SPOTTED: Βόλτα στο Βουνό

Μπορεί να τον πετύχαμε στο Μικρολίμανο, όμως ο Γιώργος Σιαμανής, εμπνευστής και ιδιοκτήτης του workshop The Northern Forest, μας ταξίδεψε στο βουνό. Πιάσαμε την κουβέντα και η συζήτηση αποδείχτηκε τόσο αυθεντική όσο και τα μοναδικά, ξύλινα κουτιά για δαχτυλίδια που δημιουργεί.

Κείμενο και φωτογραφία: Ελένη Ρεζοπούλου

 

 

Σου αρέσει η Αθήνα; Τι γνώμη έχεις για αυτή;
Διατηρώ ανάμεικτα συναισθήματα για αυτή τη πόλη. Η Αθήνα πιστεύω ότι έχει πολύ όμορφα μικρά σημεία και η εν δυνάμει συνολική ομορφιά της πλήττεται είτε από πολεοδομικά λάθη, είτε από έλλειψη παιδείας των κατοίκων ή ελλιπή παρέμβαση του κράτους. Για παράδειγμα, θαυμάζει κανείς την νεοκλασική αρχιτεκτονική στο ιστορικό κέντρο αλλά ταυτόχρονα βλέπει και την παραφωνία, με την μορφή υποτιθέμενων γκράφιτι, την εγκατάλειψη κτηρίων και φυσικά την ρύπανση.

 

Ποια είναι η αγαπημένη σου βόλτα στην πόλη;
Μου αρέσει πολύ να κάνω βόλτα στα Αναφιώτικα, καθώς πηγαίνουν λιγότεροι άνθρωποι εκεί πάνω. Μεταφέρεσαι έστω και για λίγο σε έναν άλλο κόσμο, και μπορείς να κάνεις ένα διάλλειμα από την πολύβουη πραγματικότητα της πόλης. Επίσης μου αρέσει η βόλτα στα παλαιοπωλεία, η αγορά της Ευριπίδου με τα μπαχαρικά και η πανέμορφη διαδρομή από το Θησείο μέχρι τις στήλες του Ολυμπίου Διός.

 

Πως αποφάσισες να γίνεις ξυλουργός; Τι βρήκες σε αυτό που δεν το έβρισκες αλλού;

Ανέκαθεν είχα κλίση σε δημιουργικά πράγματα. Η ευχαρίστηση του να σχεδιάζεις και να δημιουργείς από την αρχή έως το τέλος κάτι είναι μοναδική, αγγίζει την ευδαιμονία. Για πολλά χρόνια έκανα άλλες δουλειές που δεν εξέφραζαν την προσωπικότητά μου, μέχρι που αποφάσισα να πάρω ένα ρίσκο κάνοντας αυτό που αγαπώ. Το ρίσκο τελικά απέδωσε.

 

Ποιοι είναι οι λόγοι που αξίζει κάποιος να αγοράσει χειροποίητο προϊόν;

Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι χειροποίητο είναι κατά βάση ένα προϊόν που για την δημιουργία του έχει πραγματοποιηθεί διαμόρφωση ενός ή πολλών υλικών. Οτιδήποτε άλλο είναι απλά δημιουργική ασχολία.
Τα χειροποίητα προϊόντα είναι φτιαγμένα με το σκεπτικό για να μείνουν και το κάθε ένα είναι τόσο μοναδικό, όσο και ο κάθε άνθρωπος στον κόσμο, σε αντίθεση με πολλά προϊόντα που κατασκευάζονται μαζικά και που είναι δυστυχώς πολύ πιο αναλώσιμα. Ζούμε σε μία πολύ γρήγορη εποχή που είναι της λογικής της μαζικής αγοράς προϊόντων τα οποία καταναλώνονται πολύ, πετιούνται και που κυρίως φτιάχνονται με ανθρώπινο πόνο σε χώρες, ή περιοχές που δεν θέλουμε να πάμε.

Ο κάθε τεχνίτης, καλλιτέχνης, χειροτέχνης, αντιπροσωπεύει ακριβώς το αντίθετο. Το βλέπω και πιο ρομαντικά, ότι κάθε προϊόν έχει ένα κομμάτι του ανθρώπου που το δημιούργησε, αφού έχει φτιαχτεί έπειτα από κόπο, μελέτη, λάθη και δοκιμές. Έχεις δηλαδή ένα αντικείμενο που αντικατοπτρίζει τον άνθρωπο που το έφτιαξε μέχρι εκείνη τη στιγμή. Πέρα από την ομορφιά της μοναδικότητας, αγοράζοντας χειροποίητα προϊόντα βοηθά ο καθένας στο να μην εξαλειφθούν παραδοσιακές τέχνες, μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

 

Μίλησε μας για το The Northern Forest. Τι προϊόντα δημιουργείς αυτή την εποχή;

Είναι ένα εργαστήρι ξυλουργικής και ξυλογλυπτικής, με σκοπό να δημιουργούνται καλαίσθητα και ποιοτικά προϊόντα, χρηστικά, διακοσμητικά ή και τα δύο. Θέλω να δημιουργώ προϊόντα που να συνοδεύουν τους ανθρώπους που τα έχουν, είτε στην καθημερινότητά τους, είτε σε μοναδικές στιγμές της ζωής τους. Με αφορμή αυτό εμπνεύστηκα και την δημιουργία πρωτότυπων κοσμηματοθηκών, κυρίως για δαχτυλίδια αρραβώνων και γάμων και είμαι ευτυχής που βρίσκουν μεγάλη απήχηση σε αγορές του εξωτερικού. Όσο για το όνομα, αυτό προήλθε από την αγάπη μου για την φύση, τα δάση και τα βουνά.

 

“Τα χειροποίητα προϊόντα είναι μοναδικά όσο και ο κάθε άνθρωπος στον κόσμο, είναι πολύτιμα και έχουν διαχρονική αξία”

 

Ποιο είναι το αγαπημένο σου προϊόν που έχεις φτιάξει ως τώρα και γιατί;

Είναι ένα κουτί για δαχτυλίδι και ονομάζεται ‘’The Mountain – το Βουνό’’, του οποίου το σχέδιο απεικονίζει με αφαιρετικό τρόπο τη μορφή ενός βουνού. Χρησιμοποιώ για αυτό κυρίως ευρωπαϊκή ξυλεία, με συνδυασμό και εξωτικής καθώς και άλλων φυσικών υλικών. Ο λόγος που είναι το αγαπημένο μου είναι γιατί το εμπνεύστηκα ενώ ήμουν σε ένα από τα αγαπημένα μου ορεινά μέρη, την Ευρυτανία.

Πηγαίνεις στον μπαρμπέρη; Τι γνώμη έχεις για τα κουρεία νέας εποχής;

Πηγαίνω, ναι. Τα κουρεία έτσι όπως έχουν εξελιχθεί φέρνουν μια ευχάριστη αλλαγή σε σχέση με τα κουρεία που υπήρχαν πριν λίγα χρόνια. Ειδικά όταν η αισθητική του μπαρμπέρικου μπορεί να υποστηριχθεί και από το στυλ του κουρέα, τότε η εμπειρία γίνεται πολύ ευχάριστη.

 

Φαίνεται ότι περιποιείσαι τα γένια σου. Τι προϊόντα έχεις πάντα στο ντουλαπάκι του μπάνιου σου;

Ναι, τα περιποιούμαι. Απλά πράγματα, μην φανταστείς, ένα καλό λάδι και μια κρέμα για τα γένια.

 

Πότε ήταν η τελευταία φορά που ξυρίστηκες; Θα το έκανες ξανά;

Τελευταία φορά που τα πήρα όλα πρέπει να ήταν το 2009. Η αλήθεια είναι ότι έχω συνηθίσει τον εαυτό μου πλέον τόσα χρόνια με μούσια και μια φορά που επιχείρησα να τα κοντύνω λίγο, δεν με αναγνώρισα (γέλια).

 

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

Στα άμεσα σχέδια μου είναι η επέκταση χώρου, ο σχεδιασμός καινούργιων προϊόντων και η προώθηση τους και στην ελληνική αγορά.

 

Πες μας κάτι που δεν έχεις και θα ήθελες να αποκτήσεις.

Έναν τεράστιο χώρο για ξυλουργική.

INFO
6974531444
Site: The Northern Forest
Facebook: TheNorthernForest
Instagram: @thenorthernforest

Written by The B. Magazine