100 Χρόνια Panasonic: A Better Life, a Better World

Aπό την ίδρυσή της η Panasonic είναι αφοσιωμένη στη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων και στην πρόοδο της κοινωνίας. Φέτος, γιορτάζει τα 100 χρόνια λειτουργίας της, έναν αιώνα γεμάτο πρωτοποριακές εφευρέσεις και κατασκευές.

 

Από το 1918 το όραμα της Panasonic και του δημιουργού της, Konosuke Matsushita, ήταν να δημιουργεί τεχνολογικά επιτεύγματα τα οποία χαρίζουν μια καλύτερη ζωή και έναν καλύτερο κόσμο. Από την πορεία της κρίνουμε ότι αυτό έχει γίνει πραγματικότητα και όπως όλα δείχνουν, θα συνεχίζει να γίνεται.

Η Panasonic ιδρύθηκε το 1918 από τον Konosuke Matsushita. Εκείνη τη χρονιά, η Panasonic εισήγαγε ένα βελτιωμένο βύσμα σύνδεσης, το οποίο επέτρεψε στους ανθρώπους να τροφοδοτούν μια ηλεκτρική συσκευή από μια πρίζα φωτισμού. Ο ιδρυτής της Panasonic, Konosuke Matsushita είχε ορίσει από την αρχή τις σωστές βάσεις πάνω στην οποία πατάει μέχρι και σήμερα η Panasonic. Ο ίδιος πίστευε σθεναρά ότι «η επιχείρηση εξαρτάται από τους ανθρώπους», ενώ τόνιζε τη σημασία της ‘’δημιουργίας’’ ανθρώπων πριν από τη δημιουργία προϊόντων. Ως εκ τούτου, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση, ιδρύοντας ένα ινστιτούτο για τους αποφοίτους δημοτικών σχολείων να αποκτήσουν το ίδιο επίπεδο ακαδημαϊκής. Μετά την αποφοίτησή τους, οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν αμέσως να αναλάβουν θέσεις σε μια εταιρεία.

To 1951 ο ιδρυτής Konosuke Matsushita αναχώρησε για πρώτη φορά για τις ΗΠΑ με στόχο να συγκεντρώσει πληροφορίες και να επεκτείνει το παγκόσμιο όραμα της εταιρείας. Υπήρξαν σημαντικές διαφορές μεταξύ της Ιαπωνίας και των Η.Π.Α., και ο Κονόσουεκ αισθάνθηκε ότι υπήρχαν πολλά πράγματα που μπορούσαν να μάθουν από την ξένη ηλεκτρονική τεχνολογία. Ταξίδεψε επίσης στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού. Στα επόμενα χρόνια έκανε επισκέψεις σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες: την Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτές οι επεκτατικές κινήσεις, αλλά και όχι μόνο αυτές, έκαναν την Panasonic να επεκταθεί πέρα από την Ιαπωνία και να ξεκινήσει το μελλοντικό της ταξίδι, φτάνοντας στο σήμερα.

 

Η Panasonic εισήγαγε την πρώτη εβδομάδα εργασίας της Ιαπωνίας, για 5 ημέρες. Αυτό έγινε σύμφωνα με δήλωση του Konosuke Matsushita, κατά την οποία αναφέρει ότι “Για να ανταγωνιστούμε με τους παγκόσμιους κατασκευαστές, θα πρέπει να αυξήσουμε δραματικά τις επιδόσεις μας”. Η ανακοίνωσή του συγκέντρωσε ευρεία προσοχή. Καθοδηγούμενη από το σύνθημα «Μια μέρα μελέτης και μία ημέρα ανάπαυσης», η εταιρεία κατάφερε να πετύχει την πενθήμερη εβδομάδα εργασίας, η οποία αύξησε δραματικά την επιθυμία των εργαζομένων να εργαστούν και να αυξήσουν τη συνολική αποδοτικότητα.

 


THE PANASONIC TIMELINE 1918 – 2018

 

1918

Η ίδρυση της Panasonic έγινε 1918 από τον Konosuke Matsushita. Η οικογενειακή επιχείρηση ξεκίνησε με τρια άτομα: τον ιδρυτή, την σύζυγο και τον κουμπάρο του. Το πρώτο προϊόν που κυκλοφόρησαν ήταν ένα βελτιωμένο βύσμα σύνδεσης.

 

1927

Η «διεθνής λάμπα» όπως ονομάστηκε, ήταν το πρώτο προϊόν που έφερε το επίσημο όνομα της εταιρίας διεθνώς. Η λάμπα έγινε δημοφιλής αμέσως, ενώ οι πωλήσεις εκτοξεύθηκαν. Σύντομα παρήγαγαν λάμπες με μπαταρίες για όλη την Ιαπωνία.

 

 

1929

Το μότο της εταιρίας γεννιέται το 1929. H φιλοσοφία ήταν ότι έπρεπε να βρεθεί αρμονία ανάμεσα στο κέρδος και στην κοινωνική δικαιοσύνη, ενώ ο Konosuke Matsushita πίστευε ότι στόχος της εταιρίας ήταν να υπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας.

 

1931

Το πρώτο ραδιοφωνικό σύστημα της Panasonic. Το όνομα του, Prizewinner, προερχόταν από το πρωτότυπο μοντέλο, το οποίο είχε κερδίσει βραβείο σε έναν διαγωνισμό στο Τόκιο.

 

1937

Το 1937 κυκλοφορεί το πρώτο στεγνωτήριο για το σπίτι, το οποίο ήταν ενσωματωμένο σε ξύλινη θήκη.

 

1942

Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία από το ραδιόφωνο, η Panasonic κυκλοφόρησε ένα ασύρματο σύστημα επικοινωνίας, το οποίο και χρησιμοποιούνταν στον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο.

 

1955

 

Η πρώτη ξυριστική μηχανή της Panasonic κυκλοφόρησε το 1955, κάνοντας την αρχή στο ανδρικό ξύρισμα. Με το συγκεκριμένο μοντέλο δεν χρειαζόταν νερό για να ξυριστεί ένας άντρας.

 

1958

Το 1958 η Matsushita Electronics Corporation, όπως ονομαζόταν τότε, λαμβάνει το Deming Prize. Προς τα τέλη του 1950 είχε ξεκινήσει να στήσει το ένα εργοστάσιο μετά το άλλο και όλα ήταν αυτοματοποιημένα. Το Βραβείο Deming απονέμεται στις εταιρίες που έχουν άριστο έλεγχο ποιότητας.

 

1960

Η Panasonic λανσάρει την πρώτη έγχρωμη τηλεόραση της Ιαπωνίας. Το 1960 η σύγχρονη έγχρωμη τηλεόραση, το κλιματιστικό και το αυτοκίνητο αντικαθέστησαν τα προηγούμενα «σύμβολα» της Ιαπωνίας τα οποία ήταν μια ασπρόμαυρη τηλεόραση, ένα πλυντήριο και ένα ψυγείο.

 

 

1962

Ο Konosuke Matsushita ήταν το εξώφυλλο του αμερικανικού περιοδικού TIME. Το άρθρο μέσα αφορούσε την καριέρα, τις σκέψεις, την επιχειρηματική φιλοσοφία, αλλά και την δραματική εξέλιξη της Panasonic, η οποία διαρκώς εξελισσόταν.

 

1977

Το πρώτο βίντεο player, “Mac Lord” NV-8800, VHS-Format Home Video, κυκλοφόρησε από την Panasonic το 1977. Τότε το VHS και το Betamax «μάχονταν» για το πιο θα επικρατήσει ως κυρίαρχο φορμάτ για τα βίντεο. Τελικά, το VHS ήταν ο νικητής και συνέχισε για ακόμη 30 χρόνια μέχρι να ηττηθεί από το DVD.

 

1981

Κυκλοφορεί την πλενόμενη και αδιάβροχη ξυριστική μηχανή. Μελλοντικά η Panasonic ξεκίνησε να στοχεύει και στην τεχνολογία της λεπίδας, αλλά και στην ανθεκτικότητα της.

 

1989

Στις 27 Απριλίου ο Konosuke Matsushita αποβιώνει σε ηλικία 94 ετών. Το επίτευγμα του, η Panasonic, του είχε χαρίσει το ψευδώνυμο ‘’God of Business’’, αλλά και τον σεβασμό όλων.

 

1991

Η εκτεταμένη έρευνα της ανδρικής επιδερμίδας, οδήγησε στην δημιουργία της ξυριστικής με 2 λεπίδες.

 

 

2002

Το 2002 κυκλοφορεί η ξυριστική μηχανή τελευταίας γενιάς, η οποία ήταν και η πρώτη ξυριστική στον κόσμο με λεπίδες 30 μοιρών, κινούμενη κεφαλή και εργονομικό σχέδιο.

 

2011

Κυκλοφόρησε το LAMDASH ES – SV61, η ανδρική ξυριστική η οποία μάρκαρε την αρχή του συστήματος με 5 λεπίδες.

 

2018

Το μέλλον βρίσκεται στην ανδρική ξυριστική ES LV7N, με 5 λεπίδες και τεχνολογία 3D Multiflex.


 

INTERTECH S.A.

Αφροδίτης 24, Ελληνικό 16777

www.panasonic.gr

info@intertech.gr, 210 9692300

Written by The B.Mag