Savoir Vivre: Ο δε άνδρας να φοβείται το γάμο;

Μερικές πρακτικές συμβουλές για να κάνεις πιο εύκολο το γάμο σου και να μην φοβάσαι το επόμενο βήμα.

Κάλεσε μόνο εκείνους που θες. Τουλάχιστον από τη μεριά σου. Αν η νύφη επιμένει να καλέσει ολόκληρη το Καμερούν και την Αδελαϊδα, δικαίωμά της και μην της χαλάσεις το χατήρι, αρκεί να κατανοεί πως δεν εισαι υποχρεωμένος να χαλάσεις μια από τις πιο χαρούμενες βραδιές της ζωής σου χαιρετώντας και ακούγοντας τη Σούλα, τη Βούλα, την Τούλα, τη Φούλα και την Κούλα να σου λένε τι νύφη μάλαμα πήρες.

Στην Ελλάδα του 2017, οι τυπικότητες του παρελθόντος  όσον αφορά τα έξοδα γαμπριάτικων κοστουμιών, νυφικών και λοιπών, είναι περιττές. Το πράγμα είναι απλό: Θέλεις να φορέσεις κοστούμι των 60 ευρώ (καλά, μην το κάνεις αυτό, χάριν του παραδείγματος το λέμε) και η νύφη θέλει να φορέσει νυφικό των 8.000 ευρώ; Εσύ θα πληρώσεις το δικό σου, η νύφη το δικό της και όλα καλά. Δώσε μας και το τηλέφωνο της νύφης, μια χαρά κορίτσι ακούγεται.

Σχετικά με τα υπόλοιπα έξοδα που είναι κοινά: Μπομπονιέρες, εκκλησίες, στολισμοί, μάρκα ρυζιού (νυχάκι Καρολίνα, του Μονακό που έλεγε και η Ζουμπουλία), δώρο κουμπάρου, καλό είναι να τα βάλετε κάτω και να πρυτανεύσει η λογική. Έπεα πτερόεντα είναι όλα, πάλι δεν θα είσαι τσίπης, αλλά μην ξοδέψεις σε λουλούδια όσα δεν έχεις ξοδέψει σε όλη σου τη ζωή στην Πάολα. Κλαρινογαμπρέ. Ε!

Κεφάλαιο κουμπάρος: Υποτίθεται ότι πληρώνει το στολισμό και την αγορά των στεφάνων. Εσύ, μετά, πρέπει να του πάρεις δώρο. Θυμήσου κάτι επιτραπέζια ρολόγια μέσα σε πλαστικές διάφανες θήκες, τυλιγμένα με κορδέλες ζαχαροπλαστείου και στη βάση σοκολατάκια. Ε, μην το κάνεις. Συνεννοηθείτε σαν άνθρωποι, να τα αποφύγετε και οι δύο αυτά. Κουμπάροι είστε, υποτίθεται ότι σας συνδέει στενή φιλία.

Τα δώρα, γενικότερα, είναι ένα θέμα. Ακόμα και λίστα να βάλεις, υποχρεώνεις τον άλλο να σου βάλει λεφτά. Μετά, πρέπει να ανοίξεις πακέτα, να κάνεις εμετούλη από τις αηδίες που σου έφεραν, να πρέπει να ξεποδαριαστείς να τα αλλάξεις όσα αλλάζονται. Άσε που κάνα δώρο κολλητού ή κολλητής της νύφης πρεπει να το κρατήσεις ακόμα κι αν δεν σου αρέσει και να το παρουσιάζεις κάθε φορά που σας επισκέπτεται. Χελόουυυ, ποτέ μη σου φέρουν ούτε μαγνητάκι ψυγείου.

Γαμήλιο γλέντι τώρα. Τι θες να ακούσεις; Βασικά, θες δεν θες, θα ακούσεις Κονιτόπουλους (όλη την οικογένεια), Πάριο, Σαλέα, Γιώργο Μάγκα, Εφη Θώδη, Πάολα, Παντελίδη και στην καλύτερη περίπτωση το Σκασουσού και τα Παπάκια, που θα τα χορεύει η θειά σου η Ζαφείρω γιατί της θυμίζει τα νιάτα της. Θες; Αλήθεια;

Με άλλα λόγια: Κοιτάξτε να χαρείτε εσείς οι δύο και όχι το σόι και οι τυπικότητες που απορρέει όλο αυτό το πανηγύρι. Γάμος είναι, αν γουστάρετε πραγματικά που τον κάνετε, θα είναι αξέχαστος ακόμα κι αν τον κάνετε οι δυο σας, άντε κι ο παπάς ή ο δήμαρχος, στη μέση της Γκιώνας που δεν έχει ψυχή.

Εν κατακλείδι: Τα περισσότερα (εκτός από τα απολύτως ουσιαστικά, που αφορούν την πνευματική σας ένωση) έχουν να κάνουν με ένα τεράστιο οικονομικό αλισβερίσι, όπως κι οι κηδείες –φτου σκόρδα μακριά από μας τέτοια ώρα. Με το χέρι στην καρδιά: Αν αποφασίζατε μόνο οι δυο σας, τι θα επιλέγατε; Ανοιχτό γάμο για να πληρώσετε τις Σούλες/Τούλες/Μπούλες που λέγαμε πιο πριν να φάνε μπουρεκάκια και σπριγκ ρολς ή να κρατήσετε τα χρήματα και να χαλάσετε μέχρι και το τελευταίο σεντ σε ένα ωραιότατο ταξίδι στις Μαλδίβες; Ε;


*Στη Μεγάλη Βρετανία η παράδοση θέλει το γαμπρό να ξοδεύει το μισθό ενός μήνα για να αγοράσει το μονόπετρο που θα προσφέρει στη μέλλουσα σύζυγο. Στην Αμερική, ξοδεύει το μισθό δύο μηνών. Στην Ελλάδα, προφανέστατα και το μισθό πέντε μηνών να ξοδέψει, τόσος που είναι, δαχτυλίδι από το μηχάνημα με τις τσίχλες θα μπορέσει να πάρει.

Written by The B.Mag