Suit your self!

Όταν μιλάμε για υψηλής ποιότητας, tailor made κοστούμι στην Ελλάδα, να θυμάσαι ότι υπάρχει το SARTOR και ο Θοδωρής Αργυρόπουλος. Τα υπόλοιπα θα τα ανακαλύψεις με μια βόλτα στου Ψυρρή.

από τον GiPap

H θέα στο showroom του Sartor έχει την πολυμορφία που ταιριάζει με την αντίθεση των κοστουμιών και των υφασμάτων που κυριαρχούν στο χώρο: Λοξά αριστερά ο Ιερός Βράχος κι ο Παρθενώνας, πίσω το αστικό τοπίο του Ψυρρή. Ο Θοδωρής Αργυρόπουλος έρχεται να συμπληρώσει την αντίθεση της εικόνας: Ένας νέος άνθρωπος περιτιγυρισμένος από υλικά και εικόνες που μυρίζουν ραφτάδικο του ‘50. Το πατρόν της συζήτησης αρχίζει να παίρνει μορφή, ξεκινώντας με τις συστάσεις:

Πώς συστήνεστε επαγγελματικά σε κάποιον που σας ρωτάει με τι ασχολείστε;
Με αυτό που αγαπάμε περισσότερο: τη δημιουργία χειροποίητων κοστουμιών. Ακολουθώντας την παράδοση της οικογενειακής μας επιχείρησης που δραστηριοποιείται στο χώρο περισσότερο από 30 χρόνια, είμαστε από τους «τυχερούς» που έχουμε τη δυνατότητα να ασχολούμαστε επαγγελματικά με κάτι τόσο δημιουργικό που μας συναρπάζει.

Πώς επιλέξατε αυτό τον προσανατολισμό στη ζωή σας; Ποια τα ερεθίσματα;
Στην περίπτωσή μου η απάντηση δεν είναι τόσο απλή. Καθώς η επιχείρηση προϋπήρχε της απόφασής μου να ασχοληθώ με την μόδα, από την παιδική μου ηλικία η δημιουργική και παραγωγική διαδικασία ήταν κάτι που με γοήτευε. Περνώντας ώρες μέσα στο ραφείο και περιτριγυρισμένος από υφάσματα, καναβατσότριχες, ψαλίδια και δαχτυλήθρες, η μυρωδιά του μαλλιού και η αίσθηση της δημιουργίας ενός μοναδικού ρούχου ήταν πάντα ένα κομμάτι του εαυτού μου. Ωστόσο, η επιλογή να ασχοληθώ με το συγκεκριμένο αντικείμενο δεν ήταν μονόδρομος ούτε αναγκαστική συνέχεια μιας οικογενειακής υπόθεσης. Έχοντας σπουδάσει και εργαστεί για χρόνια σε μεγάλες εταιρείες στον χώρο της τεχνολογίας, έχοντας ταξιδέψει, συναναστραφεί με κόσμο και γεμίσει τις αποσκευές μου με εικόνες και σκέψεις η απόφαση της ενασχόλησης με κάτι βαθιά δημιουργικό αποτέλεσε ώριμη συνειδητή απόφαση.

Και τελικά, τι ήταν εκείνο που σας έκανε να είστε σίγουρος ότι πήρατε τη σωστή απόφαση;
Η επιτυχία της απόφασης θα κριθεί σε βάθος χρόνου και από την ικανοποίηση των ανθρώπων που μας εμπιστεύονται. Είναι εξαιρετικά νωρίς να το γνωρίζουμε. Ωστόσο, αυτό που καθημερινά επιβεβαιώνει στον εαυτό μου πως κάνω κάτι που με εκφράζει είναι η προσμονή κάθε βράδυ να ξεκινήσει η επόμενη μέρα: κάθε μέρα ξεκινάμε να δημιουργούμε κάτι απότην αρχή, ένα μοναδικό κομμάτι για έναν μοναδικό άνδρα.

Ποιο είναι το πιο μαγικό πράγμα σε αυτή τη δουλειά;
Ό,τι όλα περνάνε από τα χέρια μας κυριολεκτικά και μεταφορικά! Επιλέγουμε εμείς οι ίδιοι την πρώτη ύλη και τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν. Από το ύφασμα μέχρι την κλωστή που θα διακοσμήσει την κουμπότρυπα! Σχεδιάζουμε οι ίδιοι τα πατρόν μας και δημιουργούμε το τελικό αποτέλεσμα. Βρισκόμαστε δηλαδή σε κάθε στάδιο της παραγωγής αλλά και όλων των παράπλευρων δραστηριοτήτων προκειμένου το αποτέλεσμα να φέρει την μέγιστη δυνατή ποιότητα.

Στη διαδικασία δημιουργίας ενός ρούχου ποιο είναι το πιο ενδιαφέρον στάδιο; Το πολύ αρχικό ή το τελικό;
Κάθε στάδιο παραγωγής έχει τη δική του μαγεία. Εμείς ωστόσο ξεχωρίζουμε το αρχικό στάδιο που προηγείται της δημιουργίας και δεν είναι άλλο από την προσωπική συνάντηση με τον εκάστοτε πελάτη μας. Αυτή η συνάντηση είναι απόλυτα καθοριστική για το τελικό αποτέλεσμα και οι λάτρεις των κοστουμιών τη χαρακτηρίζουν ιεροτελεστία. Αυτές οι ώρες αποτελούν ένα προσωπικό δώρο που κάνει καθένας από εμάς στον εαυτό. Σε αυτό το στάδιο διερευνούμε την ανάγκη, παίρνουμε μέτρα, διαλέγουμε σχέδια και υφάσματα, μοιραζόμαστε σκέψεις… Εν ολίγοις, το παζλ της δημιουργίας του κοστουμιού και η συναρπαστική διαδικασία παραγωγής του ξεκινάει έχοντας αποκτήσει ήδη ταυτότητα: αυτή του προσώπου που θα το φορέσει!

Είστε από τις ελάχιστες ελληνικές επιχειρήσεις αυτού του χώρου οι οποίες όχι μόνο υφίστανται, αλλά γεννήθηκαν εν μέσω κρίσης. Πιστεύετε πως το timing είναι σωστό;
Μετράμε αρκετά χρόνια οικονομικής – και όχι μόνο – κρίσης γεγονός για το οποίο χρειαζόμαστε πολύωρες συζητήσεις για να το αναλύσουμε. Καθημερινά όλοι μας βιώνουμε τις επιπτώσεις χωρίς να ξέρουμε που θα καταλήξει όλο αυτό. Κοιτώντας γύρω μας παρατηρούμε τους ανθρώπους που προσπαθούν να προχωρήσουν μπροστά, καθένας στο μέτρο που μπορεί και με τα μέσα που διαθέτει. Για εμάς αυτό το ξεκίνημα είναι ο δικός μας τρόπος να αντιμετωπίσουμε ό,τι συμβαίνει γύρω μας και να κάνουμε το δικό μας βήμα στο αύριο.

Γιατί οι Έλληνες έχουν στραφεί στο costume made; Πιστεύετε ότι η επιλογή costume made ρούχων είναι ένας τρόπος για να αντισταθμίσουν την γενικότερη ευτέλεια;
Με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης κατά κάποιο τρόπο αναθεωρήσαμε την κοσμοθεωρία μας για τον τρόπο ζωής και δράσης σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας. Υπάρχει μια μεταστροφή στις επιλογές μας, μια πιο έντονη αναζήτηση πριν την απόφαση… Αντιδρούμε στη γενικότερη ευτέλεια στρεφόμενοι στην ποιότητα. Το ίδιο ισχύει και για τον τομέα της ένδυσης. Οι Έλληνες προτιμούν να δαπανήσουν ένα ποσό για ένα ρούχο πιο ακριβό από το έτοιμο που θα έχει όμως ποιότητα, αισθητική και κυρίως διάρκεια. Οι custom made επιλογές δεν είναι εφήμερες λύσεις, αλλά
μια επένδυση.

Μπορούν όμως να τα υποστηρίξουν οικονομικά οι πάντες;
Τα τελευταία χρόνια, λανθασμένα, έχει δημιουργηθεί η εντύπωση πως ένα κατά παραγγελία κοστούμι είναι απαραίτητα ακριβό συνεπώς και απρόσιτο. Στην περίπτωση του Sartor κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Υπάρχουν αμέτρητες επιλογές που προσφέρουν έναν αντίστοιχο μεγάλο εύρος κοστολόγησης. Πολλοί εκπλήσσονται όταν συνειδητοποιούν ότι μπορούν να έχουν ένα sur mesure κοστούμι που κυμαίνεται τιμολογιακά όσο περίπου ένα καλό επώνυμο έτοιμο κοστούμι της αγοράς.

Εσείς θα κάνατε -μικρές έστω- εκπτώσεις στην ποιότητα, ούτως ώστε να κατεβάσετε το κόστος, για να προσελκύσετε πελάτες;
Αν και η απάντηση θα φανεί κοινότυπη θα απαντήσουμε αρνητικά. Ο κύριος στόχος μας είναι να εξελισσόμαστε καθημερινά ώστε να βελτιώνουμε την ποιότητα των κοστουμιών μας όχι να την υποβαθμίζουμε. Αυτό εκφράζει τη δουλειά μας και αυτό θέλουμε να προσφέρουμε στους ανθρώπους που μας εμπιστεύονται παρέχοντάς τους value for money υπηρεσίες και προϊόντα.

Αν, μπορούμε να δώσουμε λοιπόν, τον ορισμό του Sartor, θα λέγαμε ότι είναι «“απρόσιτα” κοστούμια, σε προσιτές τιμές»;
Το «απρόσιτο» είναι μια υποκειμενική έννοια σε κάποιες περιπτώσεις ιδίως όταν υπάρχει η επιλογή της δημιουργίας ενός «ακριβού» κοστουμιού. Αν λοιπόν θα έπρεπε να δώσουμε τον καταλληλότερο ορισμό για το Sartor θα λέγαμε ότι είναι μία value for money επιλογή με την οποία καθένας θα βρει αυτό που πραγματικά αναζητά και επιθυμεί.

Κοστούμι και αξεσουάρ: Ποιο από τα δύο δίνει το χαρακτήρα στην εμφάνιση;
Χαρακτήρα στην εμφάνιση προσδίδει το τελικό αποτέλεσμα καθώς κοστούμι και αξεσουάρ λειτουργούν αλληλένδετα. Βλέποντας τη συνολική εικόνα θα χαρακτηρίσεις κάποιον συντηρητικό, εκκεντρικό ή vintage για παράδειγμα. Από εκεί επίσης θα καταλάβεις αν κάποιος έχει προσέξει την παραμικρή
λεπτομέρεια της εμφάνισης του, αν νιώθει άνετα μέσα στο κοστούμι του, αν έχει αυτοπεποίθηση.

Ποιο είναι το δικό σας αγαπημένο αξεσουάρ;
Αδιαμφισβήτητα το γιλέκο! Αγαπάμε και υποστηρίζουμε αυτό το λίγο «παρεξηγημένο» στολίδι της ανδρικής γκαρνταρόμπας. Οι περισσότεροι θεωρούν πως το γιλέκο συνδυάζεται μόνο με κοστούμι και είναι αδύνατο να φορεθεί μεμονωμένα. Άλλοι προκειμένου να μην αγχώνονται για το αν συνδυάζουν σωστά το γιλέκο με το κοστούμι τους, το απορρίπτουν τελείως. Στο χώρο μας διαθέτουμε ένα σημείο αποκλειστικά για τα γιλέκα και έχουμε στόχο να μεγαλώσουμε ακόμα περισσότερο τη συλλογή μας με ιδιαίτερα κομμάτια και unique pieces για τους ήδη λάτρεις, άλλα και για όσους θα μυηθούν!

Ποια Sartor αξεσουάρ μπορούμε να βρούμε στο showroom σας;
Γιλέκα σε μία τεράστια γκάμα σχεδίων, παπιγιόν δεμένα ή λυτά και αξεσουάρ για γαμπρούς όπως ζωνάρια γραβάτες και μυτάκια. Επίσης, πολύ σύντομα θα μπορείτε να βρείτε και πιο «ιδιαίτερα» αξεσουάρ τα οποία μπορούν να κάνουν την εμφάνιση σας ακόμα πιο “custom made”. Τα υπόλοιπα σε
λίγες ημέρες…

Η φόρμαλ ενδυματολογική επιλογή τι μπορεί να προσφέρει στον άνδρα;
Δημιουργεί μια προσεγμένη εικόνα και μια αίσθηση περιποίησης, δείχνει αυτοπεποίθηση και προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις. Αυτό ισχύει για οποιαδήποτε ανδρική ή γυναικεία φόρμαλ εμφάνιση. Παρόλα αυτά χρειάζεται να υπογραμμίσουμε πως η φόρμαλ εικόνα δε σηματοδοτείται από το κοστούμι.

Για κάποιους το κοστούμι είναι εργαλείο δουλείας ή επαγγελματική υποχρέωση, όπως επίσης κάποιοι άλλοι έχουν συνδυάσει τόσο απρόσεκτα το κοστούμι τους που το αποτέλεσμα απομακρύνεται τελείως από τη φόρμαλ εικόνα που έχουμε στο μυαλό μας. Σε ποιες περιπτώσεις πιστεύετε ότι επιβάλλεται;
Στις ενδυματολογικές επιλογές τίποτα δε θα πρέπει να επιβάλλεται. Αν και υπάρχουν ενδυματολογικοί «κανόνες» αυτοί δε θα πρέπει να καθοδηγούν κανένα από εμάς να φορέσει κάτι που δεν τον εκφράζει, δεν μπορεί να το υποστηρίξει ή δεν αισθάνεται άνετα.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας ύφασμα; Και για ποιο είστε περήφανος που το δουλεύετε στα ρούχα σας;
Μαλλί, μετάξι και κασμίρι είναι τα υφάσματα που συνθέτουν την πρώτη ύλη των ρούχων μας. Πηγαίνοντας ωστόσο ένα βήμα παραπέρα θα λέγαμε ότι τα ξεχωριστά και ιδιαίτερα χρώματα, καθώς και τα ιδιαίτερα patterns (όπως για παράδειγμα τα καρό) είναι χαρακτηριστικά που μας συναρπάζουν
και μας εμπνέουν ώστε να δημιουργήσουμε ένα μοναδικό ρούχο.

Από την πείρα σας, οι γυναίκες είναι εκείνες οι οποίες καθορίζουν τις επιλογές του άνδρα; Κι αν ναι,ποια παγίδα κρύβει αυτό;
Στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει γενικός κανόνας. Υπάρχουν άνδρες που τους αρέσει να ασχολούνται με την εμφάνιση τους, έχουν πειραματιστεί και βρει το στυλ που τους ταιριάζει. Αυτοί οι πελάτες ξέρουν ακριβώς τι θέλουν και επιλέγουν μόνοι τους. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν άνδρες που δοκιμάζουν για πρώτη φορά την διαδικασία ενός sur mesure κοστουμιού ή ράβουν συχνά αλλά διανύουν μια περίοδο αλλαγής και θέλουν τη συμβουλή ενός οικείου προσώπου. Αυτοί οι πελάτες έρχονται συνήθως με τη σύντροφο τους ή κάποιο φίλο και επιλέγουν μαζί. Ακούγεται τετριμμένο αλλά είναι αλήθεια: όσο και αν μια ενδυματολογική επιλογή αρέσει στον περίγυρο μας, αν αυτός που φοράει το ρούχο δεν νιώθει άνετα μέσα σε αυτό τότε χάνεται το νόημα. Το να γοητεύσουμε μια γυναίκα απέναντί μας είναι έμπνευση και κίνητρο να προσέξουμε την εμφάνιση μας, αλλά πάντα στο πλαίσιο του προσωπικού μας στυλ.

Το showroom του Sartor βρίσκεται στην οδό Ήβης 23, στου Ψυρρή.
Πληροφορίες: τηλ. 210-3254049, 6948871298
και στο site www.sartor.gr

Written by The B.Mag