Ο John Waters αφηγείται τη ιστορία του μουστακιού του

Mr. Waters, have you ever thought about shaving off

your mustache? Only if I had murdered somebody and had to go underground.

 

-Κύριε Γουότερς, έχετε σκεφτεί ποτέ να ξυρίσετε το μουστάκι σας;

-Μόνο εάν είχα σκοτώσει κάποιον και έπρεπε να εξαφανιστώ από προσώπου γης

Το μουστάκι προηγείται της φήμης του, ίσως γιατί η φήμη του είναι τόσο αντισυμβατική όσο το σχήμα του μουστακιού του. Όπως και να έχει, για το διάσημο σκηνοθέτη John Waters το μουστάκι του κάθε άλλο παρά τρίχες είναι…

Μπορεί ο σκηνοθέτης του απολαυστικού «Hairspray» να μην θυμάται ακριβώς τον λόγο που άφησε για πρώτη φορά το εικονικό μουστάκι του, αλλά θυμάται πότε: Το 1970.

Ήταν μια ιδιαίτερη εποχή για εκείνον, αφού μόλις είχε αποβληθεί από το NYU και ετοιμαζόταν να σκηνοθετήσει την ταινία του “Multiple Maniacs”.

«Ντυνόμουν σαν χίπης», λέει ο ίδιος για εκείνη την περίοδο της ζωής του. «Είχα μακριά μαλλιά και φορούσα γελοίες μπλούζες από κατάστημα με μεταχειρισμένα ρούχα».

Αρχικά, το μουστάκι του είχε διαφορετική όψη από αυτή που έχει σήμερα. Απογοητευμένος από τις άκαρπες προσπάθειές του να μεγαλώσει γένια,  τη λύση έδωσε η παιδική του φίλη Mink Stole, η οποία πολύ απλά του είπε: «Βάλε λίγο μολύβι ματιών από πάνω του».

Ούτε εκείνη ούτε ο ίδιος φαντάζονταν τότε πως, αυτή η απλοϊκή, κοριτσίστικη ιδέα θα δημιουργούσε το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο του. Μια λεπτή, ίσια, μαύρη γραμμή πάνω από το χείλος, που θα έδινε στον John Waters ένα μουστάκι που αποπνέει αξιοπρέπεια και διαστροφή. Και ναι, ο χαρακτήρας του ήταν πλασμένος και από τα δύο! Τουλάχιστον στις ταινίες του…

Έχω δει ανθρώπους να με υποδύονται ζωγραφίζοντας το μουστάκι μου. Σε διαγωνισμούς μεταμφιέσης, συνήθως το «φοράνε» οι λεσβίες.

Το μουστάκι έχει παραμείνει συνεπές τα τελευταία 46 χρόνια, εν μέρει επειδή η διαδικασία, όπως ο Waters υποστηρίζει, είναι τόσο απλή: «Τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα, ξυρίζομαι με ένα ξυράφι Bic από την κορυφή και χρησιμοποιώ ψαλίδι στο κάτω μέρος», αναφέρει. «Μπορώ να το κάνω με κλειστά μάτια».

Όταν εμφανίζεται σε ζωντανά σόου και ομιλίες, επίτηδες αποστρέφει το βλέμμα του, όταν κάποιος θαυμαστής τον πλησιάζει φορώντας το μουστάκι-μολύβι προς τιμήν του. Ο λόγος; Θέλει να τους δει να αισθάνονται αμήχανα και να τους κατακλύζει το άγχος, επειδή θα πιστέψουν ότι δεν τους είδε.

«Έχω δει ανθρώπους να με υποδύονται ζωγραφίζοντας το μουστάκι μου. Σε διαγωνισμούς μεταμφιέσης, συνήθως το “φοράνε” οι λεσβίες», αναφέρει.

Η αγαπημένη του συνάντηση ήταν μέσα σε ένα αεροπλάνο, όταν είδε μια γυναίκα να τον κοιτάζει επίμονα από το τέλος του διαδρόμου. Ο ίδιος αναρωτήθηκε το λόγο και, όταν η γυναίκα τον πλησίασε, τον ρώτησε αν ήταν μάγος. Κανείς δεν τον είχε ρωτήσει ποτέ ξανά κάτι τέτοιο, και το λάτρεψε.

O John Waters είναι σθεναρά εναντίον της ιδέας να εγκαταλείψει το λουκ του.

«Θα το ξύριζα αναγκαστικά, μόνο αν έμπαινα φυλακή κι αυτό γιατί δεν θα είχα τα κατάλληλα σύνεργα», λέει.

Αλλά όχι. Έχει άλλη μια περίπτωση, πιο χολιγουντιανή: Αν χρειαζόταν να πάει κάπου μεταμφιεσμένος ως μυστικός πράκτορας, θα το ξύριζε. Σε δεύτερη σκέψη, όμως, πιστεύει πως ακόμα και αυτό θα ήταν άσκοπο. Είναι σίγουρος ότι ακόμα και να το ξυρίσει, η χαρακτηριστική γραμμή θα υπάρχει γιατί έχει γίνει, πλέον, μόνιμο σημάδι…

 

Written by The B.Mag