WOMAN: Παιδιά, η Τίνα

Η Τίνα Sardis κέρδισε πρόσφατα μια θέση για τον τελικό του διαγωνισμού Bacardi Legacy 2018, της αρέσει να την λένε Barman και όχι Barwoman και λατρεύει το κέντρο αν και ζει στην Γλυφάδα. Για να την καταλάβεις, δοκίμασε το El Anciano, το cocktail που ίσως την ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο.

Από τη Δώρα Μάστορα

Κάποια κορίτσια είναι αποφασισμένα να προχωρήσουν μπροστά, ο κόσμος να χαλάσει. Η Τίνα είναι ένα από αυτά. Γεμάτη πείσμα και δύναμη, κυνηγάει τα όνειρα της και πετυχαίνει τους στόχους της με αργά και σταθερά βήματα. Αναζήτησέ την σε διάφορα μαγαζιά αυτό το διάστημα. Εκτός, από την μόνιμη παρουσία της στο Mosaiko Cocktail Cocktail bar, θα κάνει guest και σε άλλους χώρους προωθώντας το cocktail της.

Τίνα, πώς βρέθηκες πίσω από το bar;

Θα μπορούσα να πω εντελώς τυχαία. Ξεκίνησα να δουλεύω ως service στο Moonshine, ένα μικρό bar στην Γλυφάδα που τώρα δεν υπάρχει, συνέχισα στο Anima που σήμερα έχει μεταμορφωθεί σε Oh Mama και μετά βρέθηκα στο Mosaiko που το αγάπησα αρχικά σαν πελάτισσα και μετά μού πρότειναν να δουλέψω full job κοντά τους.

Πες μας μερικά πράγματα για το Mosaiko το bar που δουλεύεις.

Το αγαπάω πολύ. Έφερε την ατμόσφαιρα του κέντρου στη Γλυφάδα και κέρδισε αμέσως φανατικούς πελάτες. Για μένα υπήρξε μεγάλο σχολείο. Τρελαινόμουν να παρακολουθώ πίσω από την μπάρα τον Δημήτρη Μπούζιο και τον Δημήτρη Κληρονόμο να δημιουργούν cocktail. Αυτοί οι δυο υπήρξαν οι μεγάλοι μου δάσκαλοι.

Και μετά από όλο αυτό αποφάσισες να ασχοληθείς πιο σοβαρά με τον θαυμαστό κόσμο των cocktail;

Ναι, μετά άρχισα να διαβάζω και να παρακολουθώ σεμινάρια. Καθοριστική υπήρξε για μένα η επαφή μου με τον Θάνο Προναρούς, που εχει το Baba Au rum, από τον οποίο έμαθα πολλά πράγματα.

Πώς έλαβες μέρος στον Διαγωνισμό;

Κάποια στιγμή, ο Κωνσταντίνος Καπνιάρης, Brand Ambassador της Bacardi, ήρθε σε επαφή με το Mosaiko και ζήτησε μια συμμετοχή. Μου πρότειναν να πάω εγώ. Στην αρχή, ήμουν διστακτική, αλλά μετά είπα “γιατί όχι; Yolo, φύγαμε!” και έτσι έγινε. Έτσι, έστειλα την συνταγή μου.

Πες μας δυο λόγια για το cocktail σου

Το cocktail μου είναι μια παραλλαγή ενός ιστορικού cocktail, του “La Canchanchara” το οποίο είναι ο πρόγονος του Daiquiri και τοy Mojito. Το La Canchanchara ήταν ένα ζεστό cocktail από lime, μέλι και λευκό ρούμι που έπιναν στα βουνά οι αντάρτες στον πόλεμο της ανεξαρτησίας της Κούβας από τους Ισπανούς. Το δικό μου cocktail  λέγεται El Anciano, που σημαίνει ο προκάτοχος, είναι γλυκόξινο, έχει βάση το Bacardi Carta Blanca και χαρακτηρίζεται από τις  νότες πράσινου τσαγιού και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

 

Δυσκολεύτηκες να το φτιάξεις;

Η αλήθεια είναι ότι προέκυψε αμέσως. Σα να υπήρχε ήδη στο μυαλό μου. Με του που διάβασα το brief του διαγωνισμού, έφτιαξα την πρώτη εκδοχή του και μετά χρειάστηκε απλά να αφαιρέσω λίγα ml αγαύης.

Πιστεύεις ότι μπορείς να κερδίσεις τον διαγωνισμό με το El Anciano;

Δεν ξέρω. Δεν το έχω σκεφτεί ποτέ αυτό. Μέχρι στιγμής, ο διαγωνισμός με έχει βοηθήσει πολύ και μου έχει δώσει τόσο πολύ δύναμη και αυτοπεποίθηση που είναι σα να έχω κερδίσει. Τώρα, τι θα συμβεί ακριβώς δεν το γνωρίζω. Δεν έχω καν κάποια διαίσθηση για την έκβαση των πραγμάτων που συνήθως όλο και κάτι αισθάνομαι.

Πώς ένιωσες όταν άκουσες ότι έχεις πάει στον τελικό;

Όλος ο διαγωνισμός ήταν μια τέλεια εμπειρία για μένα και οι συνάδελφοι μου, Πέτρος Μυτηλιναίος και Αντώνης Μαντζαρίδης, που επίσης προκρίθηκαν,  εκπληκτικοί. Φυσικά και χάρηκα πάρα πολύ. Σκόρπιζα παντού glitter!

Glitter γιατί;

Έχω την τάση να σκορπάω glitter παντού. Είναι κάτι που μου το έμαθε μια κοπέλα, η Χριστίνα, από την Αυστρία που είναι υπεύθυνη σε μια ομάδα που λέγεται Glitter Team. Η Χριστίνα και η ομάδα της συνηθίζουν να σκορπούν στους ανθρώπους glitter για να τους μεταδώσουν θετική ενέργεια. Το ίδιο κάνω και εγώ. Δοκίμασε να φορέσεις και εσύ glitter και θα δεις πόσο πιο εύκολα θα σχηματίζονται τα χαμόγελα των γύρω σου!

 

Είσαι πάντα έτσι θετική; Δεν είναι δύσκολο για μια γυναίκα να δουλεύει πίσω από το bar;

Κάθε δουλειά έχει και ένα δύσκολο κομμάτι. Δεν βρίσκω το bar  να έχει μεγαλύτερη δυσκολία. Ίσα- ίσα, που πιστεύω ότι την νύχτα τα πράγματα είναι πιο χαλαρά και ευχάριστα. Δύσκολοι πελάτες θα υπάρχουν πάντα. Αλλά αν ξέρεις να βάζεις τα όρια σου, δεν υπάρχουν προβλήματα. Στο Mosaiko έχουμε ξεκάθαρη άποψη για τις υπηρεσίες που προσφέρουμε. Έτσι, όλοι είναι ευχαριστημένοι.

Υπάρχουν αντρικά και γυναικεία cocktail;

Όχι, δεν το πιστεύω αυτό. Υπάρχουν κάποια ποτήρια που θεωρούνται ότι είναι γυναικεία και κάποια άλλα που θεωρούνται αντρικά, αλλά όλα αυτά είναι μέσα στο μυαλό μας. Σημασία έχει τι γούστα έχει ο καθένας.

Προαπαθείς να φτιάξεις το κέφι των πελατών σου; Να τους μεταφέρεις μια ευχάριστη διάθεση;

Αν μου δώσουν την ευκαιρία ναι. Και αυτό το κάνω με το χαμόγελο μου και με τον επαγγελματισμό μου. Είναι σημαντικό να εμπνέεις στον άλλον εμπιστοσύνη;

 

 

Το επάγγελμα σου φοβίζει τους άντρες που θέλουν να σε προσεγγίσουν;

Ναι, έχω παρατηρήσει ότι κάποιοι έχουν ένα συγκεκριμένο τρόπο να βλέπουν τα πράγματα και δεν έχουν ευελιξία στο να τον αλλάξουν. Έχω βιώσει απόρριψη λόγω του επαγγέλματος μου και αρχικά με στεναχώρησε πολύ αλλά μετά το φιλόσοφησα και είπα πως, τελικά, μπορεί έτσι να έπρεπε να γίνει. Οπότε, όλα καλά. Προχωράμε.

Τίνα, η πόλη αυτή διασκεδάζει;

Άλλες μέρες ναι και άλλες όχι. Είναι σα να συγχρονίζονται οι άνθρωποι. Υπάρχουν κάποιες μέρες που ξυπνάω και νιώθω ότι θα είναι βαριά η μέρα και έτσι εξελίσσεται. Και υπάρχουν και άλλες μέρες που υπάρχει ένα μαζικό κέφι. Ίσως, τελικά, ο ένας να προκαλεί το χαμογέλο του άλλου και να μην το έχουμε καταλάβει.

Τι περιλαμβάνει μια όμορφη μέρα για σένα;

Βόλτες στο κέντρο, κομμωτήριο και περιποιήσεις, ψώνια στα μαγαζιά και λουλούδια από ένα μικρό Ανθοπωλείο στην Φιλολάου στο Παγκράτι, όπου συνηθίζω να επισκέπτομαι συχνά.

Η Αθήνα είναι μια όμορφη πόλη;

Είναι σίγουρα. Έχω ζησει και έξω αλλα η αθήνα είναι το κάτι άλλο. Και ας έχει όλα τα προβλήματα του κοσμου δεν την αλλάζω με τιποτα

Ένας ευσεβή πόθο που έχεις;

Να ειμαι ευτυχισμενη

Επαγγελματικό όνειρο;

Να ανοίξω μια σοκολατερί που να μην μίζερη σαν αυτή στη ταινία “Chocolat” και να έχει πολλά αποστάγματα αλλά και κρασί, αλλαντικά, τέτοια πράγματα. Και, ναι. Μάλλον, θέλω να ασχοληθώ σοβαρά με το κρασί και την οινογνωσία. Μετά, τον διαγωνισμό του Bacardi θα τα βάλω όλα μπροστά.

Τι σημαίνουν οι φράουλες που υπάρχουν στο tattoo του χεριού σου;

Αγαπούσα τις φράουλες από μικρή. Για μένα είναι εξαιρετικά παραπλανητικές. Μοιάζουν ζουμερές και γλυκές και τέλειες αλλά μπορείς να τις δαγκώσεις και να καταλάβεις ότι είναι ξινές. Είναι τα φρούτα της απογοήτευσης.

Τι αποτέλεσμα έχουν οι απογοητεύσεις στην ζωή μας;

Άλλες φορές γίνονται μαύρες τρύπες μέσα μας και άλλες φορές δίνουν την ευκαιρία για μεγάλες αλλαγές. Ανάλογα με το πώς θα τις διαχειριστείς.

Σε ποιον barman θα έλεγες “φτιάξε μου ό,τι θες” και θα ήξερες ότι θα σου φτιάξει αυτό που θέλεις;

Στον Δήμο Μέξη από το Pairidaeza, στον Δημήτρη Μπούζιο από το Mosaiko και στον Θάνο Προυναρούς από το Baba Au Rum.

 Ποιά είναι η καλύτερη ώρα της μέρας;

Το σούρουπο γιατί είναι όλα μοβ.

Written by The B. Magazine