ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΛΗΣ: Step into the BarbeRING

Συναντήσαμε τον Βασίλη Μοναστηρλή στο ring. Και η κουβέντα μας ήταν καλύτερη και από αγώνα. Το μόνο που χρειάστηκε ήταν να βγάλουμε τα γάντια για να δώσουμε τα χέρια

Ο Βασίλης Μοναστηρλής δεν έχει κατέβει λεπτό από το ring. Με διάθεση να γίνεται όλο και καλύτερος, δεν σταματάει λεπτό να προπονείται και να αγωνίζεται για ένα καλύτερο θεσμό barbering. Την έκβαση του αγώνα του θα την μάθουμε στις 3-5 Μαρτίου 2018 στην HAIRPROF, στα Greek Barber Awards 2018. Όλα δείχνουν πως θα είναι μια άκρως άρτια διαδικασία που θα κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον μας.

Από την Ελένη Ρεζοπούλου
Φωτογραφία: Βασίλης Παπουτσάς
Ευχαριστούμε το κέντρο πυγμαχίας Perseas Boxing Club στο Γαλάτσι, Εκάβης 39

 

Πως συνέβη και αναλάβατε την θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Greek Barber Awards 2018;

Ανέλαβα αυτή την θέση ύστερα από πρόταση της κυρίας Άννας Τζωρτζάτου ιδιοκτήτριας της HAIRPROF και διοργανώτρια της μοναδικής έκθεσης κομμωτικής για επαγγελματίες, που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

 

Ποιος είναι ο ρόλος του Καλλιτεχνικού Διευθυντή και ποια είναι τα προσόντα που πρέπει να διαθέτει;

Δεν υπάρχει ρόλος. Ρόλους αναλαμβάνουν οι ηθοποιοί και αυτοί που προσποιούνται σε ό,τι κάνουν. Εγώ δεν έχω κάνει στην ζωή μου τίποτα από τα δυο μέχρι τώρα. Αυτό που μου ζητήθηκε ήταν να συνεισφέρω με τις γνώσεις που έχω στο αντικείμενο τα τελευταία έξι χρόνια. Ως ο πρώτος ιδιοκτήτης Barbershop στη Ελλάδα και ιδρυτής της εταιρείας Mandeka, ως λάτρης του κινήματος barbering, ως συνεχής αναζητητής νέων τάσεων και γνώσεων από όλο τον κόσμο και ως True Believer αυτού που βιώνουμε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, θέλω να το στηρίζω όσο μπορώ.

Σκοπός μου είναι να προσελκύσω οποιoνδήποτε μπορεί να προσφέρει, έτσι ώστε να πάμε τον διαγωνισμό ένα βήμα πιο πέρα. Ήδη μιλάμε με εταιρείες προϊόντων, διάφορους φορείς κομμωτικής και ανθρώπους του χώρου που θέλουν να βοηθήσουν.

Αν ρωτάτε για πιο πρακτικά πράγματα, έχω αναλάβει να δημιουργήσω ξανά τα 4 θέματα του διαγωνισμού Greek Barber of the Year, τα κριτήρια της βαθμολογίας και ολόκληρο το σύστημα που θα αναδείξει τον επόμενο Best Greek Barber of the Year 2018.

 

 

Με ποιους τρόπους θα βοηθήσει ο διαγωνισμός Greek Barber of the Year στην ενδυνάμωση της κοινότητας των κουρέων και του θεσμού του Barbering;

Αρχικά, από φέτος θέλουμε ο διαγωνισμός να είναι πιο διαφανής. Τα προηγούμενα δύο χρόνια υπήρχαν αρκετά παράπονα lobbying για αυτούς που διοργάνωναν τον διαγωνισμό και έτσι αποφασίστηκε να έρθουν καινούργια πρόσωπα και να εμπλακούν περισσότεροι φορείς. Ένα από αυτά τα νέα πρόσωπα είμαι και εγώ. Κάθε διαγωνισμός βοηθάει την κοινότητα να εξελιχθεί με διάφορους τρόπους. Οι συμμετέχοντες λαμβάνοντας μέρος σε διαγωνισμούς γίνονται καλύτεροι, οι εταιρείες που λαμβάνουν μέρος εξελίσσονται. Όλοι μαθαίνουν και έτσι το επίπεδο ανεβαίνει. Η αποστείρωση των επαγγελματιών μέσα στα μαγαζιά δεν είναι σωστή. Η συναναστροφή πάνω στο αντικείμενο πάντα κάνει καλό σε όλους μας.

 

Αν συγκρίνατε τα Greek Barber Awards 2018 με αντίστοιχους διαγωνισμούς του εξωτερικού, τι διαφορές θα εντοπίζατε;

Διαφορές δεν υπάρχουν όσο αφορά στο επίπεδο των διαγωνιζομένων ή τα skills τους, σε καμία περίπτωση. Παρόλο που οι περισσότεροι διαγωνιζόμενοι είναι νέοι στο επάγγελμα, οι εμπνεύσεις τους στα μοντέλα τους είναι πάρα πολύ καλή από θέμα τεχνικής. Διαφορές υπάρχουν στο γεγονός ότι εταιρείες-μεγαθήρια στηρίζουν και σπονσοράρουν τους διαγωνισμούς με τεράστια χρηματικά ποσά. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και στο Greek Barber Awards 2018.

 

 

Μιλήστε μας για τα 4 θέματα του Greek Barber Awards. Με ποια κριτήρια τα ορίσατε ως θέματα του διαγωνισμού;

Τα θέματά μας είναι 4: Old School Haircut, The Classical, Awesome portrait, Hair & Beard. Το Old school, όπως μπορείτε να φανταστείτε, είναι αυτό που «τραβάει» τα βλέμματα και έχει τις περισσότερες συμμετοχές, καθώς και το Hair & Beard λόγω των τάσεων της εποχής. Όμως για πρώτη φορά πανευρωπαϊκά έχουμε δύο ακόμη θαυμάσια θέματα. Το Classical, το οποίο αφορά στην δημιουργία ανδρικού κουρέματος το οποίο θα πραγματοποιηθεί χωρίς χρήση κουρευτικών μηχανών. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς τους παλιότερους να διατηρούμε την τέχνη και να την μαθαίνουν οι νεότεροι. Και αυτό γίνεται όταν κάποιος μάθει την τέχνη χρήσης του Ψαλιδιού. Το άλλο θέμα το οποίο και αυτό παρουσιάζεται για πρώτη φορά πανευρωπαϊκά, είναι το Awesome portrait. Εδώ ζητάμε από τους διαγωνιζόμενους να βάλουν σε λειτουργία την φαντασία τους και την κριτική τους ματιά. Να μας παρουσιάσουν ένα μοντέλο εμπνευσμένο από είδος μουσικής, κοινωνικής ιδεολογίας, πολιτικού lifestyle ή εικόνα εποχής. Οι εμπνεύσεις που μπορεί να πάρει κάποιος είναι άπειρες. Από τον David Bowie και τον Ziggy Stardust με το απίστευτο χρώμα και κούρεμα του 1960, μέχρι και τον Wolverine των X-Men, ή και τον Kim Jong Un (γέλια), έως τους νεαρούς Pank της Αγγλίας του 1980. Επίσης, πρέπει να ντύσουν και το μοντέλο τους αναλόγως!

 

Η αποστείρωση των επαγγελματιών μέσα στα μαγαζιά δεν είναι σωστή. Η συναναστροφή πάνω στο αντικείμενο πάντα κάνει καλό σε όλους μας. 

 

Πως προκύπτει ο Greek Barber of the Year; Ποια είναι τα προσόντα που πρέπει να έχει ο νικητής ;

Είναι απλά τα πράγματα! Θα προκύψει μετά από 4 διαγωνιστικά θέματα, εκατοντάδες λεπτά εργασίας, δύο ολόκληρες μέρες, βαθμολόγηση από είκοσι κριτές, απίστευτα κουρέματα, από γένια σβησίματα και fades, όμορφες παρουσίες, εξειδικευμένα εργαλεία, μοναδικά προϊόντα και τέλειες εμπνεύσεις. Τα κατάλληλα προσόντα κατά την γνώμη μου, πρέπει να είναι: Imageing, Know How Barbering, Technical skills και Good Vibe mentality. Αυτά χρειάζονται μόνο μάγκες.

 

 

 

Ποιοι θα στελεχώνουν την κριτική επιτροπή; Ποια είναι τα σημεία στα οποία θα δώσουν βάση οι κριτές για να βγάλουν τις βαθμολογίες ;

Πρώτα από όλα, θα ήθελα να αναφέρω πώς προσκαλέσαμε αρκετούς ανθρώπους να συμμετάσχουν ως κριτές. Αυτό έγινε καλύτερα από κάθε άλλη χρονιά. Δεν μας ενδιαφέρει αν κάποιος μπορεί να συμμετέχει και σε άλλους διαγωνισμούς ως κριτής. Δεν είχαμε ως όρο, ούτε απαγορεύουμε σε κανέναν να παρευρεθεί ως κριτής και σε άλλους διαγωνισμούς. Δεν θεωρούμε κανέναν συνεργάτη μας κτήμα μας, ούτε μέρος κανενός κοπαδιού μας. Επιπλέον, ζητήσαμε βοήθεια από Ελληνικές Εταιρείες προϊόντων Barber να μας υποδείξουν συνεργάτες τους από όλη την Ελλάδα που θα μπορούσαν να είναι κριτές, για να είναι ο διαγωνισμός και η βαθμολόγηση όσο το δυνατόν αντικειμενικότερη. Τα προσόντα που πρέπει να έχει ένας κριτής για εμάς είναι η αγάπη για το επάγγελμα, η αντίληψη της καλαισθησίας του ωραίου και το προφίλ του σωστού επαγγελματία. Τυχαίνει, επίσης, να μην γνωρίζουμε όλους τους επαγγελματίες της Ελλάδας. Αν πάλι κάποιοι επιθυμούν να είναι κριτές, πολύ ευχαρίστως να επικοινωνήσουν μαζί μας ώστε να τους γνωρίσουμε από κοντά.

 

 

Δημιουργήσατε ένα group στο Facebook, το οποίο ονομάζεται «Greek Master Barbers». Τι σας ώθησε να φτιάξετε αυτή την ομάδα;

Η ομάδα στο facebook, Greek Master Barbers, δημιουργήθηκε ως κάτι αποκλειστικό για το επάγγελμα του μπαρμπέρη. Επίσης, είναι η επίσημη ομάδα του διαγωνισμού Greek Barber Awards 2018 και συνεχώς ποστάρουμε νέα και ειδήσεις για την ανάδειξη του επόμενου Greek Barber of the Year 2018. Μέσα στην ομάδα αυτή ποστάρουν όλοι οι Barbers της Ελλάδας τις δουλειές τους, με φωτογραφίες ή βίντεο, προϊόντα από εταιρείες, αγγελίες και οτιδήποτε άλλο αφορά όλους σε αυτή την κοινότητα. Σιγά-σιγά ετοιμάζουμε στην ομάδα clips με Κnow Ηow, αλλά και Testing product clips. Να αναφέρουμε κάπου εδώ, ότι όποιος ενδιαφέρεται να δηλώσει συμμετοχή για τα Greek Barber Awards 2018 πρέπει να μπεί στο  http://hairprof.eu/index.php/diagonismoi/greek-barber-awards-2018/greek-barber-awards

 

Τι μελλοντικά σχέδια έχετε για την κοινότητα των μπαρμπέρηδων; Θα σας δούμε ως Καλλιτεχνικό Διευθυντή στην HAIRPROF 2019 ;

Θα το ήθελα πάρα πολύ και θα είναι μεγάλη μου τιμή αν συμβεί. Παρόλα αυτά, κανείς δεν ξέρει. Εξάλλου, οι σκέψεις που κατακλύζουν το μυαλό μου όλες τις ώρες είναι εκατοντάδες! Να σας πω ότι έχω στείλει βιογραφικό στο Narcos (γέλια), αφού έχω υιοθετήσει το Puerto Rican-Mexican Style και λατρεύω την Λατινοαμερικάνικη κουλτούρα. Επίσης, μαθαίνω και Αργεντίνικο Τάνγκο. Γιατί όχι; Αλλά ειλικρινά, ελπίζω του χρόνου να τα πάμε ακόμα καλύτερα.

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω την κυρία Άννα Τζωρτζάτου για την εμπιστοσύνη που μου δείχνει, τον κύριο Γρηγόρη Παπαχατζή της Hairprof, τον κύριο Γιώργο Μυλωνά υπεύθυνο του γυναικείου τμήματος και τον κύριο Χριστόφορο Γλυδόπουλο από το Blog Κομμωτών που μπορεί και αντέχει τις ώρες και τις σκέψεις μου.

Επίσης, ένα τεράστιο ευχαριστώ σε εσάς, στο περιοδικό The B.mag που συνεχώς μου δίνετε την ευκαιρία να παρουσιάζω καινούργια πράγματα. Τέλος, ένα ακόμα ΤΕΡΑΣΤΙΟ ευχαριστώ και να μην ξεχάσουμε να πούμε σε όσους διαβάζουν την συνέντευξη, δηλώστε συμμετοχή στους διαγωνισμούς τώρα!!! #Σκληρά_Μόνο #Hard_only

 

Written by The B.Mag