The Scumbag Bastards of Rotterdam: The Schorem Barbers

 

Σκουπίστε τα πόδια σας, περάστε και καθίστε αναπαυτικά στην καρέκλα του κουρέα, καθώς ο Bertus σας ξεναγεί στον θαυμαστό κόσμο των Schorem Barbers. Αν μετά από αυτό επιθυμείτε και την περιποίηση από τα έμπειρα χέρια τους, μένει να ταξιδέψετε μέχρι το Ρόντερνταμ για να τους γνωρίσετε και από κοντά. Είναι σίγουρο ότι θα σας καλοδεχτούν.

Από την Ελένη Ρεζοπούλου

Φωτογραφίες Jelle Mollema

 

 

 

Ο Bertus (Robert-Jan Rietveld) και ο Leen (Lion Bergmann) είναι οι περήφανοι ιδιοκτήτες της Reuzel, αλλά και του φημισμένου Schorem Haarsnijder En Barbier, το οποίο άνοιξαν το 2011. Θέλοντας να γνωρίσουμε καλύτερα το νο.1 ντούο του barbering ήρθαμε σε επικοινωνία μαζί τους. Γνωρίσαμε τον Bertus, τον έναν εκ των ιδρυτών του θρυλικού Schorem Barbershop που βρίσκεται στην καρδιά του Ρόντερνταμ. Ο λόγος που το όνομα «Schorem» είναι ταυτόσημο με τον όρο «old school», είναι επειδή η φιλοσοφία τους είναι τόσο αυθεντική όσο και οι ίδιοι.

 

Πόσα χρόνια βρίσκεστε στην βιομηχανία του barbering; Τι θυμάστε όταν πρωτοξεκινήσατε σαν κουρείς;

Και οι δυο ξεκινήσαμε την ενασχόληση στην ηλικία των 14 και στην ουσία «παίζαμε» με ψαλίδια και κουρευτικές προσπαθώντας να κάνουμε τους φίλους μας ωραίους, το οποίο συνήθως είχε το αντίθετο αποτέλεσμα. Οι δυο φοιτήσαμε στη σχολή στην ηλικία των 16 για να εκπαιδευτούμε σωστά. Ο Leen τώρα είναι 42, εγώ 43, επομένως κάντε τα μαθηματικά.

 

Τι αγαπάτε περισσότερο στο barbering;

Δεν μπορώ να μιλήσω για τον Leen, όμως αυτό που εγώ βρίσκω πιο γοητευτικό είναι ότι δεν σταματάς ποτέ να μαθαίνεις. Κάθε φορά που νομίζεις ότι έχεις μάθει την τέχνη αυτή, αποκαλύπτεται ότι μόλις τώρα ξεκινάς. Η ομορφιά αυτής της διαδικασίας μάθησης είναι ότι είναι τόσο περήφανος για το πρώτο σου κούρεμα όσο και για το τελευταίο και έτσι δίνεις ώθηση στον εαυτό σου για να γίνεσαι όλο και καλύτερος. Ειδικά με τα κλασικά κουρέματα, τα οποία δεν χάνουν ποτέ την αισθητική τους, καθώς έχουν αποδείξει εδώ και δεκαετίες ότι δεν θα φύγουν ποτέ από την μόδα.

 

Αν δεν είχατε γίνει μπαρμπέρηδες, τι καριέρα θα ακολουθούσατε;

Δεν είμαι σίγουρος γιατί κόλλησα με το barbering από την πρώτη μέρα που έπιασα στα χέρια μου ψαλίδι και είδα τις τρίχες να πέφτουν στο πάτωμα. Και όσο και να ήθελα να γίνω rockstar ή μοντέλο, με το τραγούδι δεν το έχω και δεν γεννήθηκα με ωραίο πηγούνι οπότε… (γέλια). Πάντως είμαι σίγουρος ότι θα είχα καταλήξει να δουλεύω με τα χέρια μου σε κάποια τέχνη όπως ξυλουργική, βιβλιοδεσία ή ακόμα και ως μαραγκός. Πάντα είχα μια αγάπη για τις παλιές τέχνες.

 

Είναι αλήθεια ότι άντρες από όλο τον κόσμο επισκέπτονται το Schorem Haarsnijder En Barbier και ότι σχηματίζουν μια εξωφρενικά μεγάλη ουρά;

Πλέον τα πράγματα δεν είναι τόσο τρελά όσο ήταν τα πρώτα τέσσερα χρόνια των Schorem, όπου είχαμε ουρές αναμονής μέχρι και 8 ώρες σε καθημερινή βάση και πάντα δουλεύαμε χωρίς ραντεβού. Αλλά, ναι, έχουμε να διηγηθούμε τρελές ιστορίες με πελάτες που έρχονταν σε βαν από την Σουηδία, Ρουμανία, ακόμα και μέρη όπως το Σικάγο ή την Σιγκαπούρη, για να βρεθούν εδώ. Το Schorem Haarsnijder En Barbier είναι απλώς ένα μικρό μπαρμπέρικο. Όμως με την δύναμη των social media ο κόσμος έχει γίνει ακόμα μικρότερος και το όνομα Schorem μεγάλωσε πέρα από το σύνορα του Ρότερνταμ, ακόμα και της Ολλανδίας.

 

Προς το παρόν τρέχετε το βασικό σας μπαρμπέρικο στο Ρότερνταμ. Πως και δεν έχετε επεκταθεί σε άλλες περιοχές, ή ακόμα και χώρες;

Δεν πιστεύουμε και πολύ στο να έχουμε πολλά μαγαζιά γιατί για εμάς το μπαρμπέρικο μας ήταν και θα είναι πάντα ένα ταπεινό μέρος όπου «όλοι γνωρίζουν το όνομα σου», έτσι ξεκίνησε από την αρχή. Δυο φίλοι, σε ένα μικρό μαγαζί στην καρδιά της κοινότητας, κόβωντας μαλλιά φίλων και έτσι πιστεύαμε ότι θα παραμείνει. Που να ξέραμε ότι αυτό το μαγαζί θα γινόταν κάτι μεγαλύτερο και που παρόλο που γίναμε παγκόσμιοι με την REUZEL, συνεχίζουμε να προστατεύουμε τις συνήθειες και τις αξίες των Schorem σαν μπούλντογκς. Την στιγμή που κάνεις franchise ένα κουρείο αυτό χάνει την ιδιότητα του, γιατί το μπαρμπέρικο είναι ένα μαγαζί το οποίο χτίζεται γύρω από την προσωπικότητα του ιδιοκτήτη. Δεν μπορείς να «κόψεις» τον εαυτό σου στη μέση.

 

Πως αποφασίσατε να λανσάρετε το δικό σας brand styling, την Reuzel;

Όσο παράξενο κι αν ακουστεί αυτό ξεκίνησε σαν ανάγκη, διότι όταν ξεκινήσαμε ήταν πολύ, πολύ δύσκολο να εισάγουμε τα προϊόντα με τα οποία μας άρεσε να δουλεύουμε. Τότε τα περισσότερα ήταν από το εξωτερικό, προμηθευτές δεν υπήρχαν, ούτε είχαμε την πολυτέλεια να στοκάρουμε, καθώς τα προϊόντα ήταν πολύ ακριβά στην λιανική λόγω των κόστων μεταφορών και των φόρων και ας μην αναφέρουμε το γεγονός ότι δεν τα αγόραζε κανείς από τους πελάτες. Πάντα είχαμε την ιδέα να φτιάξουμε μια πομάδα και την πρώτη συνταγή της Reuzel την «μαγειρέψαμε» στην κουζίνα του Schorem. Η ομορφιά της Reuzel ότι κάθε ένα προϊόν που φτιάχνουμε είναι ένα προϊόν το οποίο είναι χρήσιμο μέσα σε ένα κουρείο. Είναι μια γνήσια μπαρμπέρικη μάρκα, που φτιάχνεται από κουρέα για κουρέα.

 

Στη συνεργασία σας με την Mizutani δημιουργήσατε δυο ψαλίδια, τα Schorem Masters. Μιλήστε μας για αυτό.

Θεωρούμε ότι η Mizutani βρίσκεται στην κορυφή της ‘’τροφικής αλυσίδας’’ όταν μιλάμε για κατασκευή ψαλιδιών και έφτιαξαν δυο ψαλίδια ακριβώς όπως τα είχαμε φανταστεί. Είναι σχεδιασμένα για να χρησιμοποιούνται με τον τρόπο που εμείς κουρεύουμε.


 

Θα ΛΑΤΡΕΥΑΜΕ να έρθουμε στην Ελλάδα. Έχουμε δει μερικούς τρομερούς μπαρμπέρηδες από την χώρα σας και ανυπομονούμε να τους γνωρίσουμε και να ανταλλάξουμε ιδέες και έμπνευση.

 

 


Το Project X είναι ένα κίνημα που δημιουργήσατε για να συγκεντρώσετε χρήματα και να βοηθήσετε αυτούς που δεν έχουν την δυνατότητα να σπουδάσουν barbering. Ποια είναι η ιστορία πίσω από αυτό;

Μια από τις μεγαλύτερες αμοιβές του να δουλεύεις σκληρά, είναι ότι γνωρίζεις ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Όπως είπα και πριν, η ομορφιά αυτού του επαγγέλματος είναι ότι δεν είναι δύσκολο να μάθεις, μπορεί να σου πάρει μια ζωή για να το τελειοποιήσεις και ότι ο καλύτερος τρόπος για να γίνεσαι καλύτερος είναι να μαθαίνεις όσα περισσότερα μπορείς από διαφορετικούς ανθρώπους. Υπήρχε μεγάλη ζήτηση στο να φτιάξουμε ένα DVD, όπως αυτό που είχαμε κάνει στο παρελθόν στο οποίο παρουσιάζαμε τα πιο signature χτενίσματα μας. Παρόλα αυτά δεν θέλαμε να φανούμε γελοίοι και να γυρίσουμε ξανά το ίδιο πράγμα απλώς με διαφορετικές λήψεις. Για αυτό και καλέσαμε φίλους μας μπαρμπέρηδες από όλο τον κόσμο για να συμμετάσχουν σε όλο αυτό, δείχνοντας τις δικές τους τεχνικές, με σκοπό να μαζέψουμε λεφτά για όσους δεν μπορούν να πληρώσουν για εκπαίδευση. Πιστεύουμε ότι η γνώση είναι η μεγαλύτερη δύναμη που υπάρχει, όπως επίσης και ότι όταν ανοίγει μια πόρτα στο σχολείο, κλείνει μια στην φυλακή.

Έχετε δημιουργήσει την ακαδημία Old School Barber Academy. Είναι το barbering μια τέχνη, ή ένα ακόμη επάγγελμα;

Είναι κάτι πολύ παραπάνω από επάγγελμα. Για εμάς το barbering είναι ένας τρόπος ζωής. Δεν έχει σημασία το πόσο πολύ θες να γίνεις κουρέας καθώς δεν θα γίνεις ποτέ σωστός επαγγελματίας χωρίς δυνατές βάσεις. Πρέπει πρώτα να μάθεις τα κλασικά, τις τεχνικές, την σύνθεση, όλα είναι τόσο σημαντικά – δεν είναι απλώς ότι γυρίζεις μια σκάλα και ξεκινάς το fading, αυτό αποτελεί μόνο ένα μικρό μέρος και αυτός είναι και ο λόγος που ξεκινήσαμε την ακαδημία. Εκπαιδεύουμε τόσο τους νέους, όσο και τους επαγγελματίες από όλο τον κόσμο. Έχουμε 4 εκπαιδευτές που εργάζονται ανά γκρουπ 9 μαθητών, οπότε ο ρυθμός της εκπαίδευσης είναι αρκετά έντονος.

 

Ποια γνώση που έχετε αποκτήσει ως τώρα θεωρείτε την πιο σημαντική;

Ποτέ μην ξεχνάς ότι όλο αυτό πρόκειται για τον πελάτη σου! Σήμερα είναι πολύ εύκολα να εθιστεί κανείς στην φήμη και στα λεφτά λόγω του ίντερνετ, των social media και των εκδηλώσεων. Όμως αυτό που στην πραγματικότητα σημαίνει να είσαι μπαρμπέρης είναι να είσαι εκεί ακόμα και τον πιο απλό πελάτη που απλώς θέλει να δείχνει ωραίος.

 

Η λέξη «Old school» έχει γίνει μια πολυχρησιμοποιημένη λέξη στον κόσμο του barbering. Τι πραγματικά σημαίνει όμως να είσαι «old school» κουρέας;

Είναι απλώς λέξεις, είναι το ίδιο με την μουσική. Μερικοί δίσκοι που βγήκαν όταν ήμουν 14 σήμερα θεωρούνται κλασικοί. Το barbering υπάρχει εδώ και αιώνες όμως αυτό δεν σημαίνει ότι και σήμερα αφαιρούμε δόντια, ή ότι μεταγγίζουμε αίμα. Για εμάς η έννοια old school κουρέας σήμαινε ότι επιστρέφαμε στις ρίζες αυτού επαγγέλματος δηλαδή τα κουρέματα, τα ξυρίσματα, ίσως και μερικά κλασικά κουρέματα από τα παλιά και τις υποκουλτούρες που γέμισαν το παρελθόν μας. Στην τελική είναι πολύ σημαντικό να χτίσεις ένα κουρείο γύρω από την προσωπικότητα σου και γύρω από τα κουρέματα που αρέσει στον καθένα να κάνει.

 

Ποιο είναι το πιο τρελό περιστατικό που έχετε δει σε όλα τα χρόνια της δουλειάς σας;

Υποσχέθηκα στη μαμά μου να μην αναφέρω ξανά αυτό το περιστατικό! 😉

 

Θεωρείστε επιτυχημένοι, λόγω του ότι έχετε γίνει γνωστοί. Στην πραγματικότητα όμως, τι σημαίνει επιτυχία;

Αυτή είναι μια πολύ προσωπική απάντηση, γιατί γνωρίζω ότι για τον Leen και για την υπόλοιπη ομάδα είναι τελείως διαφορετικό. Νιώθω υπερβολικά περήφανος φυσικά και θεωρώ ότι ήμασταν κομμάτι του νέου κύματος της μόδας των μπαρμπέρικων. Από την άλλη, δεν θέλαμε ποτέ να γίνουμε «διάσημοι», απλώς θέλαμε ένα κουλ, μικρό μπαρμπέρικο και αυτό το βρίσκω δίκοπο μαχαίρι γιατί το μαγαζί και η δουλειά πρέπει πάντα να μένουν ταπεινά και μερικές φορές οι άνθρωποι τείνουν να μετατρέπουν τους Schorem σε κάτι το οποίο δεν είναι.

 

Ποιο είναι το προσωπικό σας μότο;

Μείνετε ΑΛΗΘΙΝΟΙ. Το οποίο μερικές φορές ακούγεται πολύ πιο εύκολο στην θεωρία από ότι είναι στην πράξη.

 

Θα θέλατε να επισκεφθείτε την Ελλάδα;

Θα ΛΑΤΡΕΥΑΜΕ να έρθουμε στην Ελλάδα. Έχουμε δει μερικούς τρομερούς μπαρμπέρηδες από την χώρα σας και ανυπομονούμε να τους γνωρίσουμε και να ανταλλάξουμε ιδέες και έμπνευση.

 

Written by The B. Magazine