Μέριλιν, είσαι εσύ;

Άνοιξη του 1965. Το κίνημα του φεμινισμού βρίσκεται στα καλύτερά του και ο εμβληματικός art director του ανδρικού περιοδικού Esquire, George Lois, αμφισβητώντας τους ρόλους των δύο φύλων, θέλει να το αποτυπώσει σε εικόνα. Σύμφωνα, όμως, με την αισθητική και το κόνσεπτ του περιοδικού. Τι πιο παιχνιδιάρικο από το να βάλει στο εξώφυλλο μια μυθική φιγούρα γυναίκας να ξυρίζεται! Η Μέριλιν είχε πεθάνει τρία χρόνια πριν, αλλά για τον Lois αυτό είναι απλώς ακόμα μία πρόκληση. Επικοινωνεί με τον μάνατζερ τής Κιμ Νόβακ και του το προτείνει, αλλά εκείνος απλώς του κλείνει το τηλέφωνο εκνευρισμένος. Τι βλασφήμια! Και τι ανόητο αυτό το κίνημα!

Φυσικά, δεν φανταζόταν ότι, μόλις είχε στερήσει από τη Νόβακ ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα εξώφυλλα στην ιστορία των περιοδικών! Τη θέση της Νόβακ πήρε η Ιταλίδα ηθοποιός Βίρνα Λίζι, για το τεύχος Ιουνίου του 1965. Η ομοιότητα είναι τόσο ανατριχιαστική που ακόμα και σήμερα σχεδόν όλοι πιστεύουν ότι στη φωτογραφία απαθανατίστηκε η (πεθαμένη) Μέριλιν.

Για την ιστορία, το Μάιο του 2008, θέλοντας να γιορτάσει τα 75 του χρόνια το Esquire επανέλαβε το θρυλικό κόνσεπτ, με πρωταγωνίστρια τη Τζέσικα Σίμπσον.

Written by The B. Magazine