Στον Κόσμο του Ψαλιδιού

Μπορείς να φανταστείς έναν κόσμο, όπου το ψαλίδι δεν θα υπήρχε; Σαφώς και όχι, διότι από την μια δεν χρειάζεται να το κάνεις. Είναι αυτονόητο ότι η βιομηχανία των μαλλιών δεν θα ήταν τίποτα χωρίς το συγκεκριμένο εργαλείο. Από την άλλη όμως, αυτά που θα διαβάσεις παρακάτω θα σε κάνουν να το εκτιμήσεις λίγο παραπάνω.

Το υλικό από το οποίο δημιουργούνται τα ψαλίδια, καθορίζει τον καιρό που μπορούν να διαρκέσουν χωρίς να ακονιστούν, αλλά και το πόσο αψεγάδιαστες δείχνουν οι άκρες τους. Η ποιότητα κάθε ψαλιδιού εξαρτάται από τα υλικά και τη διαδικασία κατασκευής.

Πρόκειται για μια από τις πιο απλές κατασκευές, η οποία όμως αποτέλεσε σημαντικό εργαλείο. Κάτι σαν τον τροχό. Αν αναλογιστείς την κατασκευή του τροχού, πιθανότατα να μην συγκινηθείς ιδιαίτερα, καθώς βρεθήκαμε στην εποχή που όλες τις επινοήσεις των προγόνων μας τις βρήκαμε έτοιμες. Παλαιότερα όμως, η έμπνευση ενός εργαλείου όπως το ψαλίδι, ήταν σαν μια μικρή… επινόηση του τροχού!

Είναι γενικά αποδεκτό ότι το πρώτο ψαλίδι εμφανίστηκε στην Αίγυπτο, το 1500 π.Χ. Πιθανότατα όμως η χρήση του να μην προοριζόταν για μαλλιά, αφού αυτή την δουλειά την αναλάμβαναν τα μαχαίρια, τα οποία ήταν το πολυεργαλείο της εποχής. Είναι λίγο απίθανο, αν το σκεφτείς, οι αρχαίοι πολιτισμοί να έφτιαχναν ένα εργαλείο αποκλειστικά για το κόψιμο των μαλλιών, ειδικά από την στιγμή που η περιποίηση ήταν προτέρημα υψηλότερων τάξεων. Οι απλοί άνθρωποι άφηναν τα μαλλιά τους να μεγαλώνουν και κάποια στιγμή τα έκοβαν με μαχαίρια.

Κατά τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση, τα ψαλίδια ήταν λίγο πιο κοντά σε αυτό που αναγνωρίζουμε σήμερα ως ψαλίδι, αν εξαιρέσουμε τον μηχανισμό του ελατηρίου. Μπάρες μετάλλου επεξεργάζονταν με σφυριλάτημα και με τον παραδοσιακό τρόπο της εποχής, ενώ ο μηχανισμός για να κλείνει και να ανοίγει το ψαλίδι ήταν βασισμένος σε ένα ελατήριο. Το σύγχρονο σχέδιο που χρησιμοποιείς σήμερα, εμφανίστηκε το 1761, αφήνοντας πίσω το ελατήριο. Ο κάτοχος της πατέντας ονομάζεται Robert Hinchliffe και παρόλο που εφηύρε το ψαλίδι όπως το γνωρίζουμε σήμερα, ο αριθμός πωλήσεων για το περιστρεφόμενο ψαλίδι ήταν ακόμα μικρός. Ο Hinchliffe ζούσε στο Λονδίνο και λέγεται ότι ήταν ο πρώτος άνθρωπος που κρέμασε μια πινακίδα έξω από το σπίτι του, ονομάζοντας τον εαυτό του ως ‘’άριστο κατασκευαστή ψαλιδιών’’. Εδώ που τα λέμε, δεν είχε και άδικο.

 

Κάθε ψαλίδι έχει τον σκοπό του

Δεν προορίζονται όλα τα ψαλίδια για την ίδια χρήση. Μπορεί αυτό να το γνώριζες ήδη, όμως γνώριζες και τον λόγο; Για να δούμε. Tα ψαλίδια κουρέματος διακρίνονται σε 3 κατηγορίες: κουρέματος, αραίωσης και φιλαρίσματος.

Μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε την διαφορά ανάμεσα σε διαφορετικά ψαλίδια, από τον τρόπο που είναι κατασκευασμένα. Μερικά είναι ιδανικά για βασικά κουρέματα, ενώ άλλα είναι καλύτερα για να δώσουν υφή στο κούρεμα. Τα ψαλίδια διαφέρουν μεταξύ τους σε πολλά σημεία: στο μήκος, στο είδος της λεπίδας, στη βάση τους, ακόμα και στη θέση τους για τον αντίχειρα. Αν είσαι μπαρμπέρης, τότε πρέπει να διαλέξεις με προσοχή το επόμενο ψαλίδι σου.

Αρχικά, υπάρχουν τα τύπου ‘’Universal’’ ψαλίδια, δηλαδή το παγκόσμιο σχέδιο ψαλιδιού που είναι ιδανικά για τα βασικά κουρέματα. Έχουν λαβή με δύο δακτυλίους για τον δείκτη και τον αντίχειρα και δύο λεπίδες που συναντώνται κατά τη διάρκεια της κοπής. Συχνά τα ψαλίδια αυτά έρχονται με στήριξη των δακτύλων για άνεση και στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν απλό σχεδιασμό.

Τα ψαλίδια για την αραίωση μαλλιών προορίζονται για τη μείωση του όγκου των μαλλιών. Η βάση των λεπίδων είναι παρόμοια με τη βάση του ψαλιδιού κοπής, αλλά τα πτερύγιά τους διαφέρουν πολύ – η μία ή και οι δύο λεπίδες, έχουν στις άκρες τους μικρά δόντια. Αυτά είναι που αφαιρούν τον όγκο σε κάθε κοπή, χωρίς να αλλάζουν το κούρεμα.

Τα ψαλίδια φιλαρίσματος των μαλλιών είναι πολύ παρόμοια με τα ψαλίδια αραίωσης, αλλά χρησιμοποιούνται κυρίως για το styling των μαλλιών. Εάν τα ψαλίδια αραίωσης χρησιμοποιούνται μόνο για να αφαιρέσουν όγκο μαλλιών, τότε τα ψαλίδια φιλαρίσματος χρησιμοποιούνται για να δώσουν τις τελικές πινελιές.

 

Η TONDEO Solinger είναι γερμανική εταιρία, η οποία εκτός άλλων επαγγελματικών προϊόντων, κατασκευάζει και ποιοτικά ψαλίδια. Ένα από τα διακεκριμένα μοντέλα της είναι το Tondeo Victory, με όφσετ σχεδιασμό και κρυμμένο σύστημα βιδών. Οι καμπύλες του παρέχουν εργονομία ενώ ο σχεδιασμός τελευταίας τεχνολογίας περιλαμβάνει και υποαλλεργική επικάλυψη DLC.

 

 

Τα ψαλίδια κοπής μαλλιών συνήθως κατασκευάζονται από κάποιο χάλυβα και μπορούν να χωριστούν σε δύο βασικές κατηγορίες: ψαλίδια από ανοξείδωτο χάλυβα και ψαλίδια από ανθρακούχο χάλυβα.  Ο ανοξείδωτος χάλυβας είναι ανθεκτικός στη σκουριά και ελαφρύς, ενώ ο ανθρακούχος χάλυβας είναι ισχυρός και μακράς διαρκείας. Τα ψαλίδια από ανθρακούχο χάλυβα είναι συνήθως επικαλυμμένα με νικέλιο ή χρώμιο για να προστατευτούν από τη σκουριά.

 

 

Από ποιο υλικό κατασκευάζονται και γιατί πρέπει να το γνωρίζω;

Τα περισσότερα ψαλίδια κοπής μαλλιών είναι κατασκευασμένα από ένα είδος κράματος. Το κράμα λοιπόν, είναι ο συνδυασμός τουλάχιστον δύο μεταλλικών στοιχείων. Ο συνδυασμός αυτός είναι που προσθέτει χαρακτηριστικά όπως αντοχή, και ανθεκτικότητα σε οποιαδήποτε κατασκευή, είτε πρόκειται για ψαλίδι, είτε για βραστήρα. Γιατί πρέπει να το γνωρίζεις; Γιατί χρησιμοποιείς ψαλίδια! Διαφορετικοί συνδυασμοί κράματος, προσφέρουν και διαφορετικές ιδιότητες σε κάθε ψαλίδι. Έτσι την επόμενη φορά που θα δεις ένα ψαλίδι και μάθεις από τι κράμα είναι φτιαγμένο, θα ξέρεις αν σου κάνει, ή όχι. Επίσης, είναι ευκαιρία να μαζέψεις και μερικές γνώσεις παραπάνω, για την περίπτωση που βρεθείς σε κάποιο τηλεοπτικό παιχνίδι γνώσεων.

Κράμα από ανοξείδωτο χάλυβα. Είναι το πιο δημοφιλές και συνηθισμένο κράμα που χρησιμοποιείται στην κατασκευή ψαλιδιών. Ο ανοξείδωτος χάλυβας είναι ανθεκτικός στη σκουριά και ελαφρύς.

Κράμα βάσης κοβαλτίου. Άλλο ένα υλικό που είναι πολύ δημοφιλές μεταξύ των κατασκευαστών του ψαλιδιού. Το κοβάλτιο έχει υψηλή αντίσταση κατά της σκουριάς και των χημικών, αλλά μπορεί επίσης να ξεφλουδίσει και να μαυρίσει εύκολα.

Κράμα μολυβδαινίου. Σε σύγκριση με τον ανοξείδωτο χάλυβα ή το κοβάλτιο, το κράμα μολυβδαινίου είναι τέλειο υλικό, επειδή είναι εξαιρετικά εύκαμπτο. Τα ψαλίδια που κατασκευάζονται από κράμα μολυβδαινίου είναι αιχμηρά και έχουν μεγάλη αντίσταση στην διάβρωση.

Κράμα βάσης μολυβδαινίου-κοβαλτίου. Περιέχοντας κοβάλτιο και μολυβδαίνιο, τα ψαλίδια που κατασκευάζονται από αυτό το υλικό είναι σχεδόν αδύνατο να σπάσουν και είναι ανθεκτικά στη σκουριά και τα χημικά.

 

Τα ψαλίδια MIZUTANI είναι ευρέως γνωστά για την κορυφαία ποιότητα, αλλά και τιμή τους. Είναι 100% χειροποίητα και κατασκευάζονται μέσω της αψεγάδιαστης Ιαπωνικής τεχνικής. Διακρίνονται για την ποιότητα κοπής, αλλά και για το εντυπωσιακό τους σχέδιο.

Αγορά Ψαλιδιού: Τα 8 Tips

 

  1. Σε οποιαδήποτε αγορά, πληρώνουμε πολλά πράγματα: το υλικό, την εργασία, το σχέδιο, την εργονομία και πολλά, πολλά ακόμη. Μερικοί κατασκευαστές εστιάζουν περισσότερο στο σχέδιο, αφήνοντας στην άκρη την λειτουργικότητα και την εργονομία, ενώ άλλοι εστιάζουν στην ποιότητα και την λειτουργικότητα, παραμελώντας το σχέδιο και την εξωτερική εμφάνιση.

 

  1. Υπάρχει μέθοδος για να συγκρίνεις και για να αποφασίσεις. Παρατήρησε τα στοιχεία στα οποία εστιάζουν οι κατασκευαστές, στα πιο φθηνά τους ψαλίδια. Αν αυτά είναι χαμηλής ποιότητας, τότε το πιο πιθανό είναι τα πιο ακριβά ψαλίδια τους να είναι καλύτερα και το αντίθετο.

 

 

  1. Κάτι ακόμα στο οποίο πρέπει να δώσεις σημασία, είναι το υλικό από το οποίο κατασκευάζονται. Η πλειοψηφία των ψαλιδιών είναι από ανοξείδωτο ατσάλι. Καλό είναι να μαθαίνεις από τι ακριβώς είναι κατασκευασμένο το ψαλίδι. Τα είπαμε και πιο πάνω! Επίσης, προσοχή στις επικαλύψεις από τιτάνιο. Η επικάλυψη χρησιμοποιείται για να δώσει στο ψαλίδι μια ωραία εμφάνιση. Κανείς όμως δεν είναι σίγουρος για το τί κρύβεται μέσα.

 

  1. Τα φθηνά ψαλίδια κατασκευάζονται κυρίως από μηχανές, ενώ τα ακριβά ψαλίδια είναι χειροποίητα από την αρχή, μέχρι το τέλος. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα δυο, η οποία βρίσκεται στην διαδικασία κατασκευής. Σήμερα, κυριαρχούν δυο τύποι ψαλιδιών: Γερμανικά και Ιαπωνικά. Τα Ιαπωνικά ψαλίδια έχουν αιχμηρές άκρες οι οποίες προσφέρουν λεπτομέρεια. Από την άλλη, στα γερμανικά ψαλίδια οι άκρες είναι πιο στρογγυλεμένες και αυτή η τεχνική προσφέρει καλύτερο κράτημα και κόψιμο.

 

  1. Είναι σημαντικό να πάρεις ένα ψαλίδι το οποίο θα μπορείς να το ακονίζεις. Ένα καλό ψαλίδι μπορεί να σου προσφέρει μέχρι και 400 κουρέματα, χωρίς να παρουσιαστεί η ανάγκη για ακόνισμα. Αν έχεις ένα ακριβό ψαλίδι το οποίο δεν μπορεί να ακονιστεί και πρέπει να αγοράσεις καινούργιο, τότε πολύ απλά, μην το αγοράσεις ξανά. Οι στρογγυλεμένες άκρες των γερμανικών ψαλιδιών διαρκούν περισσότερο.

 

  1. Δώσε σημασία στην επιφάνεια του ψαλιδιού. Όταν η επιφάνεια είναι λαμπερή τότε αυτό σημαίνει ότι είναι πιο ανθεκτική σε γρατζουνιές και διάβρωση.

 

  1. Υπάρχουν δυο είδη λαβών: Όφσετ και πρωτότυπες λαβές. Η όφσετ λαβή έχει δύο διαφορετικά μεγέθη λαβών. Όταν το μεσαίο δάχτυλο ταιριάζει στην οπή, αυτή η λαβή είναι ελαφρώς μεγαλύτερη σε σύγκριση με την λαβή όπου εισάγουμε τον αντίχειρα. Αυτό είναι το σχέδιο που προσφέρει τα περισσότερα οφέλη. Το σχέδιο ανακουφίζει από το άγχος τόσο στον ώμο όσο και στον καρπό.

 

  1. Από την άλλη, η πρωτότυπη λαβή είναι ένα παλαιότερο σχέδιο που εξακολουθεί να είναι καλή και φημίζεται για κομμωτές και κουρείς που κόβουν με το μεσαίο δάχτυλο και τον αντίχειρα.

 

 


Μερικές προκαταλήψεις περί του Ψαλιδιού

Αφρική

Σε μέρη της Βορείου Αφρικής, λέγεται ότι τα ψαλίδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν εργαλείο για να καταραστούν τον γαμπρό! Η διαδικασία είναι η εξής: O γαμπρός πρέπει να βρίσκεται πάνω σε άλογο, ενώ το άτομο που θέλει να ρίξει την κατάρα από πίσω του. Στη θέση αυτή και κρατώντας το ψαλίδι ανοιχτό, το άτομο πρέπει να φωνάξει το όνομα του γαμπρού. Αν ο γαμπρός απαντήσει, τότε το ψαλίδι πρέπει να κλείσει και έτσι ο γαμπρός δεν θα μπορεί να ολοκληρώσει τον γάμο του με την νύφη.

Ασία

Στο Πακιστάν μερικοί πιστεύουν ότι το ψαλίδι δεν πρέπει ποτέ να μένει ανοιχτό, καθώς αυτό θεωρείται κακοτυχία.

Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Στην Νέα Ορλέανη λέγεται ότι αφήνοντας ένα ψαλίδι ανοιχτό κάτω από το μαξιλάρι (γιατί να κάνεις κάτι τέτοιο;), είναι ένας τέλειος τρόπος για να κοιμηθείς καλά.

Ανατολική Ευρώπη

Σε ορισμένες χώρες της Ανατολής Ευρώπης λέγεται ότι το ψαλίδι που μένει ανοιχτό προκαλεί καυγάδες και διαφωνίες στο σπιτικό.

Κίνα

Στην Κίνα το να δώσεις ένα ψαλίδι σε έναν φίλο, ή σε κάποιο αγαπημένο πρόσωπο, θεωρείται κίνηση ότι κόβεις κάθε δεσμό μαζί του.

 

Written by The B.Mag