How to wear: Στα καλά σου παπούτσια

Είναι σημαντικό στοιχείο της εμφάνισης σου και αποκαλύπτουν πολλά για τον χαρακτήρα σου. Δεν έχεις ακούσει που λένε “δείξε μου τα παπούτσια σου, να σου πω ποιός είσαι;”.

Όταν ήμασταν μικροί μάς αγόραζαν, τέτοια εποχή, τα καλά, χειμερινά παπούτσια μας. Από τότε έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Και πάλι τέτοιες μέρες αγοράζουμε παπούτσια αλλά συνήθως είναι κάποιο ζευγάρι sneakers. Όμως, τα καλά παπούτσια παρεμένουν μια ανάγκη ακόμα και αν κάνεις ότι δεν το καταλαβαίνεις. Οι περισσότεροι άντρες έχουν στην γκαρνταρόμπα ένα ή δύο καλά ζευγάρια παπούτσια και τα φυλάνε σαν μέρος της “στολής” ενός κουστουμιού που προτιμούν σε γάμους, σε επίσημα meeting της εταιρίας, άντε και το πολύ σε κανένα first date με κορίτσι από τα Βόρεια Προάστεια. Τα πράγματα, όμως, δεν θα έπρεπε να είναι τόσο απλά. Τα παπούτσια είναι σοβαρή υπόθεση και καλό είναι να το καταλάβεις αυτό όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

  1. Τα κλασικά dress shoes είναι τα black lace-up και τα black oxford. Αν έχεις στην ντουλάπα σου ένα από τα δύο αυτά παπούτσια, πηγαίνεις παντού με ψηλά το κεφάλι.
  2. Το φθηνό παπούτσι είναι σίγουρα το ίδιο κακό με το φθηνό κουστούμι. Όπως ένα σακάκι, που δεν είναι καλά ραμμένο, δεν στέκει καλά στους ώμους και δεν αγκαλιάζει τέλεια το σώμα έτσι και ένα φθηνό ζευγάρι παπούτσια, χάνει γρήγορα το σχήμα του και μοιάζει πολυφορεμένο και ξένο με το πόδι.
  3. Το καλό παπούτσι φαίνεται από πολλούς λόγους. Και μπορεί, όντως, να μην είναι καινούριο αλλά, αν θέλεις, κανείς δεν θα το καταλάβει. Για να συμβεί αυτό πρέπει η σόλα του να είναι σταθερή και το τακούνι τέλειο. Αν δεν θέλεις να αντικατήσεις τα παλιά σου παπούτσια με κάποια νέα, τουλάχιστον, κάνε τους ένα δυνατό φρεσκάρισμα σε έναν καλό τσαγκάρη και δώσε τους παράταση ζωής.
  4. Τα dress shoes οφείλουν να είναι καλογυαλισμένα και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχεις ό,τι χρειάζεται για να ενυδατώσεις και να αδιαβροχοποιήσεις το δέρμα. Προμηθεύσου την ειδική πάστα και τις βούρτσες και πιάσε δουλειά. Καθάρισε τα παπούτσια από τις σκόνες και τις λάσπες, πέρασε μια στρώση πάστας σε όλη την επιφάνεια τους και άρχισε το βούρτισμα προσέχοντας ακόμα και τις πιο μικρές γωνίες. Ολοκλήρωσε το γυάλισμα με ένα βαμβακερό πανί. Πρόσεξε, για να πετύχεις το τέλειο γυάλισμα ίσως χρειαστεί να επαναλάβεις το βούρτσισμα αρκετές φορές.
  5. Τα καλά παπούτσια έχουν και καλά κορδόνια. Δηλαδή, κορδόνια καλής ποιότητας και μικρού μήκους που επιτρέπουν έναν μικρό φιόγκο στην κορυφή τους και όχι ένα φιόγκο που θα έβλεπες πάνω από ένα κουτί πτι-φουρ περασμένης δεκαετίας.
  6. Κάτι που πρέπει πάντα να θυμάσαι είναι ότι τα dress shoes συνδυάζονται με την ζώνη. Τα μαύρα παπούτσια θέλουν, αντίστοιχα μαύρη ζώνη.
  7. Πολύ σημαντικό ρόλο στα παπούτσια παίζει και η κάλτσα. Για τα dress shoes χρειάζεσαι λεπτή κάλτσα που φτάνει μέχρι τα μέσα της γάμπας. Τώρα, το χρώμα και το ντεσέν είναι δική σου υπόθεση.
  8. Για να διατηρήσεις τα παπούτσια σου σε καλή κατάσταση, προμηθεύσου καλαπόδια από ξύλο κέδρου. Απορροφούν την περιττή υγρασία και τις άσχημες μυρωδιές.
  9. Βασικός κανόνας όλων των παπουτσιών είναι ότι ποτέ δεν τα δανείζεις σε άλλον. Αν το κάνεις αυτό, όταν γυρίσουν σε εσένα δεν θα είναι τα δικά σου παπούτσια.
  10. Μην οδηγείς μηχανή με dress shoes. Και θα χαλάσουν και θα σε κάνουν να κινδυνεύεις.

 

Written by The B.Mag