Greek Barber of the Year 2018 – ΔΗΜΟΣ ΙΝΤΟΣ

Ο Έλληνας μπαρμπέρης της χρονιάς ακούει στο όνομα Δήμος Ίντος και πιθανόν να τον γνωρίζετε ήδη, αφού κατέκτησε τον τίτλο του Greek Barber of the Year για δεύτερη συνεχή χρονιά στη μεγάλη διοργάνωση της Hairprof.

 

Από την Ελένη Ρεζοπούλου

 

 

Το μικρόβιο που με έκανε να αγαπήσω τον χώρο της κομμωτικής μπήκε από μικρή ηλικία, καθώς πολλές από τις ελεύθερες ώρες μου τις περνούσα στο κουρείο που διατηρούσε για πάνω από 50 χρόνια ο πατέρας μου.

 

 

Πείτε μας μερικά λόγια για εσάς. Πως ξεκίνησε η ενασχόληση με το barbering;

Ονομάζομαι Δήμος Ίντος και κατάγομαι από τον Κοπανό Νάουσας. Διατηρώ με επιτυχία εδώ και 15 χρόνια την δική μου επιχείρηση που εξυπηρετεί τον σύγχρονο άντρα, αλλά και τις ανάγκες των γυναικών. Το μικρόβιο που με έκανε να αγαπήσω τον χώρο της κομμωτικής μπήκε από μικρή ηλικία, καθώς πολλές από τις ελεύθερες ώρες μου τις περνούσα στο κουρείο που διατηρούσε για πάνω από 50 χρόνια ο πατέρας μου. Εκεί μου δόθηκε η πρώτη ευκαιρία να γνωρίσω μια από τις αρχαιότερες τέχνες και να νιώθω την μαγεία της δημιουργικότητας και την ζεστασιά της επικοινωνίας με ανθρώπους όλων των ηλικιών.

 

Αν έπρεπε να εγκαταλείψετε αυτό το επάγγελμα για ένα άλλο, ποιο θα ήταν αυτό;

Κάθε μέρα η αγάπη μου μεγαλώνει όσο και περισσότερο για την κομμωτική, ενώ αδυνατώ να φανταστώ τον εαυτό μου να κάνει κάτι διαφορετικό, παρόλο που υπήρξα για πολλά χρόνια αθλητής και κάποτε ονειρευόμουν το πόστο του γυμναστή. Ευτυχώς όμως, όλα γίνονται για κάποιον λόγο και τελικά το χόμπι μου εξελίχθηκε σε επάγγελμα.

 

Διατηρείτε το δικό σας κομμωτήριο, το Dimos Hair Expert στη Νάουσα. Εξυπηρετείτε άντρες, αλλά και γυναίκες;

Μετά από εργασία μου σε γνωστή αλυσίδα κομμωτηρίων στη Θεσσαλονίκη, αποφάσισα να δημιουργήσω τον δικό μου χώρο. Πριν μερικούς μήνες κατάφερα να επεκτείνω και τον χώρο μου, έτσι ώστε η συνύπαρξη ανδρικού και γυναίκειου φύλου να είναι καλύτερη. Έτσι στο κομμάτι του barber υπάρχει ο χώρος που εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες και του πιο απαιτητικού πελάτη, ενώ στο γυναικείο σαλόνι γίνεται περιποίηση μαλλιών και άκρων από την ομάδα μας. Επίσης, έχουν δημιουργηθεί και δυο χώροι υποδοχής, όπου οι πελάτες απολαμβάνουν τον καφέ τους και διάφορα ροφήματα.

Τι διαφορές έχουν ένας κομμωτής και ένας μπαρμπέρης;

Πέρα από το πάθος και την αγάπη για το επάγγελμα, τους χωρίζουν αρκετά σημεία. Χαίρομαι που κατάφερα να συνδυάσω και τα δυο, γιατί με αυτόν τον τρόπο νιώθω πιο ολοκληρωμένος πάνω στο επάγγελμα μας. Σίγουρα οι γνώσεις που διαθέτω σαν κομμωτής πάνω στην χρωματολογία, την προσωπολογία και το styling είναι εφόδια που με έχουν βοηθήσει και στο κομμάτι του barbering. Και στους δυο χώρους υπάρχουν απεριόριστες δυνατότητες τόσο πάνω στο κούρεμα, όσο και στο χτένισμα. Βέβαια, ένας μπαρμπέρης μπορεί να κάνει ξύρισμα, περίτεχνα σβησίματα στα γένια και πανέμορφα κουρέματα, ενώ οι επιλογές που δίνονται σε έναν κομμωτή να δημιουργήσει με την φαντασία του είναι εξίσου πολλές.

 

Μαθαίνουμε ότι ασχολείστε και με το εκπαιδευτικό κομμάτι. Τι τεχνικές διδάσκετε και που απευθύνονται αυτές;

Μετά την ανάδειξη μου ως Barber of the Year 2017 αποδέχτηκα την πρόκληση να παρουσιάσω δυο κλειστά σεμινάρια με θέμα το ανδρικό κούρεμα. Το ένα ήταν στον Βόλο και το άλλο στην Θεσσαλονίκη στα πλαίσια του Βαλκανικού Φεστιβάλ. Εκεί έδειξα και ανέλυσα τεχνικές μοντέρνου barbering και old school κουρεμάτων. Παρέθεσα συμβουλές για το σωστό styling και οδηγίες για περιποίηση γενειάδας. Επίσης, διοργάνωσα και ένα show ανδρικών κουρεμάτων σε χώρο μεγάλου ξενοδοχείου μαζί με δυο καταξιωμένους συναδέλφους μου. Υπάρχουν αρκετές προτάσεις για ανάλογες παρουσιάσεις από διάφορα ΙΕΚ της Βορείου Ελλάδος, αλλά και σε stage γνωστών εταιριών.

 

Πέρσι, στην 3η HAIRPROF, είχατε διακριθεί ως Best Barber of the Year 2017 και φέτος βγήκατε ξανά νικητής για το 2018. Πως νιώθετε για το δεύτερο συνεχόμενο σερί;

Πρόκειται για δυο πολύ σημαντικές στιγμές στη ζωή και στη επαγγελματική μου πορεία, οι οποίες θα με συντροφεύουν για πάντα. Δεν είναι μόνο η αναγνώριση και η τιμή του να βραβεύονται οι κόποι και οι θυσίες, αλλά είναι οι αναμνήσεις που σου μένουν από ένα αξέχαστο τριήμερο με τα μοντέλα και πάνω από όλα τους φίλους, οι οποίοι με ακολούθησαν σε μια τόσο ιδιαίτερη διαδρομή.

 

Πως αποφασίσατε να κατεβείτε ξανά στον διαγωνισμό της HAIRPROF; Εντοπίσατε διαφορές στο διαγωνιστικό κομμάτι σε σχέση με πέρσι;

Αποφάσισα να συμμετέχω ξανά γιατί μου άρεσε όλη η εμπειρία του να διαγωνίζεσαι με αξιόλογους νέους και παλιούς μπαρμπέρηδες. Θέτεις τον εαυτό σου στη κρίση και στη αξιολόγηση των συναδέλφων σου και να μπορείς να μοιράζεσαι μέσα από ένα δημιουργικό άγχος τις δικές σου τεχνικές ανησυχίες, ενώ παράλληλα αντλείς έμπνευση. Είναι φοβερή τιμή να ανεβαίνεις στη κορυφή και πολύ μεγάλη η αναγνώριση όταν καταφέρνεις να παραμείνεις εκεί. Φέτος ο διαγωνισμός είχε σημάδια βελτίωσης, αφού ο χώρος ήταν πιο άνετος και οργανωμένος σε σχέση με πέρυσι. Ιδιαίτερη εντύπωση μου προκάλεσε και ο τρόπος βαθμολόγησης των κριτών, γεγονός που με έπεισε όσο αφορά την αξιοπιστία του διαγωνισμού.

 

Πως ήταν ο διαγωνισμός από πλευρά ανταγωνισμού; Είχατε κάποια προδιάθεση ότι θα είστε εσείς ο νικητής;

Θεωρώ ότι κατέβηκα αρκετά οργανωμένος. Πρόσεξα την ποιότητα των μαλλιών, την γενικότερη εικόνα αλλά και το ντύσιμο των μοντέλων, καθώς γνωρίζαμε ότι ήταν καθοριστικοί παράγοντες για την διαμόρφωση του αποτελέσματος. Χωρίς να έχω και κάποιον λόγο να αποδείξω κάτι, κοίταξα να το διασκεδάσω και να είμαι και εγώ μέρος αυτής της όμορφης γιορτής. Χάρηκα που είδα ένα πολύ καλό επίπεδο αν και θα ήθελα του χρόνου να δω ακόμα περισσότερους barbers να δοκιμάζουν αυτή την ξεχωριστή εμπειρία, έτσι ώστε να ανέβει ακόμα περισσότερο ο πήχης και το κύρος του διαγωνισμού. Το κύριο μέλημα μου ήταν να παρουσιάσω ένα αξιόλογο και αντιπροσωπευτικό δείγμα της δουλειάς μου, έτσι όταν είδα και τις δουλειές των συναδέλφων συγκρίνοντας τα μοντέλα μου με άλλες αξιόλογες προσπάθειες τους, είχα την κρυφή ελπίδα μιας νέας διάκρισης.

 

Είστε επίσημα ο Greek Barber της χρονιάς 2018. Πως νιώσατε όταν σηκώσατε το κύπελλο;

Σίγουρα η ανάδειξη μου για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά είναι συγκινητική. Ήταν μεγάλη τιμή γιατί η δουλειά μου κρίθηκε και αναγνωρίστηκε από 100% διαφορετικούς κριτές από ότι η περσινή διοργάνωση, αλλά και γιατί δικαίωσα τους δικούς μου ανθρώπους και τους πελάτες που πίστεψαν στην ποιότητα της δουλειάς μου.

 

Τι μελλοντικά σχέδια έχετε;

Δεν σας κρύβω ότι τα όνειρα και οι φιλοδοξίες μου δεν σταματούν ποτέ. Σκέφτομαι στο μέλλον να συμμετάσχω σε κάποιο διαγωνισμό του εξωτερικού, ενώ παράλληλα θα ήθελα να εξελίξω ακόμα περισσότερο τις υπηρεσίες μου, να τον πλαισιώσω με άτομα με μεράκι και αγάπη για την κομμωτική. Επίσης θέλω να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου, αλλά να κάνω και τα δικά μου παιδιά να αγαπήσουν την τέχνη και να την ακολουθήσουν, να γίνουν συνεχιστές μιας τρίτης γενιάς κομμωτών.

INFO
DIMOS HAIR EXPERT
Ερμού 101, Κοπανός, Ημαθία
2332041711
Fb: Dimos Hair Expert
Written by The B. Magazine