Barber music: Behind the Decks

Η μουσική ξεκουράζει, ταξιδεύει, διασκεδάζει, αποκαλύπτει, επιβάλλει, μαθαίνει, γιορτάζει και απογειώνει όλα τα συναισθήματα. Βρίσκουμε τους dj της πόλης και τους ζητάμε να μας πουν την playlist που θα είχαν στο μπαρμπέρικο τους.

Από την Δώρα Μάστορα

Φωτογραφίες Γιώργος Μαλεκάκης

Συναντήσαμε την Μελίνα Θεοχαρίδου πίσω από τα decks και αποφασίσαμε να εγκαινιάσουμε μαζί της την στήλη που θα βοηθάει το μπαρμπέρη, τον καλό, τον μουσικόφιλο να έχει το μαγαζί του μουσική ισάξια με τα καλύτερα μπαρς. Γιατί αγαπητοί στο μπαρμπέρικο δεν πάμε μόνο για να κουρέψουμε αλλά και για να φτιάξουμε κεφάλι.

 

Μελίνα πες μας δυο πράγματα για σένα. Πως βρέθηκες στην Αθήνα;

Ξεκίνησα από την Θεσσαλονίκη έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές μου ως Τεχνικός Ήχου και εγκαταστάθηκα μόνιμα στην Αθήνα το 2010.  Έκτοτε εργάστηκα ελάχιστα ως Τεχνικός. Με κέρδισε το κομμάτι της μουσική και εδώ και δέκα χρόνια, περίπου, βιοπορίζομαι ως επαγγελματίας  DJ.

 

Πως ξεκίνησε όλο αυτό το μουσικό ταξίδι;

Πρέπει να πήγαινα Γυμνάσιο όταν αποφάσισα πως ήθελα να ασχοληθώ με τον ήχο. Η τότε παρέα μου, μεγαλύτεροι όλοι, είχαν αρχίσει να οργανώνουν party με δίσκους, να στήνουν και να ξεστήνουν μηχανήματα, να κάνουν live και όλο αυτό άρχισε να μου γίνεται μια ευχάριστη συνήθεια. Στη συνέχεια, σαν μέρος της παρέας, έμαθα κ εγώ τα μηχανήματα, τους δίσκους και την μουσική και όλο αυτό έγινε κομμάτι της ζωής μου. Βέβαια, οι δίσκοι που υπήρχαν στο πατρικό μου ήταν η πρώτη επαφή με αρκετά είδη μουσικής.

 

Πως θα χαρακτήριζες την μουσική που παίζεις;

Η μουσική που παίζω είναι πολυδιάστατη. Αρκετά μουσικά είδη από ήχους παλιών δεκαετιών σε συνδυασμό με ήχους του σήμερα. Κατά κάποιο τρόπο πιστεύω πως οι μουσικές επιλογές μου είναι προέκταση του εαυτού μου.

 

Τι θα πρότεινες για μουσικό χαλί σε ένα old school κουρείο;

Τα oldschool κουρεία τα βρίσκω πολύ ωραία αισθητικά. Έχουν διατηρήσει την αίσθηση του παλιού και την έχουν συνδυάσει με τις τωρινές τάσεις. Οπότε, θα επέλεγα downtempo μελωδίες, electronica και stoner ήχους.

 

Με ποιο κομμάτι πιστεύεις ότι θα άντεχε ο κουρέας έναν δύσκολο πελάτη;

Αυτό εξαρτάται, φυσικά, από τα μουσικά ακούσματα που έχει ο καθένας. Αν ήταν στο χέρι μου, θα έβαζα το “I Don’t Mind” από Bitch Prefect που περνάει σίγουρα το σωστό μήνυμα.

Ποια μουσική είναι κατάλληλη για εκείνους που περιμένουν στωικά την σειρά τους;

Πιστεύω πως οι downtempo ήχοι σε συνδυασμό με γλυκά φωνητικά και σκοτεινά beat είναι μια καλή επιλογή για όσους αναμένουν τη σειρά τους.

 

Πως θα γιόρταζε κάποιος ένα τέλειο κούρεμα;

Αρχικά θα το γλένταγε μπροστά στον καθρέφτη του και μετά με την παρέα του έξω σε ένα μέρος που θα είχε κάποιο guest dj και θα μπορούσαν να χορέψουν μέχρι το πρωί με ηλεκτρονικούς ήχους.

 

Πως θα απολάμβανε μια χαλαρωτική διαδικασία grooming;

Πιστεύω με το να είναι κάποιος χαλαρός, να ξεχάσει για λίγο τα προβλήματα που τον απασχολούν και να αφεθεί στα χέρια του εκάστοτε μπαρμπέρη. Για αυτές τις περιπτώσεις, θα πρότεινα παραδοσιακές μουσικές απ’ όλο τον κόσμο, την Αφρική, την Ασία και την Λατινική Αμερική.

 

Τι δεν θα έπαιζες ποτέ σε ένα μπαρμπέρικο;

Σίγουρα θα απέφευγα τα λαϊκά και την psychedelic trance!

 

Πιστεύεις ότι αν κάποιος πει στον μπαρμπέρη του για το είδος μουσικής που ακούει θα του δείξει το δρόμο για το κούρεμα και το ξύρισμα που του ταιριάζει;

Κάθε μουσικό είδος διαμορφώνει και το προσωπικό στυλ του καθενός. Από πολύ παλιά μέχρι και σήμερα. Τις περισσότερες φορές καταλαβαίνουμε από την εμφάνιση και το στυλ για το που ανήκει ο καθένας μουσικά. Το θεωρώ αρκετά σημαντικό να μπορεί να καλύψει ο μπαρμπέρης αυτή την ανάγκη του πελάτη.

 

INFO

Την Μελίνα θα την βρούμε: Στο Quartier d' Athènes στην Πλατεία Αγ. Θεοδώρων,
Στο Κύριος στην Πλατεία Μαβίλη και στο Θείο Τραγί στα Πετράλωνα. 

 

Written by The B.Mag