Wine Enthusiast

Ο Στέργιος Τεκερίδης ασχολήθηκε κατά τύχη με τα κρασιά και φαίνεται ότι του αρέσει. Μεταξύ τυριού και αχλαδίου είπαμε δυο κουβέντες μαζί του. Εξάλλου, πόσοι είναι τόσο τυχεροί για να βρουν τυχαία τον δρόμο τους;

Από την Δώρα Μάστορα

Φωτογραφία Γιώργος Μαλεκάκης

 

Στέργιε πως ασχολήθηκες με το κρασί και τι συμπεριλαμβάνει η πορεία σου μέχρι σήμερα;

Το κρασί ήρθε στην ζωή μου τυχαία. Όσο για το τι συμπεριλαμβάνει η πορεία μου, είναι η αγάπη.

 

Τι είναι για σένα κρασί; Θα μπορούσε το κρασί να δώσει μια γρήγορη αλλά αρκετά εύστοχη περιγραφή της Ελλάδας;

Σήμερα τόσο η επιστημονική κοινότητα, όσο και οι καταναλωτές, αναγνωρίζουν την υψηλή αξία της μεσογειακής διατροφής και των προϊόντων της. Η Ελλάδα έχει πολλές δυνατότητες, λόγω ιστορίας, πολιτισμού και κλίματος, να πρωταγωνιστήσει με τα τρία αυτά προϊόντα στις διεθνείς αγορές. Ως σημαντικότερη προτεραιότητα για την ποιοτική αναβάθμιση των εγχώριων προϊόντων αναδεικνύεται η καθιέρωση ενός κοινού σήματος ποιότητας που θα αποδίδεται βάσει συγκεκριμένης διαδικασίας πιστοποίησης.

 

Πόσο εύκολο είναι για ένα Έλληνα παραγωγό να κάνει άνοιγμα εκτός Ελλάδας;

Ο Έλληνας παραγωγός πρέπει να προετοιμάζεται με βάση την πραγματικότητα και όχι με βάση των όσων υπάρχουν στο μυαλό του. Θα ξεπεράσει τα εθνικά πλέγματα μόνο όταν βρει τον εαυτό του. Όταν αποκτήσει ταυτότητα και πρόσωπο. Όταν πάψει να μισεί τον εαυτό του γι’ αυτό που δεν είναι και τον δεχθεί γι’ αυτό που είναι.

 

Αγαπάς τα αμπέλια; Σου προκαλούν μια Διονυσιακή ευφορία;

Ναι, αγαπάω αυτά τα πράσινα φυτά. Σε κάθε τρύγο βάζω τις φίλες μου με πολύχρωμα στεφάνια στα μαλλιά να τρέχουν γυμνές ανάμεσα στα αμπέλια τραγουδώντας. Εγώ τις χαζεύω ξαπλωμένος συνήθως στο γκαζόν διπλά από τις τριανταφυλλιές.

Τι συμβαίνει στο κτήμα Χατζηγεωργίου;

Εμείς στο κτήμα Χατζηγεωργίου καλούμαστε να επιδείξουμε αξιοζήλευτη αντοχή́. Το κρασί χρειάζεται ανθρώπους διορατικούς και ονειροπόλους. Σήμερα όχι μόνο εμείς, αλλά και όλο το σύστημα, περισσότερο από ποτέ́, καλείται να αναζητήσει λύσεις με βάση την ποιότητα, τη δημιουργία, τον επαγγελματισμό, την ευρηματικότητα και την καινοτομία. Νιώθω ο πιο τυχερός άνθρωπος επάνω στην Γη που εργάζομαι για τον συγκεκριμένο παραγωγό.

 

Ποιο κρασί θα επέλεγες για να περάσεις ένα βράδυ μόνος σου διαβάζοντας ένα βιβλίο και ποιο για να ένα τραπέζι γεμάτο από αγαπημένους φίλους;

Το κρασί της μοναξιάς και της παρέας αντίστοιχα.

 

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός καλό κρασιού;

Τρείς αισθήσεις είναι εκείνες που αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν την «επικοινωνία» μας με ένα κρασί: Η όραση, η όσφρηση και η γεύση. Με αυτές ψάχνουμε και αξιολογούμε κάποια χαρακτηριστικά. Πάντως αναμφίβολα δεν υπάρχει καλό ή κακό κρασί. Η ευαισθησία και οι προτιμήσεις των ανθρώπων ποικίλουν σημαντικά.

 

Πόσο νερό μπορείς να βάλεις στο κρασί σου;

Δεν μπορώ να βάλω νερό στο κρασί μου.

 

Κρασοπουλιά, κρασοκατάνυξη, κρασοπατέρες. Τελικά, το κρασί είναι για όλες τις ώρες της μέρας και όλες τις περιστάσεις;

Δεν υπάρχει τίποτε πιο ευχάριστο, από ένα ποτηράκι κρασί. Κάθε στιγμή.

Written by The B. Magazine