Gentlemen’s Every Day Barber | Βόρειο Σέλας

Στον ουρανό της Αλεξανδρούπολης λάμπει το αστέρι του Gentlemen’s Every Day Barber, για πολύ περισσότερους λόγους από τους προφανείς: Πέραν της σούπερ διακόσμησης, ένας άνθρωπος είναι εκείνος που σκορπίζει τη μαγεία.

από τον GiPap

Πόσο καιρό λειτουργεί το Gentlemen’s Every Day Barber;
Το Gentlemen’s Every Day Barber άνοιξε τον Απρίλιο του 2013, έχοντας ως βάση τα στοιχεία ενός παραδοσιακού κουρείου, προσαρμοσμένα στη σύγχρονη εποχή, βέβαια.

Λειτούργησε ως μπαρμπέρικο από την αρχή;
Ναι! Ο χώρος, οι υπηρεσίες και το ύφος του έκαναν σε όλους ξεκάθαρο από την αρχή ότι πρόκειται για μπαρμπέρικο που θέλει να είναι ξεχωριστό και να κερδίσει το ενδιαφέρον του κόσμου.

Γιατί προτιμήσατε να φτιάξετε μπαρμπέρικο και όχι ανδρικό κομμωτήριο;
Κατά τη γνώμη μου, μόνο σε έναν τέτοιο χώρο μπορεί κανείς να λάβει εξειδικευμένη περιποίηση κουρέματος, γενειάδας και ξυρίσματος. Αντιθέτως, στα ανδρικά κομμωτήρια δεν παρέχονται αυτές οι υπηρεσίες, οι οποίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ανδρική περιποίηση. Γι ’αυτό, λοιπόν, ήθελα
στο δικό μου χώρο να μπορώ να παρέχω όσο το δυνατόν περισσότερες υπηρεσίες, πράγμα που με ευχαριστεί κιόλας· όσοι με γνωρίζουν, ξέρουν ότι είμαι δοτικός άνθρωπος στη ζωή μου, γενικότερα.

Αν σας έδιναν τη δυνατότητα να ανοίγατε τον ίδιο χώρο σε μια άλλη πόλη, ποια θα ήταν αυτή;
Ούτως ή άλλως, θα ήθελα να κάνω κάτι τέτοιο τα επόμενα χρόνια! Ταξιδεύω συχνά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για να καταλήξω στην πόλη που θα το πραγματοποιήσω! Επειδή, όμως, έζησα δυο χρόνια στην Θεσσαλονίκη ως φοιτητής και συνεχίζω να την επισκέπτομαι στον ελεύθερο μου χρόνο, θα την επέλεγα ανεπιφύλακτα για την δημιουργία του δεύτερου Gentlemen’s Every Day Barber.

Πίσω από το Gentlemen’s Every Day Barber υπάρχει ομάδα ή είναι one man show;
Όλα περνούν από τα χέρια μου μου, αλλά εννοείται ότι έχω και εγώ τις ενισχύσεις μου: Η βοηθός μου εκπαιδεύεται καθημερινά και της δίνεται η δυνατότητα από εμένα τον ίδιο να εξελιχθεί, με σκοπό να παρέχουμε ισάξια τις υπηρεσίες μας! Φυσικά, δεν αποκλείω τη δημιουργία ομάδας, αν χρειαστεί!

Σας έχει επηρεάσει η μόδα των χίπστερς για να δημιουργήσετε αυτό το χώρο;
Η έννοια του χίπστερ θεωρώ ότι είναι παρεξηγημένη και ο καθένας την αντιλαμβάνεται διαφορετικά. Εμένα δεν με επηρέασε, όσον αφορά στη διακόσμηση και το στυλ του κουρείου μου. Βέβαια, ως μπαρμπέρης και άνθρωπος που ενημερώνεται και παρακολουθεί την μόδα, οφείλω να παραδεχτώ ότι έχω δανειστεί και υιοθετήσει στοιχεία των χίπστερς, τα οποία έχω τροποποιήσει σύμφωνα με το προσωπικό μου γούστο και το πώς θέλω να είναι ο χώρος στον οποίο περνάω τις περισσότερες ώρες της ημέρας.

Έχω δανειστεί και υιοθετήσει στοιχεία των χίπστερς, τα οποία έχω τροποποιήσει σύμφωνα με το προσωπικό μου γούστο και το πώς θέλω να είναι ο χώρος στον οποίο περνάω τις περισσότερες ώρες της ημέρας

Η όψη σας και τα μούσια σας, πάντως, σε χίπστερ παραπέμπουν, εδώ που τα λέμε…
Η απάντηση, σε τέτοιου είδους διαπιστώσεις, είναι μία: Βαριέμαι να ξυρίζομαι, μετά από τόσα ξυρίσματα που κάνω καθημερινά!

Τη διακόσμηση την κάνατε μόνος; Πόσο συχνά την αλλάζετε;
Η διακόσμηση είναι η δεύτερη αγάπη μου. Μπορεί τα χέρια μου σε συνδυασμό με τα ψαλίδια και τις μηχανές μου να είναι η μεγαλύτερη αγάπη που έγινε και επάγγελμα, αλλά η διακόσμηση είναι, ας πούμε, το χόμπι μου. Ναι, η διακόσμηση του κουρείου ήταν δική μου έμπνευση! Το ξύλο, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, κυριαρχεί και δημιουργεί μια ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα. Αλλάζω, σίγουρα, δυο με τρεις φορές τον χρόνο στοιχεία του χώρου μου. Είναι κάτι που μου αρέσει και με ανανεώνει.

Ποια είναι τα στοιχεία που κάνουν το δικό σας χώρο ξεχωριστό;
Σε πρώτη φάση, είναι το κλίμα που επικρατεί! Επιδιώκω οι πελάτες μου να αισθάνονται άνετα και η επίσκεψή τους εδώ να αποτελεί ώρα χαλάρωσης και αναζωογόνησης. Ακόμη ένα στοιχείο που κάνει το Gentlemen’s Every Day Barber ξεχωριστό είναι ότι δεν δουλεύει με ραντεβού. Επομένως, ο χρόνος
περιποίησης δεν είναι συγκεκριμένος. Αυτό μου δίνει την δυνατότητα να επικεντρώνομαι στον κάθε πελάτη και να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στο 100%, χωρίς να με απασχολεί ο χρόνος περάτωσης.

Σε ποια τεχνική, πιστεύετε, ότι είστε «ειδικός»;
Θεωρώ πως το παραδοσιακό ξύρισμα είναι η ειδικότητά μου. Η προετοιμασία, οι ζεστές πετσέτες, η σωστή επιλογή φαλτσέτας και τα προϊόντα που τελειοποιούν τη διαδικασία, αποτελούν σοβαρή ιεροτελεστία, η οποία απαιτεί απόλυτη ηρεμία και αυτοσυγκέντρωση.

Μπορείτε να μοιραστείτε ένα μυστικό σας, από αυτά που ακολουθείτε πιστά;
Το μυστικό μου είναι η καλή επικοινωνία με τον κόσμο και, όπως είπα και πιο πάνω, το ζεστό κλίμα και η φιλική ατμόσφαιρα που επικρατεί. Μου αρέσει να ενθαρρύνω τους πελάτες μου, μικρούς και μεγάλους, ώστε να νιώθουν σαν στο σπίτι τους. Σε αυτό έχει συμβάλλει, σε μεγάλο βαθμό τον τελευταίο χρόνο, το barber-bar όπως το αποκαλούν οι στενοί φίλοι, όπου οι πελάτες μπορούν κατά τη διάρκεια της αναμονής τους να απολαύσουν τον καφέ τους, ή το ποτό τους.

Οι πελάτες σας είναι αποκλειστικά από την Αλεξανδρούπολη και τις γύρω περιοχές;
Κατά κύριο λόγο ναι. Ωστόσο, έχω τακτικούς πελάτες από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Κύπρο, οι οποίοι επισκέπτονται την Αλεξανδρούπολη για επαγγελματικούς λόγους. Τους καλοκαιρινούς μήνες, έχω την τιμή να δουλεύω με τουρίστες που κάνουν τις διακοπές τους στην πόλη. Επίσης, όλο τον χρόνο, λόγω και της κοντινής απόστασης με την Τουρκία, με επισκέπτονται αρκετοί Τούρκοι, οι οποίοι ως γνωστόν τιμούν ιδιαίτερα το παραδοσιακό ξύρισμα.

Το πιο καλό κομπλιμέντο που έχετε ακούσει;
Για να είμαι ειλικρινής, δεν θυμάμαι κάτι συγκεκριμένο. Έχω ακούσει, όμως, καλά λόγια όταν με αφήνουν να «παίξω» και να πειραματιστώ με τα μαλλιά τους, παρά τις αρχικές τους αντιρρήσεις. Συνήθως, μόλις τελειοποιήσω το styling και δουν ολοκληρωμένο το αποτέλεσμα, έρχεται το κομπλιμέντο!

Το Gentlemen’s Every Day Barber δεν δουλεύει με ραντεβού. Επομένως, ο χρόνος περιποίησης δεν είναι συγκεκριμένος. Αυτό μου δίνει τη δυνατότητα να επικεντρώνομαι στον κάθε πελάτη και να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στο 100%, χωρίς να με απασχολεί ο χρόνος περάτωσης.

Ποιο είναι το πιο ακραίο που σας έχουν ζητήσει;
Δεν ξέρω αν μπορεί να θεωρηθεί ακραίο, αλλά έχει τύχει να μου ζητηθούν περίεργα σχέδια σε κουρέματα, όπως χριστουγεννιάτικο δέντρο σε περίοδο γιορτών, διάφορα ζώα, σταυροί, σήματα ομάδων ποδοσφαίρου και αρχικά ονομάτων. Φυσικά, προσπάθησα να τους αλλάξω γνώμη και, τελικώς, περιοριστήκαμε σε κάτι λιγότερο «ακραίο».

Τότε, ποιο είναι το πιο ακραίο που έχετε κάνει εσείς;
Από πολύ μικρός είχα εμμονή με τα μαλλιά μου. Τα έχω βάψει αρκετές φορές ξανθά, κόκκινα, μπλε. Το πιο ακραίο που εδώ κάνει είναι να συνδυάσω κόκκινο και μπλε! Αυτό το λουκ το διατηρούσα κατά την περίοδο που βρισκόμουν στην Θεσσαλονίκη ως φοιτητής κομμωτικής.

Τι δεν θα κάνατε ποτέ ακόμα κι αν σας το ζητούσε κάποιος πελάτης;
Κάτι το οποίο θα πίστευα πως δεν του ταιριάζει. Αυτή είναι πάγια τακτική. Πολλές φορές, έχω αρνηθεί σε πελάτη κάποιο κούρεμα, το οποίο συνήθως έχει δει σε επαγγελματική φωτογράφιση περιοδικού, εξηγώντας του, βέβαια, ότι για να έχει κανείς καλοδιατηρημένο μοντέρνο κούρεμα και εντυπωσιακό styling, θα πρέπει να κουρεύεται αρκετά τακτικά (μία φορά την εβδομάδα) και να προμηθεύεται από τον μπαρμπέρη του τα κατάλληλα προϊόντα που ταιριάζουν στον τύπο της τρίχας
των μαλλιών του.

Ακολουθείτε τις τάσεις της μόδας στο κούρεμα ή προτιμάτε τη σταθερότητα του κλασικού;
Είμαι της άποψης ότι πρέπει, κάθε φορά, ανάλογα με τον πελάτη που έχεις στην καρέκλα σου, να προσπαθήσεις να ακολουθήσεις το προσωπικό του στυλ και σε δεύτερη φάση να προτείνεις κάποιες αλλαγές, που θεωρείς ότι θα του ταίριαζαν. Οι πιο νέοι πελάτες, φυσικά, ακολουθούν πιστά τις τάσεις της μόδας στο κούρεμα και οι άνω των 40 διατηρούν πιο κλασικό κούρεμα. Προσωπικά, προτιμώ τα πιο μοντέρνα κουρέματα, αλλάζω συνεχώς τα μαλλιά μου και μου αρέσει να πειραματίζομαι με διαφορά στυλ.

Αν ερχόταν ο Ντόναλντ Τραμπ στο χώρο σας, τι θα του κάνατε; Εννοώ σε μπαρμπέρικο επίπεδο!
Θα του άλλαζα τα φώτα, σε μπαρμπέρικο επίπεδο! Αστειεύομαι! Θα του φερόμουν ευγενικά, όπως φέρομαι σε όλους τους πελάτες μου, θα τον ρωτούσα τι θα ήθελε να κάνουμε (σε μπαρμπέρικο επίπεδο πάντα). Αλλά, στο τέλος θα του τα έπαιρνα με την «ψιλή», για να βγει στο φως η αλήθεια …γυμνή!

Ποιον πολιτικό θα θέλατε να ξυρίσετε;
Μήπως είναι ερώτηση παγίδα αυτή; Δεν έχω κάποια ιδιαίτερη προτίμηση, ειδικά όσον αφορά τους πολιτικούς μας. Επομένως, πάμε παρακάτω!

Ποια γενειάδα γνωστού ή σελέμπριτι -Έλληνα ή ξένου- θα θέλατε να περιποιηθείτε;
Είναι πολλοί εκείνοι τους οποίους έχω πει, κατά καιρούς, ότι θα ήθελα να περιποιηθώ με τα χεράκια μου. Ο Δημήτρης Αλεξάνδρου είναι ένας. Έχω παρατηρήσει ότι έχει πάντα περιποιημένη γενειάδα και καλοδιατηρημένο κούρεμα. Θα ήταν ενδιαφέρον να καθίσει κάποια στιγμή στην καρέκλα μου.

Αν ερχόταν ο Ντόναλντ Τραμπ στο Gentlemen’s Every Day Barber θα του τα έπαιρνα με την «ψιλή», για να βγει στο φως η αλήθεια …γυμνή!

Ποια ευχή σας θέλετε να πραγματοποιηθεί με την καινούργια χρονιά;
Εκείνο που εύχομαι πάντα -και όχι μόνο τις γιορτινές ημέρες – είναι να είμαι υγιής για να μπορώ να κάνω αυτό που αγαπώ, όπως ακριβώς το κάνω τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Είμαι ικανοποιημένος με όσα έχω καταφέρει μέχρι τώρα σε επαγγελματικό επίπεδο και ευγνώμων προς όλους όσοι με εμπιστεύονται καθημερινά. Αποτελούν την αφορμή να γίνομαικαλύτερος και να βελτιώνομαι συνεχώς. Ωστόσο, θα ήθελα να προσθέσω μια μεγάλη προσωπική επιθυμία: Θα ήθελα, στο μέλλον, το Gentlemen’s Every Day Barber να αποτελεί μια ξακουστή «αλυσίδα» κουρείων ανά την Ελλάδα!

Gentlemen’s Every Day Barber
Διονυσίου Σολωμού 11, Αλεξανδρούπολη Έβρου
Τηλ.: 2551551340

 

Φωτό: Κωνσταντίνος Ορδουμποζάνης. Ευχαριστούμε το Gentlemen’s Every Day Barber για την ευγενική παραχώρηση των φωτογραφιών.

 

Written by The B.Mag