Savoir Vivre: Ανοίξαμε και σας συμβουλεύουμε

από τον Ηλία Παπαγεωργίου

-Ω, μεγαλειότατε, καλωσήρθατε στο μπαρμπέρικό μας! Τι να σας τρατάρουμε;

-Τρόπους.

Μάθημα πρώτο: Εύκολη υπόθεση να έχεις τρόπους, η θέληση είναι εκείνη που δυσκολεύει τα πράγματα.

Όταν όμως, υπάρχει θέληση αλλά δεν υπάρχει παιδεία, το λόγο έχει το λυσάρι με τον υπέροχο τίτλο  «savoir vivre». Ας δούμε μαζί, λοιπόν, μερικούς καλούς τρόπους που καλό είναι να τηρεί όχι μόνο ο μπαρμπέρης, αλλά και οι πελάτες του μπαρμπέρη.

  1. Η γραμμή μεταξύ «χώρου κοινωνικής συνάντησης» και «κομμωτήριο το κάναμε εδώ μέσα» είναι πολύ λεπτή. Τόσο ο πελάτης όσο και ο κουρέας καλό θα ήταν να επεμβαίνουν μέχρι εκεί όπου δεν γίνονται αδιάκριτοι. Η σιωπή των αμνών μπορεί να μην είναι και ό,τι το καλύτερο, αλλά το μπαρμπέρικο δεν είναι εξομολογητήριο, ούτε ο μπαρμπέρης είναι παπάς για να του πεις τα σώψυχά σου ή δικαστής για να σε κρίνει.
  1. Όλοι βιαζόμαστε και όλοι θέλουμε να τελειώνουμε μια ώρα νωρίτερα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει ο μπαρμπέρης να καταλήξει με λεξοτανίλ επειδή εσύ αποφάσισες ότι θέλεις να τελειώνεις πατώντας φαστ φόργουρντ. Ούτε, βέβαια, είναι σωστό ο μπαρμπέρης να δίνει στη ζούλα την προτεραιότητά σου σε κάποιον κολλητό του. Το ίδιο ισχύει και για τις υπηρεσίες: Δεν μπορεί ο μπαρμπέρης να ασχολείται με εσένα εκατό ώρες και κάποιον να τον ξεπετάξει σε δέκα λεπτά. Ούτε να κεράσει κάποιον μπροστά σου καφέ κι εσένα να σε έχει να ξεροσταλιάζεις.
  1. Ξέρουμε τι θέλουμε και το εξηγούμε με τον όσο το δυνατόν περιγραφικότερο τρόπο στον μπαρμπέρη. Αν δεν ξέρουμε, τότε να μην διαμαρτυρηθούμε ότι μας κούρεψε σαν τον Ντόναλντ Τραμπ. Αντιστοίχως, ο μπαρμπέρης δεν έχει καμία δικαιοδοσία να πειραματιστεί ή να πάρει πρωτοβουλίες για κουρέματα που είναι φανερό ότι δεν τα λες και τόσο κάζουαλ.
  1. Εάν παραγγείλεις καφέ ή σάμαλι-πασατέμπο, κάτι τέλος πάντων, από κανένα παρακείμενο μαγαζί, κάνε αμέσως την κίνηση να τα πληρώσεις εσύ. Αν θέλει ο μπαρμπέρης, εκείνη τη στιγμή θα σου πει από μόνος του ότι σε κερνάει, αλλά δεν είναι υποχρεωμένος να πληρώσει τις τζιτζιμπίρες σου.
  1. Κωδικός κάπνισμα. Μάλιστα. Οκ. Ελλαδάρα, κολλητέ, τι νομίζεις, θα καπνίσουμε, θα μας προσφέρει και πούρο ο μπαρμπέρης, τι; Να τον προσβάλουμε, να μην το ανάψουμε, έτσι θα έκανε η Γιάννα η Αγγελοπούλου; ΟΧΙ. Πρώτον δεν είσαι η Γιάννα, δεύτερον ενοχλείς (έστω και έναν που ενοχλείται) τρίτον υπάρχει και ένας νόμος, κολλητέ, σόρι κιόλας, ε; Τέταρτον και τελευταίο, με μισή ώρα χωρίς τσιγάρο δεν πέθανε ποτέ κανείς.
  1. Φιλοδώρημα και τέλος οι νουθεσίες προς το παρόν: Δεν είναι υποχρεωτικό στην Ελλάδα, σίγουρα δεν μπορούν να το δώσουν οι περισσότεροι, καθότι πλέον μετράμε και τα δίλεπτα, μην-κάνουμε-ότι-είμαστε-οι-Ντάλιες-Χατζηαλεξάνδρου, αλλά σίγουρα είναι κάτι που περιμένουν (κυρίως) οι βοηθοί. Ξέρεις, οι περισσότεροι βοηθοί ουσιαστικά πληρώνονται από τα tips. Το να δώσεις το 10% (που τις περισσότερες φορές δεν είναι πάνω από δύο ευρώ), δεν θα σου ρίξει τα καράβια έξω.
Written by The B.Mag