Κυρίες και Κύριοι, ο Στέλιος και η Μαρία!

Σαν μια άρτια όπερα, ερμηνευμένη από αψεγάδιαστες φωνές, ο Στέλιος και η Μαρία Καρούσου, υπηρετούν πιστά το barbering στο χώρο τους «Karousos Ladies & Gentlemen», στον Πειραιά.

Photography: George Pavlakos

Συνέντευξη: Ελένη Ρεζοπούλου

Πότε και πώς ξεκίνησε η αγάπη για το barbering;

Στέλιος: «Ξεκίνησα τις σπουδές μου στη σχολή κομμωτικής το 1994. Από την ώρα που έπιασα το ψαλίδι στα χέρια μου, μου άρεσε πολύ η φιλοσοφία του barbering και αυτό με έκανε να αποφασίσω να ακολουθήσω μόνο τον ανδρικό τομέα. Επέλεξα ανθρώπους καταξιωμένους στη δουλειά τους για να πάρω σωστές βάσεις και το 1999 έφτιαξα τον δικό μου χώρο».

Μαρία: «Είμαστε οικογένεια κομμωτών. Είχα τους ενδυασμούς μου μέχρι και το 2001, μέχρι τη στιγμή που κουρέψα το πρώτο μου μοντέλο. Εκεί κατάλαβα ότι γι’αυτό γεννήθηκα. Έβαλα στόχο λοιπόν να μάθω πρώτα το barbering, αφού πάντα ένιωθα ότι θα μου ανοίξει τους οριζοντες. Το 2008 μας ένωσε η αγάπη για την δουλειά μας και επηρεασμένοι από το barbering, αποφασίσαμε να το εξελίξουμε, καλύπτοντας όλες τις ανάγκες του άντρα».

Το «Karousos ladies &gentlemen» προσφέρει ανδρικές υπηρεσίες, αλλά και γυναικείες. Πώς αποφασίσατε να κάνετε αυτό το εγχείρημα;

«Αρχικά διατηρούσαμε μόνο ανδρικό, όμως ο κόσμος το ζήτησε κι είπαμε να τολμήσουμε και το γυναικείο. Έχουμε φτιάξει ξεχωριστό χώρο γι τις γυναίκες και ξεχωριστό γι τους άνδρες, προσφέροντας ποιότητα και πολλές υπηρεσίες. Εκπαιδευόμαστε συνεχώς σε ό,τι καινούργιο υπάρχει και μας αρέσει να κάνουμε ολοκληρωμένη δουλειά».

Πώς αποφασίσατε να ανοίξετε το χώρο σας στο Χατζηκυριάκειο κι όχι στον κέντρο του Πειραιά;

«Θέλαμε να δοκιμάσουμε τις δυνατότητές μας και, όπως χαρακτηριστικά μας λέει ο κόσμος που μας γνωρίζει καλά πλέον, “έχετε κάνει το Χατζηκυριάκειο κέντρο Πειραιά”. Το μόνο εύκολο, όταν είσαι καλός στη δουλειά σου, είναι να βρίσκεται ο χώρος σου σε κεντρικό σημείο. Εμείς προτιμήσαμε τα δύσκολα μονοπάτια».

Εκτός από επαγγελματίες είστε και εκπαιδευτές, καθώς παραδίδετε σεμινάρια. Πείτε μας λίγα λόγια για τη δομή τους. Απευθύνονται μόνο σε επαγγελματίες ή και σε αρχάριους;

«Το oldschool για εμάς δεν είναι μόδα, αλλά μια παλιά, επιτυχημένη συνταγή».

«Τα σεμινάρια απευθύνονται σε επαγγελματίες που θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους, να πάνε την δουλειά τους ένα βήμα παραπέρα και να παρέχουν στους πελάτες τους υπηρεσίες με υψηλή τεχνική. Απευθύνονται όμως και σε αρχάριους που θέλουν να πάρουν σωστές βάσεις, ώστε να μπορούν να υλοποιήσουν και κουρέματα μόδας. Είναι κλειστά σεμινάρια πέντε ατόμων. Γίνεται παρουσίαση τριών κουρεμάτων step by step και, αμέσως μετά, κάνουμε workshop σε ζωντανά μοντέλα ώστε να  λύνουμε απευθείας απορίες και προβληματισμούς. Δείχνουμε τεχνικές barbering όπως χτένα μηχανή, χτένα ψαλίδι, flat topper, βασικές αρχές barbering, κουρέματα μόδας, χτένισμα-styling. Επίσης, στα σκαριά βρίσκονται σεμινάρια δώδεκα εβδομάδων, που θα απευθύνονται μόνο σε αρχάριους».

Τι δεξιότητες θα αναπτύξει κάποιος που θα παρακολουθήσει ένα από τα σεμινάρια σας; 

«Σκοπός μας είναι να δουλεύουμε χειροποίητα. Να μάθουμε στον κόσμο βασικές αρχές τού oldschool, έτσι ώστε να μπορούν με τον ίδιο τρόπο να υλοποιήσουν και κουρέματα μόδας (freestyle). Όταν έχεις γερές βάσεις, μπορείς να δημιουργήσεις οποιαδήποτε γραμμή μαλλιών επιθυμείς. Για παράδειγμα,  μαθαίνοντας το χειρισμό του flat topper, έχεις έντονη την αίσθηση της γεωμετρίας των μαλλιών, που αυτό σου ξεκλειδώνει τόσα πολλά είδη κουρεμάτων, που δεν φαντάζεσαι».

Υπάρχει ενδιαφέρον για γνώση; Επιθυμούν οι κουρείς και οι κομμωτές να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους;

«Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Παιδιά νέα, ταλαντούχα και με όρεξη, θέλουν να τους κατευθύνεις, θέλουν να πάρουν τις σωστές βάσεις και να νιώσουν ασφάλεια στα χέρια τους, για να μπορούν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες του πελάτη. Η εμπιστοσύνη έμπειρων συναδέλφων που θέλουν να μοιραστούν τις ανησυχίες τους, μας έχει δώσει μεγάλη χαρά, καθώς δεν σταματούν ακόμη και μετά από πολλά χρόνια να θέλουν να εξελιχθούν. Τους ευχαριστούμε ιδιαιτέρως όλους για την εμπιστοσυνη τους».

 

Που διοργανώνονται αυτά τα σεμινάρια και πώς μπορεί κάποιος να ενημερωθεί για αυτά;

«Τα κλειστά σεμινάρια των πέντε ατόμων διοργανώνονται στο χώρο μας, στον Πειραιά. Ο κόσμος ενημερώνεται μέσω internet, στην σελίδα μας στο facebook «Karousos barber school», στο site Karousosbarber.gr, καθώς επίσης και στα τηλέφωνα 2104530535 – 6906990822».

Πραγματοποιείτε σεμινάρια εκτός του χώρου σας ;

«Ναι, βεβαίως. Υπάρχουν επαγγελματίες που ζητούν και ιδιωτικά σεμινάρια για να εκπαιδεύσουμε το προσωπικό τους, ενώ πραγματοποιούμε και πολλά ταξίδια, ώστε να καλύψουμε όσο μπορούμε τη ζήτηση».

Ποια είναι η γνώμη σας για την μόδα του oldschool;

«Όλοι έχουν ταυτίσει το oldschool με συγκεκριμένα κουρέματα (Razor fate pompadoor, slick back, the scumpadour κτλ), ενώ η ευρύτερη έννοια είναι ότι μιλάμε για κουρέματα τα οποία βασίζονται στο πιο βασικό κούρεμα, το flat top. Όλο το μυστικό είναι να δουλεύεις στη φυσική κατεύθυνση των μαλλιών και για να το πετύχεις αυτό χρησιμοποιείς τον τρόπο της παλαιάς σχολής (oldschool). Έτσι, πετυχαίνεις όλα τα αποτέλεσματα που επιθυμεί ο πελάτης (pompadoor, freestyle). Κύριο μέλημα μας είναι να φεύγει ο πελάτης ικανοποιημένος, όχι μόνο από το μαγαζί μας, αλλά κυρίως το πρωί από το σπίτι του. Το oldschool για εμάς δεν είναι μόδα, αλλά μια παλιά, επιτυχημένη συνταγή».

«Κύριο μέλημα μας, είναι να φεύγει ο πελάτης ικανοποιημενος, όχι μόνο από το μαγαζί μας, αλλά κυρίως το πρωί από το σπίτι του».

Ποιες είναι οι πιο δημοφιλής τάσεις στην ανδρική περιποίηση;

«Ζούμε στη εποχή, κατά την οποία άντρας αναζητά εξειδίκευση στις υπηρεσίες που του παρέχονται. Εκτός από τη περιποίηση γενειάδας και του παραδοσιακού ξυρίσματος, δημοφιλής τάση είναι και ο καθαρισμός προσώπου (Blackmask)».

Ποια γνώση που έχετε αποκτήσει θεωρείτε πιο σημαντική;

«Ότι προτιμούμε τη ποιότητα από τη παραγωγή. Έτσι, η δουλειά γίνεται πιο ευχάριστη όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τον πελάτη».

Ποια είναι η συμβουλή σας σε κάποιον που θέλει να γίνει κουρέας;

«Να επιλέξει από ποιους ανθρώπους θέλει να μάθει την δουλειά, να πάρει τις σωστές βάσεις και να έχει πάντα αγάπη και δημιουργικότητα για τη δουλειά του».

Το κατάστημα «Karousos Barber Shop ladies & gentlemen» βρίσκεται Λ. Χατζηκυριάκου 115, ΤΚ 18539, Πειραιάς. Τηλ: 2104530535, info@karousosbarber.gr, www.karousosbarber.gr

Written by The B.Mag