The Art of Shaving

Για τους άνδρες είναι κανονική ιεροτελεστία αρρενωπότητας. Για τις γυναίκες, είναι σέξι· ειδικά αν ξυρίζουν εκείνες τον εραστή τους. Γι’αυτό και το ξύρισμα επανέρχεται δρυμύτερο, παρά την ισοπεδωτική μόδα της γενειάδας. Με άλλα λόγια, God saved shaving!

Η Τέχνη του ξυρίσματος είναι πολύ παλιά παράδοση, με διαχρονική αξία. Μια τέχνη που ξεκίνησε από τα κοχύλια που χρησιμοποιούσε ο πρωτόγονος άνθρωπος για να τραβήξει τα μαλλιά του προσώπου του, πέρασε στις μπρούτζινες φαλτσέτες των Αιγυπτίων, επαναπροσδιορίστηκε με το πρώτο ξυράφι του King C. Gillette και έχει φτάσει στο σήμερα, με το παραδοσιακό ξύρισμα με καυτές πετσέτες, κοφτερές φαλτσέτες και αναζωογονητικές μυρωδιές.

Ο Αφρός Ξυρίσματος

Το προσχέδιο του πρώτου ξυραφιού ασφαλειας, των αδερφών Kampfe.

Η αρχαίοτερη καταγραφή αφρού ξυρίσματος τοποθετείται γύρω στο 3.000 π.Χ. Πιστεύεται ότι οι Σουμέριοι και οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν αφρό ξυρίσματος από ζωϊκά λίπη και στάχτη. Ξυράφια από χαλκό και χρυσό έχουν βρεθεί σε ανασκαφές στην Αίγυπτο, πράγμα που σημαίνει ότι και οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ξυρίζονταν – όμως δεν ήταν οι μόνοι. Το επάγγελμα του μπαρμπέρη εξελίχθηκε εκείνη την εποχή όχι μόνο στην Αίγυπτο, αλλά στην αρχαία Ελλάδα, καθώς και στη Ρώμη.

Το 1840 έκανε την εμφάνιση του το Vroom and Fowler Walnut Oil military Shaving Soap – ένα από τα πρώτα ευρέως διαθέσιμα προϊόντα αφρού ξυρίσματος στην αγορά. Μέχρι τότε, η πλειοψηφία των ανδρών χρησιμοποιούσε σαπούνι στο ξύρισμα. Η σύσταση του αφρού τον καθιστούσε πιο χρήσιμο στο ξύρισμα, σε σχέση με το απλό σαπούνι. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η τέχνη των μπαρμπέρηδων πήρε μορφή, η οποία ουσιαστικά παραμένει αμετάβλητη μέχρι και σήμερα.

 

Μια μικρή ιστορία για το Aftershave

Vintage διαφήμιση Gillette, για το ξυράφι ασφαλείας μη την αποσπώμενη κεφαλή

Τα ξυράφια και οι φαλτσέτες του παρελθόντος δεν ήταν τόσο κοφτερά και καλοφτιαγμένα όπως είναι σήμερα, με αποτέλεσμα να προκαλούν πολύ εύκολα πληγές και κοψίματα. Συχνά, αυτά τα κοψίματα μολύνονταν λόγω των ανθυγιεινών συνθηκών της εποχής και ένα κόψιμο μπορούσε να γίνει αιτία θανάτου. Όμως, όσο μεγάλωνε η απαίτηση των ανδρών για καλό ξύρισμα, τόσο αυξανόταν η ανάγκη για αντισηπτικά προϊόντα μετά το ξύρισμα.  Οι Ούγγροι ήταν οι πρώτοι που ξεκίνησαν να πειραματίζονται με λοσιόν, αρώματα και αρωματικά νερά. Αυτές οι μέθοδοι εξαπλώθηκαν σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική και, μέχρι το 1770, η συντρηπτική πλειοψηφία των μπαρμπέρηδων χρησιμοποιούσε after shave.

Ο Gillette και το πρώτο ξυράφι ασφαλείας

Διαφήμιση των αδερφών Kampfe, που απεικονίζει έναν άνδρα να χρησιμοποιεί το ξυράφι ασφαλείας.

Η ουσιαστική εξέλιξη του ξυρίσματος συνέβη τον 18ο αιώνα. Ο Γάλλος μπαρμπέρης και εφευρέτης Jean-Jacques Perret ήθελε οι άντρες να σηκώνονται το πρωί και να περιποιούνται τα γένια τους εύκολα και με ασφάλεια. Έτσι φτιάχνει το πρώτο ξυράφι ασφαλείας.

Το πρόβλημα με το συγκεκριμένο ξυράφι ήταν ότι η κεφαλή ήθελε συνεχές ακόνισμα. Γιατί, λοιπόν, να μην υπάρχει ένα ξυράφι, στο οποίο η κάθε λεπίδα θα αντικαθίσταται με μια καινούργια; Αυτό ήταν το ερώτημα που ώθησε τον πωλητή King C. Gillette να δημιουργήσει το πρώτο ξυράφι ασφαλείας, με αποσπώμενη κεφαλή, το 1895. Το 1906, ο Gillette ξεκίνησε την πώληση των ξυραφιών ασφαλείας, πουλώντας πάνω από 300.000 κομμάτια τον χρόνο.

 

Η τέχνη του Ξυρίσματος σήμερα

Η παράδοση του ξυρίσματος χρονολογείται από το 1745, όπου οι μπαρμπέρηδες χρησιμοποιούσαν καυτές πετσέτες, σαπούνι ξυρίσματος και βούρτσα, τεχνικές που για την εποχή εκείνη ήταν ιδιαίτερα προοδευτικές. Σήμερα, τα σύνεργα του μπαρμπέρη δεν έχουν αλλάξει, όμως έχουν εξελιχθεί.

Η τέχνη του ξυρίσματος διατηρεί τις διαχρονικές τεχνικές της, όμως παράλληλα έχει εξελιχθεί και προσαρμοστεί στο σήμερα. Πρώτα, καυτές πετσέτες τοποθετούνται στο πρόσωπο, έτσι ώστε να ανοίξουν οι πόροι του δέρματος. Αμέσως μετά, απλώνεται ο αφρός και ξεκινάει το ξύρισμα.

Το ξύρισμα είναι η πιο σημαντική διαδικασία, αφού το επαγγελματικό wet shave εξαρτάται από τη τεχνική. Η γωνία που κρατάει ο μπαρμπέρης τη φαλτσέτα, οι κινήσεις, η πίεση και η φορά, είναι αυτά που αποδίδουν το τέλειο ξύρισμα. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με ενυδατικά προϊόντα για μετά το ξύρισμα, που κάνουν τον άντρα να νιώθει ανανεωμένος.

 

Διαφήμιση των αδερφών Kampfe, που απεικονίζει έναν άνδρα να χρησιμοποιεί το ξυράφι ασφαλείας.

Κασετίνα-αντίκα, που περιέχει το πρώτο ξυράφι ασφαλείας του Gillette.

Vintage διαφήμιση της εταιρίας Gillette, για τις ανταλλακτικές λεπίδες της αποσπώμενης κεφαλής.

Ο King C. Gillette, ο εφευρέτης του πρώτου ξυραφιού με αποσπώμενη κεφαλή.

 

Written by The B.Mag