Mattia Favalli Από τον Σωκράτη… στην πρώτη θέση της Barbamatch Italia 2016

Ο Mattia Favalli, νικητής στον διαγωνισμό «Barbermatch Italia 2016» στην κατηγορία περιποίηση –  διαμόρφωση γενειάδας, o οποίος έλαβε χώρα στη Ρώμη στις 9 Οκτωβρίου 2016, μιλά στον Dandy Counsel για την πορεία του στο χώρο του barbering.

Από τον Δημήτρη Αθανασάκη

*Ο Δημήτρης Αθανασάκης (Dandy Counsel) γεννήθηκε στην Άρτα και σπούδασε Νομικά στο Α.Π.Θ. Είναι ενεργός δικηγόρος και παθιασμένος με την τέχνη του barbering και το στυλ μόδας του δανδή/ gentleman. Ασχολείται εκτενώς με θέματα συμβουλευτικής και image making σε επαγγελματίες του χώρου. Στοιχεία επικοινωνίας: dandystylist@gmail.com

 

Mattia, πες μας λίγα λόγια για εσένα

Η χαρά είναι όλη δική μου και είναι πράγματι μεγάλη τιμή για εμένα να φιλοξενηθώ από το περιοδικό σας. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ξεκίνησα τα πρώτα βήματα στο barbering σε ηλικία 15 ετών. H μητέρα μου, πρώην μπαρμπέρισα και νυν κομμώτρια σε unisex κομμωτήριο προσπάθησε αρχικά να μου εμφυσήσει σε αυτή την ηλικία το πάθος για το barbering. Mάταια όμως εκείνη την εποχή!

Γιατί μάταια Mattia;

Στην πραγματικότητα αν και μεγάλωσα μέσα σε χώρους κομμωτηρίων και είχα από παντού ερεθίσματα για την ενασχόληση με την κομμωτική τέχνη, σε εκείνη την ηλικία δεν είχα μεγάλο πάθος για την κομμωτική τέχνη. Τα καλοκαίρια μετά το σχολείο, προτιμούσα να πηγαίνω στα χωράφια με τον παππού μου ή να δουλεύω ως βοηθός ηλεκτρολόγου πλάι στον θείο και τον ξαδερφό μου. Αλλά το καλοκαίρι του 2007, ξαφνικά ήρθε η «επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος» και αποφάσισα να ξεκινήσω την καριέρα μου ως μπαρμπέρης.

 

Που μαθήτευσες;

Δεν πήγα σε κάποια mainstream σχολή κομμωτικής. Όσο και να σας φαίνεται παράδοξο, μαθήτευσα πλάι σε έναν ηλικιωμένο κύριο (70 ετών) τον κύριο Michael Collicelli, ένα πολύ διακεκριμένο στο χώρο μας κομμωτή και μπαρμπέρη, βραβευμένο και από την Wella. Ο ίδιος ήταν και καθηγητής της μητέρας μου! Οφείλω πολλά σε αυτόν που μου δίδαξε τα βασικά της τέχνης αυτής.

 

Πιστεύεις ότι γεννιέται κανείς μπαρμπέρης ή γίνεται;

Πιστεύω ότι το barbering είναι τέχνη. Στο βαθμό που η τέχνη δεν είναι αυτοφυής, αλλά εξελίσσεται, τη δεξιότητα στο barbering την αναπτύσσεις με τον καιρό. Διαρκώς μαθαίνεις. Ο δικός σας ο Σωκράτης δεν έλεξε: “Eν οίδα, ότι ουδέν όιδα”;

Πως άνοιξες το δικό σου μπαρμπέρικο;

Δούλεψα κάποια χρόνια δίπλα στη μητέρα μου. Μια ημέρα της ανακοίνωσα ότι θέλω να ανοίξω μπαρμπέρικο. Mamma mia! H πρώτη της αντίδραση ήταν αν μου έστριψε! Θεωρούσε ότι θα κέρδιζα πολλά παραπάνω από την ενασχόληση με την γυναικεία κόμμωση. Και αυτή είναι η αλήθεια. Πείσμωσα! Εμένα δεν με κρατούσε τίποτε και το επιχείρησα. Άνοιξα το δικό μου μπαρμπέρικο στο Botticino της Brescia, το Fava Barbershop. Και δόξα τω Θεώ όλα βαίνουν περίφημα. Και η μητέρα μου είναι πολύ περήφανη για εμένα.

 

Πες μου για την εξειδίκευσή σου στο μούσι και τη γεννειάδα.

Η ενασχόληση με το μούσι και τη γεννειάδα ξεκίνησε πολύ απλά από ένα πινέλλο ξυρίσματος, το πρώτο και βασικό όργανο ενός μπαρμπέρη. Το κλειδί της επιτυχίας για ένα μπαρμπέρη είναι η διαχείριση της εργαλειοήκης του. Να γίνει ένα με αυτή! Το τρίπτυχο της περιποίησης γενειάδας είναι: χτένα – πινέλλο – ξυράφι. Κάθε φορά που τα χρησιμοποιείς σε διαφορετικό πελάτη, πρέπει να βλέπεις διαρκώς το αισθητικό αποτέλεσμα μέχρι να ζαλιστείς, μέχρι να αισθανθείς μια ναυτία. Έτσι γίνεσαι καλύτερος!

 

Έχεις μέντορα;

Βεβαίως! Έχω σταθεί πολύ τυχερός που γνώρισα τον Francescopietro Pezzucchi, έναν από τους κορυφαίους barbiere της Ιταλίας και συντελεστή του ετησίου διαγωνισμού «Barber Match”. Συμμετέχουμε μαζί σε διάφορους διαγωνισμούς σε όλη την Ιταλία.  Διοργανώνουμε εκδηλώσεις, σεμινάρια, και προσφάτως λανσάραμε την καμπάνια: “Bearded Villains Italy”. Eπίσης δουλέψαμε πάνω στη σκηνή της Cosmoprof στην Μπολόνια, όπου γνώρισα και τον Diego Bazoli (τον νικητή της Cosmoprof 2016 στην κατηγορία «Γενειάδα»).

 

Τι σημαίνει για εσένα ο πρώτος τίτλος στον διαγωνισμό «Barbermatch Italia 2016» στην κατηγορία περιποίηση γενειάδας;

Χάρηκα πολύ για αυτή την επιτυχία. Ήταν μια μεγάλη αναγνώριση, αλλά ευθύς αμέσως έθεσα νέο πήχη και βάζω πλώρη για νέους προορισμούς. Θα σου τα πω εν καιρώ.

Τελικά, πρέπει ένας μπαρμπέρης να κατεβαίνει σε διαγωνισμούς;

Eννοείται! Και όχι μόνο για τον λόγο ότι θέλει να ακουστεί ή να κάνει δημόσιες σχέσεις. Άκουσε, εμείς οι μπαρμπέρηδες σε αντίθεση με άλλους επαγγελματίες, έχουμε έντονο το στοιχείο της ομαδικότητας. Ένας διαγωνισμός συνθέτει ομάδες και δημιουργεί δυναμικές για πολύ καλές συνεργασίες.

 

 

Written by The B. Magazine