Γιώργος Τζελαϊδής: LIKE FATHER, LIKE SON

Συνήθως οι πατέρες μαθαίνουν τους γιους τους να ξυρίζονται. Στην περίπτωση όμως του Γιώργου Τζελαϊδή, ο πατέρας του, ο Μπάμπης, του έμαθε την τέχνη του κουρέα. Και ο Γιώργος την αγάπησε τόσο πολύ που την ακολούθησε παντού, μέχρι και τα γήπεδα της Βραζιλίας.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΡΕΖΟΠΟΥΛΟΥ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ,
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΑΧΤΣΙΔΗ ΚΑΙ CAPPELI SPORT.

 

Ο Γιώργος Τζελαϊδής γεννήθηκε για να γίνει κουρέας και μάλιστα ο Εθνικός Κουρέας της Εθνικής Ομάδας ποδοσφαίρου. Η ενασχόληση με την Εθνική ξεκίνησε το 2012 και από τότε επιμελείται τις κομμώσεις των παικτών εντός του παραδοσιακού κουρείου στην Ηλιούπολη, αλλά και εκτός καθώς είχε ακολουθήσει την Εθνική Ομάδα στο Μουντιάλ της Βραζιλίας.

Μέχρι να φτάσει όμως στην Βραζιλία ξεκίνησε στην Ηλιούπολη, πλάι στις μηχανές, τα ψαλίδια και τον κουρέα Μπάμπη Τζελαϊδή. Σήμερα ο πατέρας και μέντορας έχει κρεμάσει την ποδιά του και τα ηνία τα έχει πάρει ο Γιώργος. Κάθε κουρέας όμως οφείλει να κάνει το τελευταίο του ξύρισμα, το οποίο θεωρείται τιμητικό. Έτσι, ο Μπάμπης αποφάσισε να το δώσει σε κανέναν άλλον παρά μόνο στον γιό του, τον Γιώργο Τζελαϊδή. Η σχέση των δυο είναι υποδειγματική, έτσι όπως θα έπρεπε να είναι κάθε σχέση πατέρα και γιου.

 

 

Σε φωνάζουν Εθνικό Κομμωτή και αυτό γιατί βρίσκεσαι πίσω από κουρέματα πολλών παικτών της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου και την έχεις ακολουθήσει σε επίσημες διοργανώσεις. Πως σου δόθηκε αυτή η ευκαιρία; Θυμάσαι ποιος ήταν ο πρώτος ποδοσφαιριστής που κούρεψες;

Δεν με ενδιέφεραν ποτέ οι τίτλοι, προσωπικά πιστεύω ότι είμαι απλά ένας κουρέας που αγαπάει την δουλειά του. Με τιμάει που υπηρετώ με τον δικό μου τρόπο την Εθνική μας ομάδα όλα αυτά τα χρόνια. Όλα ξεκίνησαν το 2012 που κούρεψα για πρώτη φορά τον Παναγιώτη Ταχτσίδη, ο οποίος μου «άνοιξε και την πόρτα» στην Εθνική Ομάδα. Στην συνέχεια μέσα από σωστή δουλειά ακολούθησαν και όλα τα υπόλοιπα.

Για την συνέντευξη σου στο B. ο πατέρας σου, ο Μπάμπης Τζελαϊδής, σε ξύρισε. Τι συμβολίζει αυτό το ξύρισμα; Πως ένιωσες που αποχωρίστηκες την γενειάδα;

Ποτέ δεν μου αρέσει όταν αποχωρίζομαι την γενειάδα μου εκτός από τις περιπτώσεις που υπάρχει σοβαρός λόγος. Αυτή η φορά ήταν η εξαίρεση, καθώς ο λόγος ήταν το τελευταίο ξύρισμα του. Ο πατέρας μου έχει βγει στην σύνταξη και αυτό το ξύρισμα ήταν τιμητικό, ήταν το τελευταίο του ξύρισμα σαν κουρέας και ήθελα να με κουρέψει. Μάλιστα, τα γένια μου τα περιποιούμαι μόνος μου και αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο πατέρας μου με ξύρισε, το έκανα για να δείξω απόλυτο σεβασμό και αφοσίωση στον άνθρωπο που χρωστάω αυτό που είμαι σήμερα.

 

Η αγάπη για το barbering ξεκίνησε από τον πατέρα σου; Συνεχίζετε να έχετε δυνατή σχέση μεταξύ σας;

Μεγάλωσα μέσα σε ένα κουρείο, δίπλα σε έναν κουρέα. Οι πρώτες μου εικόνες σαν παιδί ήταν μέσα σε αυτό, παρέα με ψαλίδια, κουρέματα και ανδρικές συζητήσεις. Από μικρός έλεγα ότι θέλω να γίνω κουρέας, καθώς το αγάπησα από την αρχή. Η σχέση με τον πατέρα μου ήταν, είναι και θα είναι πάντα δυνατή. Όχι μόνο σε επαγγελματικό, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο γιατί στα μάτια μου ο πατέρας μου θα είναι πάντα ο μέντορας μου.

Μίλησε μας για το οικογενειακό σας κουρείο στην Ηλιούπολη. Πόσα χρόνια λειτουργεί και ποια είναι η ιστορία του;

Το κουρείο μας λειτουργεί από το 1970, αλλά η ιστορία μας στο χώρο ξεκίνησε το 1960 όταν ο Μπάμπης Τζελαϊδής, τότε 13 χρονών, πήγε στην σχολή κομμωτικής του Αμάραντου. Την τέχνη του ανδρικού όμως την έμαθε από τον Στεφανή Πανά στο παραδοσιακό του κουρείο στον Μανταμάδο Μυτιλήνης. Λίγο πριν κλείσουμε μισό αιώνα λειτουργίας αυτό που μένει ανεξίτηλο στον χρόνο είναι η αυθεντικότητα, ο επαγγελματισμός και η ποιότητα, αξίες που μας διακρίνουν.

 

Ποιο είναι το μεγαλύτερο μάθημα που έχεις πάρει από τον πατέρα σου; Τον θεωρείς ένα μεγάλο δάσκαλο τόσο στην ζωή όσο και στην δουλειά σου;

Το μεγαλύτερο μάθημα που εισέπραξα από τον πατέρα μου είναι να είμαι ο εαυτός μου. Τον θεωρώ δάσκαλο όχι μόνο πάνω στην τέχνη του κουρέα, αλλά και στην ζωή μου. Εύχομαι να καταφέρω τώρα που είμαι και εγώ πατέρας να μεταδώσω με την σειρά μου τις ίδιες αξίες που έμαθα από τον πατέρα και την μητέρα μου στα παιδιά μου.

 

Τι κλίμα επικρατεί στο κουρείο; Σας επισκέπτονται πολλοί φίλοι του ποδοσφαίρου; Όταν έχει κάποιον σημαντικό αγώνα ανοίγετε τηλεόραση;

Στο κουρείο μας έχουμε ένα φιλικό, ευχάριστο και ήρεμο κλίμα. Οι περισσότεροι άνδρες έχουμε αγάπη με το ποδόσφαιρο και πάντα όταν παίζει η Εθνική μας, η τηλεόραση είναι ανοιχτή.

Το 2014 είχες ταξιδέψει στην Βραζιλία για να παρακολουθήσεις την Εθνική Ομάδα αλλά και για να φροντίζεις να κατεβαίνουν στον αγώνα πάντα με το καλύτερο hair styling. Πως ήταν αυτή η εμπειρία; Από τότε έχουν ακολουθήσει παρόμοια ταξίδια;

Το να βρίσκεσαι σε ένα Mundial είναι μια τεράστια εμπειρία. Το να είσαι μαζί με τους παίκτες της Εθνικής σου Ομάδας στο Mundial που έγραψαν την δεύτερη πιο επιτυχημένη πορεία της ιστορίας μας μετά το 2004, είναι όνειρο. Όσο χρόνια ζω θα θυμάμαι όλες τις στιγμές που ζήσαμε. Από τότε έχουν ακολουθήσει πολλά ταξίδια με την Εθνική σε Ουγγαρία, Βοσνία, αλλά και άλλες χώρες. Εκτός Εθνικής, έχω κάνει και πολλά ταξίδια στην Ιταλία για να κουρέψω ποδοσφαιριστές.

 

Αληθεύει ότι το κούρεμα που είχες κάνει στον Κώστα Μήτρογλου στο Μουντιάλ του 2014, είχε αναδειχθεί ως ένα από τα καλύτερα κουρέματα της διοργάνωσης;

Ναι, είχε επιλεχθεί από την FIFA στα καλύτερα κουρέματα του Mundial.

 

Γιατί πιστεύεις ότι οι ποδοσφαιριστές ασχολούνται τόσο με τα μαλλιά τους, αφού όλο το παιχνίδι γίνεται στα πόδια τους;

Ένα καλό κούρεμα μπορεί να ανεβάσει την ψυχολογία, όπως γίνεται σε όλους μας. Έτσι γίνεται και με τους ποδοσφαιριστές. Όμως πέρα από την ψυχολογία, ένας ποδοσφαιριστής πλέον οφείλει να προσέχει την εικόνα του εντός και εκτός γηπέδου, καθώς όλα τα φώτα της δημοσιότητας είναι διαρκώς στραμμένα πάνω του. Για αυτό και επιβάλλεται να είναι πάντα περιποιημένος, το κούρεμα στον άντρα είναι το Α και το Ω της εμφάνισης του.

 

Οι πελάτες ποδοσφαιριστές είναι απαιτητικοί; Ζητούν περίεργα κουρέματα; Θέλεις να μας πεις ποιος είναι εκείνος που έχει την πιο extreme διάθεση;

Δεν θεωρώ κάποιον απαιτητικό επειδή θέλει να έχει σωστό κούρεμα, αντιθέτως χαίρομαι κάποιον που μπορεί να αναγνωρίσει ένα σωστό κούρεμα. Έχω κάνει διάφορα κουρέματα από πιο κλασικά μέχρι και τα πιο extreme, αναλόγως τον χαρακτήρα του καθένα. Ο Κώστας Μήτρογλου πάντα θα έχει την πιο εκκεντρική εικόνα στα μάτια μου.

 

Το να βρίσκεσαι σε ένα Mundial είναι μια τεράστια εμπειρία. Το να είσαι όμως μαζί με τους παίκτες της Εθνικής Ομάδας στο Mundial, είναι όνειρο.

 

Ένα από τα διακοσμητικά του μαγαζιού, είναι και η φανέλα της Εθνικής που ταξίδεψε στα γήπεδα της Βραζιλίας και φέρει υπογραφές ποδοσφαιριστών. Πάνω της είναι το νούμερο 77. Τι σημαίνει ο συγκεκριμένος αριθμός;

Το νούμερο 7 έχει στιγματίσει πολλές σημαντικές στιγμές της ζωής μου και με ακολουθεί από μικρό παιδί. Ο αριθμός 77 της φανέλας όμως, συμβολίζει τις δύο πιο σημαντικές ημερομηνίες της ζωής μου. Το πρώτο 7 είναι για την 7η Ιουνίου 2003, που ήταν η πρώτη μέρα που μπήκα επίσημα στο κουρείο μας και άρχισε η καριέρα μου. Το δεύτερο 7 είναι η 7η Νοεμβρίου 2003, η ημέρα που γνώρισα την γυναίκα μου. Τα δυο αυτά εφτάρια έχουν χαράξει την ζωή μου.

 

Οι άντρες πιστεύεις ότι έχουν άποψη για το στυλ τους ή προτιμούν να σε αφήνουν να κάνεις αυτό που θέλεις; Επηρεάζονται από τα κουρέματα των ποδοσφαιριστών ή άλλων αθλητών;

Στην εποχή μας ο άντρας έχει αλλάξει πολύ, έχει άποψη για το στυλ του, τον ενδιαφέρει η εικόνα του και έτσι πρέπει να είναι. Πάντα με ενδιαφέρει η άποψη του ανθρώπου που φτιάχνω, αλλά πάντα θα βάζω και την δική μου σφραγίδα στο τελικό αποτέλεσμα. Είναι σίγουρο ότι επηρεαζόμαστε από κουρέματα παιχτών και ο κόσμος και εμείς. Μετά από την εποχή του David Beckham, που όλοι οι παίχτες ξεκίνησαν να ασχολούνται με την εμφάνιση τους, σήμερα ένας παίχτης μπορεί να βγάλει μια νέα μόδα που να την ζητάει όλος ο κόσμος.

Τι γνώμη έχεις για την νέα γενιά μπαρμπέρικων; Θεωρείς ότι διανύουμε μια νέα εποχή που οι άντρες έχουν βρει επιτέλους ένα club που ανήκουν και νιώθουν περήφανα μέλη;

Χαίρομαι πάρα πολύ με όλο αυτό που έχει συμβεί και αναβιώνει ξανά στην Ελλάδα η παράδοση του κουρείου, γιατί πρόλαβα την εποχή που είχαν χαθεί τελείως και είχαμε μείνει ελάχιστοι. Αρκεί βέβαια να γίνεται σωστά και με σεβασμό στην τέχνη μας, να μην είναι απλά ακόμη μια μόδα. Η σχέση του κουρέα με τον κόσμο του δεν είναι απλώς για ένα κούρεμα, είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο και χαίρομαι που ο κόσμος μας δεν το έχασε ποτέ αυτό και αυτή η αίσθηση παρέμεινε ζωντανή. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε ανθρώπους τρίτης και τέταρτης γενιάς που είναι από μικρά παιδιά μέσα σε αυτό το club, ενώ όλο και περισσότεροι άντρες καταλαβαίνουν ότι το κουρείο είναι ο χώρος τους.

 

Όσο αφορά στο barbering, ενημερώνεσαι για τις τάσεις και τις νέες τεχνικές; Ποια είναι η αγαπημένη σου τεχνική;

Ενημερώνομαι διαρκώς για ό,τι νέο κυκλοφορεί, είτε είναι τάση, είναι καινούργια τεχνική. Στην τέχνη μας πάντα μαθαίνεις και πρέπει να εξελίσσεις τις δεξιότητες και τον εαυτό σου. Αγαπημένη μου τεχνική είναι και αυτή που διδάχτηκα από τον πατέρα μου, η τεχνική χτένα-ψαλίδι.

 

Σχετικά με τους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με το επάγγελμα, τι είναι καλύτερο: Να εκπαιδευτούν δίπλα σε έναν παραδοσιακό κουρέα όπως εσύ δίπλα στον πατέρα σου ή να φοιτήσουν σε μια σχολή;

Οι νέοι που θέλουν να ασχοληθούν με την τέχνη μας σίγουρα πρέπει να φοιτήσουν σε μια σχολή, αλλά όσοι έχουν την τύχη να εκπαιδευτούν και από έναν καλό, παραδοσιακό κουρέα αυτά που θα μάθουν θα είναι ανεκτίμητα. Πάνω απ’όλα αυτό που μετράει είναι η προσωπική προσπάθεια και η αφοσίωση σε αυτό που κάνεις. Δεν υπάρχει συνταγή. Αν αγαπάς αυτό που κάνεις τότε σίγουρα θα το πετύχεις.

 

Το ξύρισμα από τον πατέρα μου ήταν τιμητικό, ήταν το τελευταίο του ξύρισμα σαν κουρέας

 

Μαθαίνουμε ότι έχεις δυο όμορφα κορίτσια. Θα ήθελες να ακολουθήσουν την ίδια καριέρα με εσένα;

Θα ήθελα να κάνουν αυτό που αγαπάνε και που θα τις κάνει χαρούμενες και εγώ θα τις στηρίζω σε οποιαδήποτε απόφαση κι αν πάρουν. Μακάρι να κάνουν το χόμπι τους επάγγελμα όπως εγώ, έτσι ώστε να μην νιώσουν ότι δούλεψαν ποτέ.

 

Πως θα ήθελες να είναι το μέλλον σου; Κάνεις μακροπρόθεσμα όνειρα;

Κάνω πολλά όνειρα στην ζωή μου και προσπαθώ να τα ζω. Από την μέρα που ήρθαν οι κόρες μου στην ζωή μου όμως, το πιο σημαντικό όνειρο-στόχος μου είναι να καταφέρω να τις στηρίξω και να τις δω να πραγματοποιούν τα όνειρα τους. Η χαρά που σου δίνει το παιδί σου δεν περιγράφεται με λόγια.

 

Αν είχες την ευκαιρία να γίνεις ποδοσφαιριστής θα άφηνες την δουλειά του κουρέα;

Είμαι οπαδός του ποδοσφαίρου, αλλά γεννήθηκα για να γίνω κουρέας.

 

INFO
Κουρείο Τζελαϊδής από το 1970 
Κωνσταντίνου Καραμανλή 7, Ηλιούπολη 210 9930233
Facebook: Κουρείο Τζελαϊδής απο το 1970 
Instagram: tzelaidis_since_1970
Written by The B. Magazine