BARBERING ΣΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΒΑRBER ΟΔΥΣΣΕΑ – ΛΟΝΔΙΝΟ…ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ…Ή…ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ #GREEKSABROAD

Ο Αλέξανδρος Ιορδανίδης, 22 ετών και μπαρμπέρης στην πασίγνωστη αλυσίδα κομμωτηρίων Barber Barber UK στο Ηνωμένο Βασίλειο άνοιξε τα φτερά του και κυνηγάει το όνειρο του στο barbering από τα ανδρικά σαλόνια του εξωτερικού. Πριν 6 μήνες, με ένα εισιτήριο στο χέρι και μια βαλίτσα μόνο με την εργαλειοθήκη και το portfolio του,  ταξίδεψε από τη Θεσσαλονίκη one way για Manchester. Είναι παθιασμένος με την τέχνη του barbering και μοιράζεται στον Dandy Counsel τις εμπειρίες του από το Ηνωμένο Βασίλειο.

*Ο Δημήτρης Αθανασάκης (Dandy Counsel) γεννήθηκε στην Άρτα και σπούδασε Νομικά%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%b7%cf%84%cf%81%ce%b7%cf%83-1024x768 στο Α.Π.Θ. Είναι ενεργός δικηγόρος και παθιασμένος με την τέχνη του barbering και το στυλ μόδας του δανδή/ gentleman. Ασχολείται εκτενώς με θέματα συμβουλευτικής και imagemaking σε επαγγελματίες του χώρου. Στοιχεία επικοινωνίας: dandystylist@gmail.com

 

Αλέξανδρε, σε ευχαριστώ πολύ για την αποδοχή της πρόσκλησής μου. Πες μου πως ξεκίνησες την καριέρα σου και πως έγινες international;     

Dandy Counsel, η χαρά είναι όλη δική μου και σε ευχαριστώ ειλικρινά για την τιμή που μου κάνεις. Aγαπώ την πατρίδα μου, την Ελλάδα, και παρακολουθώ στενά τα δρώμενα στο χώρο του barbering.

Λίγα λόγια για εμένα. Πριν ξεκινήσω την καριέρα μου στο barbering, είχα ερεθίσματα punk και rock μουσικής κυρίως από τον πατέρα μου, o oποίος είναι fan του είδους. Μέχρι τα δεκαέξι μου δεν είχα αποφασίσει ακόμα τι θα γίνω, αλλά γνώριζα ότι θέλω να ασχοληθώ με την τέχνη. Ήταν ακριβώς σε εκείνη την ηλικία που πήρα ένα ψαλίδι και μια μηχανή και κούρεψα τον κολλητό μου. Το κούρεμα αυτό έγινε trend στο σχολείο μου και ξαφνικά μολύνθηκα με το μικρόβιο της κομμωτικής.

Ακολούθησα επαγγελματικές σπουδές κομμωτικής και εξειδικεύτηκα πάνω στο ανδρικό κούρεμα στην ακαδημία του Francois στη Θεσσαλονίκη. Τα πρώτα επαγγελματικά μου βήματα έγιναν στην ταράτσα του σπιτιού μου στη Θεσσαλονίκη. Εκεί επιμελήθηκα τον δικό μου χώρο αποκλειστικά αφιερωμένο στο ανδρικό κούρεμα και ξύρισμα και αν και πολύ νέος στο επάγγελμα, αποσπούσα πελατεία από καταξιωμένα κομμωτήρια της περιοχής. Παρ’ όλα αυτά, αισθανόμουν ότι το μικρόβιο της κομμωτικής ήθελε να ταξιδέψει στο εξωτερικό. Η αρχή έγινε πολύ απλά. Έστειλα το portfolio με τις δουλειές μου στον μάνατζερ του Barber Barber UK στο Μάντσεστερ. Του άρεσε η δουλειά μου και μου έκανε προσφορά μετά από λίγες ημέρες. Έτσι πακετάρισα και την έκανα για Ηνωμένο Βασίλειο. Την πρώτη ημέρα μετά την εισαγωγή στο μπαρμπέρικο, ο μάνατζερ ενθουσιάστηκε με την δουλειά μου και ξεκίνησα αμέσως να κουρεύω.

Τι αγαπάς περισσότερο στο barbering; Τι σημαίνει το επάγγελμα του μπαρμπέρη για εσένα;  Δυο πράγματα αγαπώ περισσότερο. Πρώτον, την επικοινωνία με τον πελάτη και τα κανάλια που αυτή προσφέρει μέσα από την ανδρική περιποίηση. Δεύτερον, την παγκόσμια δυναμική του: με ένα ψαλίδι, μια φαλτσέτα και μια μηχανή, μπορείς να ταξιδεύψεις σε όλον τον κόσμο, να δείξεις τη δουλειά σου και φυσικά να μάθεις και εσύ καινύρια πράγματα. Για εμένα το επάγγελμα πολύ απλά είναι από μόνο του η ουσία της ζωής: #BarberLife. Εργάζομαι 11 ώρες συνεχόμενα, αλλά εκεί, μέσα στο μπαρμπέρικο, δημιουργώ, συζητώ, μαθαίνω, εξελίσσομαι.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η βιομηχανία barbering έχει αυξητική τάση. Ποια είναι η άποψή σου για το άνοιγμα των μπαρμπέρικων το ένα μετά το άλλο; Πιστεύεις ότι αυτή είναι μια προσωρινή μόδα που θα ξεθωριάσει σύντομα ή θα παραμείνει στο χρόνο;

Θεωρώ ότι η προκείμενη ανάπτυξη έχει δυο όψεις. Η μια όψη είναι αυτή των προσεγμένων μπαρμπέρικων (παραδοσιακά ή μη) που προσφέρουν εξατομικευμένες υπηρεσίες και τεχνικές στον πελάτη και η άλλη αυτών των μπαρμπέρικων που ανοίγουν από τρίτους που δεν έχουν καμία σχέση με το χώρο, απλά έχουν αμιγώς επιχειρηματικά κίνητρα και βλέπουν τον πελάτη σαν «χρήμα». Θεωρώ ότι τα δεύτερα δεν θα αντέξουν στο χρόνο και είναι η προσωρινή μόδα, στο βαθμό που το μπαρμπέρικο είναι μια επιχείρηση «εξατομικευμένη» και αφοσιωμένη στον πελάτη, δημιουργώντας στυλ και χωρίς να τον αντιμετωπίζουν σαν μια «cashcow». Συνεπώς, μόνο τα προσεγμένα μπαρμπέρικα θα παραμείνουν στο χρόνο.

Πώς βλέπεις τη βιομηχανία να αναπτύσσεται στην Ευρώπη;

Η βιομηχανία του barbering έχει αυξητική πορεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις Κάτω Χώρες και την Γερμανία. Οι δύο τελευταίες έχουν σαφώς τάσεις urban. Στο Ηνωμένο Βασιλείο, οι μπαρμπέρηδες είναι πιο παραδοσιακοί.  

Aυτή την εποχή ποιες είναι οι κύριες τάσεις κουρέματος στο barbering;

Το barbering γενικά δεν έχει καινούριες τάσεις κουρέματος. Είναι κλασικό. Τελευταία ακολουθούμε κυρίως τις τάσεις των δεκαετιών 1950 και 1960. Στην Βρετανία, θραύση κάνουν τα κουρέματα slickback, pompadour και sidepart.

Ποια καινούρια τεχνική στο ξύρισμα χρησιμοποιείς ιδιαιτέρως;

Θα επισημάνω ξανά, ότι όπως και στην περίπτωση του ανδρικού κουρέματος, έτσι και στην περίπτωση του ξυρίσματος, δεν υπάρχουν καινούριες τεχνικές. Εγώ χρησιμοποιώ την παραδοσιακή τεχνική του Αγγλικού ξυρίσματος με κομπρέσες και φαλτσέτα.

Ποιος είναι πρότυπο στυλ άνδρα για εσένα; Από τους celebrities, ποιος θεωρείς ότι έχει ωραίο στυλ;

Moυ αρέσει το old school ντύσιμο και το 3-piece suit το οποίο έχω υιοθετήσει και εγώ στην εργασία μου. Από διάσημους μου αρέσει ο Johnny Depp, o oποίος έχει μεταλλαχθεί μέσα από διάφορα στυλ. Θεωρώ ότι του πάει οποιαδήποτε στυλιστική αλλαγή και να κάνει.  

Aπό ξένους και Έλληνες συναδέλφους σου, ξεχωρίζεις τη δουλειά κάποιου;

Από ξένους, είμαι θαυμαστής του Grande Steven Ward (aka Inky Steve).  Στην Ελλάδα, μου αρέσει πολύ η δουλειά του Spiridon και των Βarber Rules.

Ποιες τάσεις ανδρικής περιποίησης παρατηρείς αυτές τις μέρες;   

Oι κύριες τάσεις είναι διαμόρφωση/περιποίηση για το μούσι και τη γενειάδα με beard balm.

 

Αν δεν είχες γίνει κουρέας, τι είδους καριέρα θα είχες επιλέξει;  

Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου εκτός barbering. #BarberLife is my life! Αν δεν είχα ανακαλύψει το barbering, ίσως να είχα γίνει γλύπτης με εξειδίκευση στις προτομές βασιλιάδων και στρατηγών στο Βρετανικό Παλάτι και στους Kensington Gardens.

 

Είσαι ένας κουρέας, πλέον με διεθνή εμπειρία. Ποια γνώση που έχεις αποκτήσει μέχρι στιγμής, θεωρείς ότι είναι πιο σημαντική;

Θεωρώ ότι ένας κουρέας οφείλει να έχει bulletproof mind. Κοινώς αλεξίσφαιρη νοημοσύνη. Να εργάζεται σκληρά και να αποδεικνύει το ατσάλινο μεράκι του μέσα από τη δουλειά και να είναι επιλεκτικός με την κριτική. Πρέπει να ξεσταχιάζει την θετική από την κακόβουλη κριτική και να θέλει να εξελίσσεται.

Πως βλέπεις τον εαυτό σου μετά από 5-10 χρόνια;

Θα ήθελα να ανοίξω τον δικό μου χώρο με κλασικές υπηρεσίες barbering και υπηρεσιών φιλοξενίας, π.χ. ένα barber lounge bar εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Kαι σαφώς να δημιουργήσω έναν αντίστοιχο χώρο με το ίδιο concept στην Ελλάδα. Θεωρώ, ότι πρέπει να ανταποδώσω κάτι στην πατρίδα μου η οποία δεν βγαίνει ποτέ από τη σκέψη μου.

Ποια είναι η συμβουλή σoυ σε κάποιον που θέλει να γίνει κουρέας; 

Τρία πράγματα. Πρώτον, να είναι συγκεντρωμένος στο στόχο του. Δεύτερον, να εργάζεται σκληρά και με επιμονή. Τρίτον, να πιστεύει στον εαυτό του και να ονειρεύεται. Τα barber όνειρα γίνονται πραγματικότητα.

Ποια είναι η συμβουλή σου στους Έλληνες νέους μπαρμπέρηδες;

Eίτε σκοπεύετε να σταδιοδρομήσετε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, εργαστείτε σκληρά και ποιοτικά με σκοπό να αξίζετε και το παραμικρό σεντ της τιμής που χρεώνετε (είτε δουλεύετε για κουρέματα 10 ή 50 ευρώ ή και παραπάνω). Το εξωτερικό είναι μια συγκλονιστική εμπειρία, παρ’ όλα αυτά ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, χρειάζεται σκληρή δουλειά. Αν είστε κοινωνός του #BarberLife τολμήστε το.

 

Written by The B. Magazine