Ποιος ξέρει τι εστί πομάδα;

Όλοι τη γνωρίζουμε, αλλά λίγοι με το όνομά της. Όλα όσα αφορούν την πομάδα, λοιπόν, βρίσκονται στο κεφάλι των δανδήδων και εδώ…

Εμφάνιση πρώτη: Έτος 1800 μ.Χ. Τότε που η πομάδα –ως επί το πλείστον– φτιαχνόταν από λίπος αρκούδας. Ακριβώς! Από λίπος αρκούδας. Τον 20ο αιώνα, συστατικά όπως η βαζελίνη, η λανολίνη, το κερί μέλισσας ακόμα και λαρδί, ξεκίνησαν να χρησιμοποιούνται στη παραγωγή της. Η πομάδα έχει αντέξει το τεστ του χρόνου, διατηρώντας πάντοτε το μοναδικό της σκοπό: Να δίνει στους άντρες αυτό το τόσο ιδιαίτερο και εξεζητημένο λουκ.

Η λέξη πομάδα προέρχεται από την γαλλική λέξη pomade, που σημαίνει αλοιφή. Στα λατινικά είναι «pomum» που σημαίνει μήλο, επειδή οι πομάδες αρχικά είχαν ως βάση το μήλο, σε συνδυασμό με ζωϊκό λίπος και βότανα.

Σήμερα υπάρχουν δυο είδη πομάδας: Αυτές που έχουν ως βάση το νερό και εκείνες που έχουν ως βάση το λάδι. Οι πομάδες που έχουν ως βάση το νερό, ξεπλένονται πολύ εύκολα και μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης ακμής στους άνδρες με λιπαρό δέρμα. Από την άλλη, οι πομάδες που έχουν ως βάση το λάδι προσφέρουν καλύτερη σταθερότητα και ευελιξία στο styling. Όμως, υπάρχει πιθανότητα να μην ξεπλένονται τόσο εύκολα στο λούσιμο.

Written by The B.Mag