλματα βιώνουν μια πρωτόγνωρη κρίση έχω την ευλογία να έχω κάνει την αγάπη μου επάγγελμα, χωρίς να αντιμετωπίζω βιοποριστικά προβλήματα και να έρχομαι σε επαφή με ανθρώπους οι οποίοι φεύγουν από το BarberIcon με χαμόγελο.

 

INFO
BARBERICON
Αγίου Ιωάννου 60 & Αρτέμιδος, Αγία Παρασκευή
2114010731
Fb: Barbericon

ΚΟΥΛΗΣ 1980

Κυριάκος Ταταράκης

Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας έκαναν να ακολουθήσετε την καριέρα του κουρέα;

Στην δική μου εποχή, όταν ήμασταν μικροί, για να συνηθίσουμε την δουλειά μάς βάζανε σε διάφορα επαγγέλματα. Ένα από αυτά ήταν και το κουρείο. Με αυτόν τον τρόπο μπήκα και εγώ από πολύ μικρός στο κουρείο του Ιάκωβου Νομικού, το οποίο ονομαζόταν ‘’Η Σύρος’’. Εκείνος μου έδειξε τα πρώτα βήματα και με έκανε να αγαπήσω πολύ το επάγγελμα. Έτσι, έφτασα εδώ που βρίσκομαι σήμερα. Από τότε στο Κούλης 1980 χαρίζουμε μόνο ποιοτικές υπηρεσίες.

Μιλήστε μας για το μαγαζί σας. Ποιά είναι η φιλοσοφία με το οποίο το δημιουργήσατε;

Το πρώτο κομμωτήριο το άνοιξα στην Νίκαια το 1980 και ακολούθησε αυτό στην Σαλαμίνα. Από τότε μέχρι και σήμερα θέλουμε να ικανοποιούμε την πελατεία μας και να χαρίζουμε μόνο ποιοτικές υπηρεσίες. Είμαι πολύ επικοινωνιακός σαν άτομο, μου αρέσει να συναναστρέφομαι με όλο τον κόσμο και να δείχνω την καλλιτεχνική μου φαντασία πάνω στην δουλειά μου. Για αυτούς τους λόγους, δεν είναι τυχαίo το motto του μαγαζιού: «Εμπειρία, ομορφιά, διαχρονικότητα».

Ποιες είναι οι υπηρεσίες για τις οποίες ξεχωρίζει το κουρείο σας;

Ανάμεσα σε αυτές που ξεχωρίζω θα έλεγα ότι είναι τα μπαρμπέρικα κουρέματα και το παραδοσιακό ξύρισμα, το οποίο το επιμελείται η μπαρμπέρισα του μαγαζιού, η Μίνα. Με εμπειρία που ακολουθεί από το 1980, θα έλεγα ότι όλοι ξέρουν να κουρεύουν, όμως οι δικές μας υπηρεσίες ξεχωρίζουν από πλευράς ποιότητας. Από τότε που άνοιξε έχουμε χτίσει την πελατεία μας με το δυνατό μάρκετινγκ του μαγαζιού, το οποίο σε συνδυασμό με τις ιδιαιτερότητες των υπηρεσιών μας, κάνουν το Κούλης 1980 ξεχωριστό. Θα ήθελα να προσθέσω ότι όσοι συνάδελφοι επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους πάνω σε ξύρισμα και μούσι, μπορούν να λαμβάνουν μέρος σε σεμινάρια ατομικά και ομαδικά σε όλη την Ελλάδα, που παραδίδουμε εγώ και η Μίνα Ταταράκη.

Ποια είναι η αγαπημένη σας τεχνική σε κούρεμα, ή ξύρισμα;

Η αγαπημένη μου τεχνική στο κούρεμα είναι το ψαλίδι σε μπαρμπέρικο στυλ. Στο ξύρισμα θα έλεγα το σύγχρονο, με όλη την τεχνική του.

Ο μπαρμπέρης είναι τελικά αυτός που αναλαμβάνει την περιποίηση ενός άντρα ή λειτουργεί κάπως και σαν ψυχαναλυτής;

Στον χώρο μου θέλω πάντα να δίνω τον καλύτερο μου εαυτό σε όλους όσους με τιμούν και με θεωρούν φίλο τους. Επομένως, νομίζω ότι στην καρέκλα του μπαρμπέρη συμβαίνουν και τα δυο!


Πείτε μας την άποψη σας για την ανάπτυξη των κουρείων σήμερα.

Η φιλοσοφία μου είναι ότι τα κουρεία σήμερα ανοίγουν με μεγάλη ευκολία, δίχως οι κουρείς να είναι γνώστες και εκπαιδευμένοι από πραγματικούς μπαρμπέρηδες. Με αυτόν τον τρόπο, δεν αποδίδουν το σωστό, μπαρμπέρικο στυλ, και όλοι έχουν γίνει δάσκαλοι. Αυτό κάνει κακό σε όλους. Βέβαια, έχει ευθύνη και το κράτος, το οποίο έχει απελευθερώσει την αγορά. Είναι μεγάλη η συζήτηση.

Ποιά είναι τα όνειρα και οι στόχοι σας τα επόμενα χρόνια;

Τα δικά μου όνειρα είναι να ενωθούν όλοι οι κομμωτές καλλιτεχνικά και συνδικαλιστικά. Και τα δικά μου παιδιά, τα οποία μέχρι σήμερα τα έχω κάνει ‘’μαστόρους’’ πάνω στο επάγγελμα, θα ήθελα να ακολουθήσουν τις συμβουλές μου και να πραγματοποιήσουν αυτό που πραγματικά λέγεται «μπαρμπέρικο στυλ». Τέλος, θα ήθελα να προσθέσω πως στην δημιουργία την στήριξη του κουρείου μου συμμετέχει ενεργά, μέχρι και σήμερα, η μπαρμπέρισα μου, η γυναίκα μου, η Μίνα. Και την γυναίκα μου όλοι την έχουμε σαν παράδειγμα επαγγελματία και συζύγου.

 

INFO
ΚΟΥΛΗΣ 1980
Λεωφόρος Σαλαμίνος 294
210 4654504
Fb: Κούλης 1980

ΚΟΥΡΕΙΟΝ ΤΖΕΛΑΪΔΗΣ
Τζελαϊδης Γιώργος

Πόσα χρόνια δουλεύετε ώς κουρέας; Τι σας τράβηξε σε αυτό το επάγγελμα;

Ασχολούμαι με την τέχνη του barbering εδώ και 14 χρόνια. Αυτό που μου άρεσε στην τέχνη μας είναι η δημιουργικότητα και η επικοινωνία με το κόσμο.
Είναι αλήθεια ότι είστε ο κουρέας της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου; Τι σημαίνει ακριβώς αυτό και πώς βρεθήκατε να έχετε αυτή την θέση;
Δεν είμαι επίσημος κουρέας της εθνικής μας από την ΕΠΟ, αλλά έχω κερδίσει την εμπιστοσύνη και τον “τίτλο” από τους παίχτες, αφού έχω την τιμή να τους περιποιούμαι εδώ και πέντε χρόνια. Επίσης, είμαι και ο πρώτος κουρέας που τους ακολούθησε σε επίσημες διοργανώσεις.

Τι είναι αυτό που σας αρέσει περισσότερο στον χώρο σας; Τι είναι αυτό που πιστεύετε ότι απολαμβάνουν περισσότερο οι πελάτες στο κουρείο σας;

Αυτό που μου αρέσει πιο πολύ στο χώρο μου είναι να δημιουργώ αυτό που φαντάζομαι και να βλέπω την ικανοποίηση του πελάτη μου. Αυτό που εκτιμούν περισσότερο οι πελάτες μας είναι το σωστό κούρεμα, το ήθος, η ευγένεια, η εμπιστοσύνη και η οικειότητα που νιώθουν.

Έχετε κάποια τεχνική που προτιμάτε στο κούρεμα ή το ξύρισμα;

Μου αρέσει να δουλεύω την τεχνική χτένα-ψαλίδι όπως οι παλιοί κουρείς και να τα συνδυάζω με στοιχεία από το modern barbering.

Ο μπαρμπέρης είναι τελικά αυτός που αναλαμβάνει την περιποίηση ενός άντρα ή λειτουργεί κάπως και σαν ψυχαναλυτής;

Ο κουρέας είναι ένας άνθρωπος στον οποίο ο κόσμος δεν εμπιστεύεται μόνο το κούρεμα του, αλλά και πιο προσωπικά θέματα.

Πείτε μας την άποψη σας για την ανάπτυξη των κουρείων σήμερα.

Είναι πολύ καλό που το κουρείο επέστρεψε στην ζωή του άντρα, έστω και σαν μόδα, γιατί με αυτόν τον τρόπο αναπτύχθηκε γενικότερα ο κλάδος μας. Είμαι πολύ χαρούμενος που νέα παιδιά ασχολούνται με την τέχνη μας και που υπάρχει ένας ευγενής ανταγωνισμός που ανεβάζει το επίπεδο και μας εξελίσσει όλους.

Μιλήστε μας για τα όνειρα και τους στόχους σας τα επόμενα χρόνια.

Ένα από τα όνειρα μου είναι να καταφέρω να μεταδώσω την τέχνη μου σε νέους κουρείς έτσι ώστε να μην χαθεί η τεχνική που έμαθα από τον πατέρα μου. Υπάρχουν ακόμη πολλά όνειρα και στόχοι που θέλω να υλοποιήσω και όλα θα γίνουν με μικρά και σταθερά βήματα.

INFO
Κουρείον Τζελαϊδής
Κωνσταντίνου Καραμανλή 7, Ηλιούπολη
21 0993 0233
Fb: Κουρείο Τζελαϊδής από το 1970

BASTARDS BARBER SHOP
ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ ΠΑΡΙΣ

 

Πείτε μας μερικά λόγια για εσάς. Πώς ξεκίνησε η ενασχόληση με το επάγγελμα;

Είμαι ο Πάρις Τσαρουχάς, 27 ετών και μεγάλωσα στον Πειραιά. Το ενδιαφέρον μου για το επάγγελμα ξεκίνησε από τα εφηβικά μου χρόνια. Βλέποντας τους μεγάλους τεχνίτες της εποχής με τα εντυπωσιακά και ευφάνταστα κουρέματα, σε αντίθεση με τα κακοκουρεμένα κεφάλια που κυκλοφορούσαν στους δρόμους, ήθελα να φτιάξω ένα χώρο που θα μπορούσε να προσφέρει κάτι διαφορετικό σε αυτήν τη μετριότητα. Ο μεγάλος μου αδελφός που είχε κάνει ήδη τα πρώτα του βήματα στο επάγγελμα και ήταν ο συνδετικός κρίκος για να μπω στο χώρο.

 

Μιλήστε μας για τον χώρο σας. Τι είναι αυτό που σας αρέσει περισσότερο στο κουρείο σας;

Ο χώρος μας είναι από εμάς για εμάς. Ένα κουρείο που το βλέπουμε πρώτα από τη μεριά του πελάτη και ύστερα ως επαγγελματίες. Το μαγαζί έχει φτιαχτεί με πολύ προσωπικό γούστο για να εκφράζει την δική μας αισθητική. Η άποψή μου για αυτό που μας κάνει να ξεχωρίζουμε  είναι ότι πέρα από το καλό αποτέλεσμα θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα ζεστό και οικείο περιβάλλον για τους πελάτες μας.

 

Ποιες είναι οι υπηρεσίες για τις οποίες ξεχωρίζετε;

Προσφέρουμε μία πλήρη γκάμα υπηρεσιών. Από τις πιο παραδοσιακές μέχρι τις πιο εξελιγμένες, π.χ. ξύρισμα με κομπρέσες, τεχνικές χρώματος, μοντέρνες τεχνικές κουρέματος, αποτριχώσεις προσώπων κ.λπ.

 

Ακολουθείτε τις τάσεις; Ποια τεχνική θα λέγατε ότι είναι η αγαπημένη σας;

Πάντα πίστευα ότι ο κάθε τεχνίτης που θέλει να εξελίσσεται οφείλει να ακολουθεί τις νέες τάσεις. Η κάθε νέα τάση της μόδας σου αφήνει κάτι παραπάνω, σου προσθέτει γνώσεις και εμπειρίες. Όσο για την τεχνική την οποία θα ξεχώριζα, μου αρέσουν όλες οι τεχνικές κουρέματος είτε πρόκειται για χτένα – μηχανή, είτε για ξυράφι. Εκείνο όμως που ξεχωρίζω είναι να δουλεύω με το ψαλίδι, δηλαδή πάνω σε κλασικές γραμμές.

Ο μπαρμπέρης είναι τελικά αυτός που αναλαμβάνει την περιποίηση ενός άντρα ή λειτουργεί κάπως και σαν ψυχαναλυτής;

Ο μπαρμπέρης για τον πελάτη, πέρα από το να αναλάβει την περιποίησή του, είναι ο ψυχαναλυτής του, ο φίλος του, ένα δικό του άτομο. Ο κάθε άντρας που έρχεται στο χώρο μας θα μείνει ικανοποιημένος από το καλό αποτέλεσμα της δουλειάς μας, αλλά και από τη ζεστή και ευχάριστη ατμόσφαιρα του κουρείου μας.

 

Πείτε μας την άποψη σας για την αναβίωση των κουρείων σήμερα.

Είναι ωραίο να βλέπεις την άνθιση του κουρείου στις μέρες μας. Πριν από μερικά χρόνια το μπαρμπέρικο είχε σχεδόν εξαφανιστεί. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι ο άντρας επέστρεψε σε ένα χώρο αποκλειστικά γι’ αυτόν, όπου μπορεί να ζητήσει οποιαδήποτε υπηρεσία χωρίς δισταγμό.

 

Πείτε μας για τα όνειρα και τους στόχους σας τα επόμενα χρόνια.

Δεν θα σας κρύψω ότι είμαι φιλόδοξος άνθρωπος. Ο στόχος μου είναι να βελτιώνομαι συνεχώς και να αυξάνω τη δουλειά μου με καινούριο κόσμο, να γνωρίζω διαφορετικούς ανθρώπους με ενδιαφέρουσες αντιλήψεις. Όνειρό μου είναι να ταξιδέψω σε όλο τον κόσμο γνωρίζοντας κουρείς που προσεγγίζουν το επάγγελμά μας με το δικό τους τρόπο. Τελικά, θα σας έλεγα ότι η φιλοσοφία μου για τη ζωή συνοψίζεται σε μια αμερικάνικη φράση: fortune and glory.

 

INFO
Bastards Barber shop
Λεωφ. Αγίου Δημητρίου 127, Άγιος Δημήτριος
21 1410 0147
Fb: Bastards barber shop


Welcome to the Man Salon Part 1

Written by The B. Magazine