Doctor: Μούσια οι άσπρες τρίχες!

Πώς να βάψεις τις άσπρες τρίχες στο μουστάκι και στο μούσι, χωρίς να αποκτήσεις το θρυλικό κομοδινί χρώμα.

Οι γυναίκες τις θεωρούν γοητεία, οι περισσότεροι άντρες όμως δεν θέλουν ούτε να τις βλέπουν. Ας μην το κρύβουμε: Οι λευκές τρίχες φανερώνουν την ηλικία και το βάψιμό τους δεν είναι μόνο προνόμιο των γυναικών. Ιδού, λοιπόν, μερικά πράγματα που πρέπει να ξέρεις για να μην έχεις ατυχές αποτέλεσμα.

Αρχικά, ας εξηγήσουμε την αιτία που κάνει τις τρίχες σε κεφάλι και γένια να γκριζάρουν. Το γκριζάρισμα οφείλεται στην έλλειψη μελανίνης, η οποία με τον καιρό εξασθενεί. Πολλοί άντρες και γυναίκες βλέπουν τις πρώτες άσπρες τρίχες στα μαλλιά τους στα 25 ή στα 30 τους χρόνια. Το άγχος ή μια μεγάλη στεναχώρια μπορεί να ανεβάσει στα ύψη την αρτηριακή πίεση, όμως δεν πρόκειται να ασπρίσει τα μαλλιά μας. Ούτε, βέβαια, η καλή ή κακή διατροφή αντίστοιχα διατηρεί ή εξασθενίζει το χρώμα.

Στην πραγματικότητα, η ηλικία που θα γκριζάρουν (ή θα ασπρίσουν) τα μαλλιά ή τα γένια μας, σχετίζεται σχεδόν αποκλειστικά με την κληρονομικότητα. Και, παρότι στους περισσότερους ανθρώπους οι πρώτες άσπρες τρίχες εμφανίζονται γύρω στα 35 τους χρόνια και μέχρι την ηλικία των 50 τα μισά τους μαλλιά είναι λευκά, σε κάποιους άλλους οι αλλαγές αυτές ξεκινάνε από την ηλικία των είκοσι.

Τι μπορούμε να κάνουμε για τις λευκές τρίχες; Το πρώτο και κυριότερο είναι να αποδεχτούμε την αλλαγή. Οι λευκές τρίχες στα γένια προσθέτουν σεξαπίλ -τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν οι περισσότερες γυναίκες- γι’ αυτό δεν είναι λίγοι οι άντρες σελέμπριτι που έχουν αφεθεί στην γοητεία του γκρι/λευκού, όπως ο George Clooney. Αν, όμως, δεν είσαι ή δεν αισθάνεσαι Τζορτζ, η λύση είναι μία: Βαφή!

Εκείνο που, πιθανόν, να μην γνωρίζεις είναι πως, υπάρχουν ειδικές βαφές για γένια. Ιδού μερικές πληροφορίες για να μην πιαστείς αδιάβαστος όταν πας να τις ζητήσεις:

Είναι όλες ημιμόνιμες: Αυτό σημαίνει ότι, αντί να χρειαστεί να πας στο κομμωτήριο και να σου περάσουν βαφή με το πινέλο, η διαδικασία μπορεί να γίνει και στο σπίτι πολύ εύκολα, διότι δεν μιλάμε για ντεκαπάζ, χρώμα και τα συναφή, αλλά για ένα είδος χρωμοσαμπουάν. Έτσι, μετά από μερικά λουσίματα, το χρώμα φεύγει σταδιακά.

Επίλεξε τη σωστή βαφή: Πέρα από την ποιότητα του προϊόντος, εκείνο στο οποίο πρέπει να ρίξεις το βάρος είναι το σωστό χρώμα. Συνήθως, έχουμε στο μυαλό μας τα ψεύτικα ξανθά χρώματα των γυναικών και έχουμε την τάση να επιλέγουμε σκούρα χρώματα. Αποτέλεσμα; Η γενειάδα ή το μουστάκι γίνονται πιο μαύρα κι από το κάρβουνο. Το μυστικό, λοιπόν, είναι να επιλέξεις βαφή έναν τόνο πιο ανοιχτή από το χρώμα των τριχών σου. Στη περίπτωση που έχεις πάρει βαφή ίδιου χρώματος με τα γένια σου, απλώς άφησέ την λιγότερο χρόνο και ξέβγαλέ την πιο γρήγορα.

Τέλος, να επισημάνουμε πως υπάρχουν υποαλλεργικές βαφές για ευαίσθητες επιδερμίδες προσώπου.

Αν, λοιπόν, μετά από όλα τα παραπάνω, πήρες την απόφαση να τα βάψεις, έχε κατά νου:

  1. Μη σαπουνίσεις τα γένια σου το βράδυ πριν από την εφαρμογή της βαφής. Η βαφή «πιάνει» καλύτερα σε «βρώμικες» τρίχες.
  2. Να χρησιμοποιήσεις λάδι μετά το βάψιμο, για να μείνουν τα γένια υγιή και ενυδατωμένα.
  3. Για να διατηρήσεις το χρώμα περισσότερο χρονικό διάστημα, χρησιμοποίησε conditioner και ξέπλυνε τα γένια με χλιαρό-κρύο νερό.
  4. Αν δεν είσαι σίγουρος για την… ελαιοχρωματική σου δεινότητα, εμπιστεύσου τους ειδικούς: Ραντεβού στο μπαρμπέρικο!
Written by The B.Mag